Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Thaise keuken. Uit het boek Thai van Tove Nilsson delen we met jullie het recept voor een heerlijk gerecht: Khao Niao Mamuan (koude kleefrijst) met zout-zoete kokossaus!

‘De eerste keer dat ik zoete sticky rice at, vond ik het vreselijk. Veel te zoet en helemaal niet waar ik zin in had als nagerecht. Toen ik het later zelf had gemaakt en het buiten Thailand had gegeten, in de Verenigde Staten en Berlijn, begon ik het geweldig te vinden. Als koude rijstpap met zout-zoete kokossaus en frisse mango erbij. Betaal wat meer om een goede mango te kopen uit Thailand, Pakistan of Peru.’ – Tove Nilsson

Ingrediënten
250 g ongekookte kleefrijst
400 ml kokosroom
3-5 el palmsuiker
1 tl zout
1 Thaise mango, in blokjes
sap van 1-2 limoenen

Bereidingswijze

  1. Leg de rijst minstens 4 uur van tevoren in koud water. Je krijgt het beste resultaat door hem een nacht te laten staan, ongeveer 12 uur. Giet af in een zeef.
  2. Doe de rijst in een stoommand voor kleefrijst, eventueel met een kaasdoek, en zet die op een pan met kokend water. Leg het deksel erop en stoom ongeveer 20 minuten. Als de rijst maar 4 uur geweekt heeft, moet je minstens 30 minuten stomen. Neem de mand van de pan en laat hem ongeveer 5 minuten rusten met het deksel erop.
  3. Verwarm de helft van de kokosroom met palmsuiker en zout totdat de suiker is opgelost. Meng de rest van de kokosroom erdoor en laat afkoelen.
  4. Meng de helft van de saus door de gestoomde rijst en laat ongeveer 30 minuten staan om te wellen en af te koelen.
  5. Serveer op kamertemperatuur met mango en schenk de rest van de saus en ten slotte het limoensap erover.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Thai van Tove Nilsson? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Thai
Tove Nilsson
Uitgever: Good Cook B.V.
ISSN: 9789461432353
Prijs: €20,95

Summary
recipe image
Recipe Name
De Thaise keuken: Khao Niao Mamuan (koude kleefrijst) met zout-zoete kokossaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time