Print Friendly, PDF & Email

Dit recept voor gebakken komkommers is variant op een heerlijke erfenis van een klassieke heldin: Julia Child. Deze versie kost de helft van de tijd. De vers gehakte kruiden maken het geheel helemaal af. Dit is een verrassend bruch-gerecht, een heerlijk lunch-gerecht of een lekkere avondmaaltijd. Je kunt het ook serveren op vers gesneden brood met een gepocheerd ei, zoals ik hier doe.

Wat heb je nodig?
Voor een brunchgerecht voor 4 personen

Gebakken komkommer
2 komkommers, deels geschild (zo zien ze er het leukste uit, maar met schil kan ook)
2 kleine blokjes boter, ghee of kokosolie
1 scheutje azijn (witte wijnazijn, kokosnootazijn, of appelcider-azijn)
1 flinke snuf gemalen zeezout
1 snufje versgemalen peper

Gepocheerd ei
1 of 2 eieren per persoon
1 scheutje witte wijnazijn
steelpannetje, voor ¾ gevuld met water

Garnering van verse gehakte kruiden
3 stengels gehakte verse dille
2 stengels platte peterselie
2 stengels lente-ui
1 snufje cayennepeper
½ citroen

Toast
4 plakken zuurdesembrood, dik gesneden (ongeveer 2 vingers dik)

Hoe maak je deze toast met gebakken komkommer?
Begin met het bakken van de komkommers. De meest luie (en natuurlijk gewoon toegestane!) manier om dit te maken is simpel: schil de komkommers, meng ze met het vet, het zout en peper en bak ze in een koekenpan.

Maar als je het écht goed wil doen… Verwarm dan je oven voor op 175 graden Celcius. Schil de komkommers deels en snij in blokjes. Zet een grote kom water in de gootsteen, doe daar de komkommers in en overgiet met 1 liter kokend water. Voeg wat zout aan het water toe en laat maximaal 5 minuten garen in de kom. Giet vervolgens de komkommers af en plaats ze in koud water om af te koelen. Op die manier laat de komkommer veel water los, waardoor je een wat steviger eindproduct krijgt. Dep de komkommer droog met keukenpapier en bak de komkommer vervolgens in de oven voor ongeveer 10 minuten. Voeg dan het zout, het vet en de peper toe en bak nogmaals voor 15 minuten.

Terwijl de komkommer aan het bakken is, kun je beginnen met het hakken van de verse kruiden. Hak de peterselie en de lente-ui tegelijk. De dille kun je grof hakken of uit elkaar trekken met je vingers. Tijdens de laatste 10 minuten baktijd van de komkommer kun je beginnen met het pocheren van de eieren, dit filmpje legt uit hoe dat moet. Tot slot toast ik mijn brood graag in de pan, in een laagje ghee gemengd met olijfolie. Dit duurt een minuut of 4-5, dus ietsje langer, maar het is het zeker waard.

Leg je toast op een bord en leg de gebakken komkommer erop, samen met de jus uit de pan waarin je de toast hebt gebakken en het sap van de citroen. Leg de gepocheerde eieren op de komkommer en garneer met de kruiden en lente-ui. Maak het geheel af met nog wat versgemalen zout en peper en een beetje cayennepeper.

Bon Appétit!

Origineel recept voor de gebakken komkommers komt uit Mastering the Art of French Cooking van Julia Child 

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Baked Tartine1

Summary
recipe image
Recipe Name
Toast met gebakken komkommer, kruiden en ei
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!