Noedelsalade met ananas van Nipalin
Isabel Boerdam

Noedelsalade met ananas van Nipalin

maandag 03 april 2017
Deze maand op De Hippe Vegetariër doen we Aziatische maandag! Geïnspireerd door Fair Trade Original, wiens Thaise boerinnen deze week naar Nederland komen om hun Aziatische kookkunsten met ons te delen. Deze authentieke Thaise noedelsalade is naar het recept van Khun Nipalin, een van de boerinnen die de ananassen verbouwt voor Fair Trade Original. Bereid je voor op een heerlijke combinatie van ananas, kokosmelk en pittige kruiden.

Khun Nipalin: ananaskoningin

Er groeit nog net geen kroontje uit haar hoofd, zo verweven is Khun Nipalin met ananas. Als dertienjarig meisje oogstte ze trots haar eerste, die ze in 12 maanden van een klein ding zag volgroeien tot grote, goudgele vrucht. Inmiddels is Nipalin een ervaren fair trade ananasboerin (en ze verbouwt tegenwoordig ook mango’s!) en lid van de Raad van Bestuur van de Fairtrade Pineapple Growers Group. Zowel haar ananas als haar mango vind je ingeblikt terug in het assortiment van Fair Trade Original.

Nipalin is een self-made woman. Ondernemend, ambitieus en sociaal bewogen. Ze woont met haar man, twee zonen van 10 en 13 en haar moeder in het district Samroiyod, een paar uur rijden van Bangkok, een stukje de slurf van Thailand in richting het zuiden. Nipalin is trots op wat ze bereikt heeft en ze wil zich inzetten voor duurzame landbouw, ook voor de komende generaties. Onder andere dankzij Fair Trade Original is haar situatie anders dan die van haar ouders. Beide zonen kunnen naar school en de jongste die nogal ondeugend is en zich moeilijk kan concentreren, zit sinds een paar jaar op muziekles. Meer lezen over Nipalin en de andere fairtrade boerinnen? Kijk op www.ontmoetonzeboeren.nl.

Nipalin’s Thaise noedelsalade (maar dan vega)
Het zal je niet verbazen: in huize Nipalin wordt veel ananas gegeten. In curry, salades, maar misschien nog wel het meest vers uit het handje. Nipalin en haar moeder besteden veel tijd aan het koken, ze zijn er uren zoet mee. Als je nagaat dat voor de kokosmelk in de curry de kokosnoten eerst uit de boom worden gehaald, vervolgens schoongemaakt, geraspt en uitgeperst, begrijp je hoe makkelijk de tijd hier wegtikt. Deze noedelsalade is gelukkig snel gemaakt en niet te ingewikkeld.

Ingrediënten
Voor 4 personen

2 Thaise rode chilipepertjes
1 teentje knoflook
250 gram sperzieboontjes, puntjes eraf
250 gram oesterzwammen, gesneden
135 milliliter (half blikje) Fair Trade Original biologische kokosmelk
1 eetlepel Fair Trade Original rietsuiker
4 eieren
½ ananas of 1 blikje Fair Trade Original ananasschijven
3 nestjes Fair Trade Original witte rijstnoedels
1 limoen
1 bosje verse koriander, fijn gehakt
2 handjes pinda's, geroosterd

Bereidingswijze
Stap 1: Hak de chilipepertjes fijn (als je niet zo van pittig houdt, pas de hoeveelheid dan aan naar je smaak) en stamp samen met de knoflook fijn in een vijzel.
Stap 2: Blancheer de sperzieboontjes een paar minuten in kokend water.
Stap 3: Verhit een scheutje olie en roerbak de gevijzelde kruiden met de oesterzwammen en de sperzieboontjes gedurende enkele minuten.
Stap 4: Voeg de helft van het blikje kokosmelk toe met een snufje zout en de rietsuiker, en laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen.
Stap 5: Kook de eieren 6 minuten tot ze net niet meer zacht zijn. Laat schrikken en pel de eieren.
Stap 6: Schil de ananas en snijd de helft ervan in kleine stukjes, of open het blikje en giet de ananas af.
Stap 7: Breng water aan de kook in een pan, voeg de rijstnoedels toe en laat van het vuur af 3 minuten staan. Giet de noedels daarna af en spoel ze af onder de kraan met koud water.
Stap 8: Mix de noedels met de kokosmelk en de groenten, voeg de ananas toe en knijp er een halve limoen over uit.
Stap 9: Serveer de noedelsalade in diepe borden met een eitje per persoon, met wat verse koriander, geroosterde pinda’s en eventueel nog een schijfje limoen.

Leuk weetje over ananas
Ananas stimuleert de bloedsomloop en helpt dankzij de vele vezels bij een goede spijsvertering. Je kan van de ananas alles gebruiken: de schillen kan je fermenteren en een drankje van maken, en het hart van de stam kun je eten (net als palmharten).

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

1 Reacties

Heerlijk recept! Blijvertje in onze familie. Maak het ook graag met mango ipv ananas.

12:09 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.