Print Friendly, PDF & Email

Tofu is een prachtige en veelzijdige vleesvervanger. Veel mensen vinden het naar niks smaken, en dat klopt als een bus! Dat juist is de kracht van tofu. Je kunt er namelijk elke smaak aan geven die je wilt. Eke Mariën van Koken met Kennis laat je zien je hoe je dit het beste kunt aanpakken. Tip: bekijk ook eens Eke’s kookboek Bakken met kennis!

Tofu marineren
Het beste geef je tofu een mooie smaak door het te marineren. Snijd het daarvoor in plakken of blokjes, zodat je de oppervlakte vergroot en de marinade sneller tot de kern kan doordringen. Er is ooit wetenschappelijk vastgesteld dat een marinade met een snelheid van 2 mm per uur vlees binnendringt. Vermoedelijk gaat dat bij het eiwitrijke soja niet veel sneller. Een plak tofu van 1 cm heeft dus 2½ uur nodig voordat de marinade tot de kern is doorgedrongen, er van uitgaande dat de marinade aan beide kanten zit.

De juiste marinade
Omdat tofu oorspronkelijk uit China komt (het werd al gegeten rond het begin van onze jaartelling) wordt het vaak gecombineerd met Aziatische smaken. In bijvoorbeeld noedelgerechten, wokgerechten, curries en salades. Lekkere Oosterse marinades zijn in dit geval bijvoorbeeld: 3 delen donkere sojasaus, 1 deel citroensap, ½ deel knoflook en ¼ deel sambal of: 2 delen sojasaus, ¼ deel geroosterde sesamolie, ½ deel knoflook, ½ deel gembersiroop, ¼ deel limoen en ¼ deel verse koriander.

Veel minder vaak tref je tofu aan in mediterrane gerechten. Toch is het prima te verwerken in bijvoorbeeld een ragout van paddenstoelen of als garnituur in een pompoen- of courgettesoep. Marineer de tofu in deze gevallen in een eenvoudige natte pekel waarbij je 20 gram zout en 10 gram suiker gebruikt per liter water. Verwarm het water een beetje om het zout en suiker sneller op te lossen en trek dan wat verse kruiden mee zoals tijm en rozemarijn (of salie, laurier of dragon, al gelang naar het gebruik van de tofu).

Tofu bakken
Als tofu goed op smaak is, komt het vervolgens aan op de juiste textuur. Omdat het veel water bevat, zeker als het net uit de marinade komt, is het lastig om het krokant te bakken. Water is namelijk vijand nummer 1 als het om krakende korstjes gaat. Voordat eten snel kan bruinen moet de temperatuur in pan ver boven de 100 graden zijn. Dat lukt alleen als al het water aan de oppervlakte is verdampt. Dus hoe droger het eten voordat het in de pan gaat, hoe sneller het bruint. Regel één bij het bakken van tofu is daarom: goed droogdeppen! Wil je het echt krokant wikkel de blokjes of plakken dan in een doek en zet ze onder druk (bijvoorbeeld met een tofu pers) zodat het water eruit wordt geperst (bedenk wel dat je marinade er dan deels ook weer uitlekt!).

Je kunt de tofu ook eerst van een droog laagje voorzien door het te paneren of ‘inpakken’ in een beslagje werkt ook prima. Tofu tempura is een absolute aanrader, net als tofu beignets. Fijne bijkomstigheid van een beignetbeslag is dat je daar ook weer van allerlei smaken aan toe kunt voegen. Bijvoorbeeld verse kruiden, fijngehakte olijfjes, geraspte Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaatjes etc. Zo maak je een waar mediterraan festijn. Wil je graag in oosterse sferen blijven? Gebruik dan geraspte limoenschil, koriander, kerriepoeder, currypasta, tamarinde, sambal of andere Aziatische smaakmakers door het beslag.

Tip! Kan jij wel een vitamineboost gebruiken? Vitaminstore voedingssupplementen bevatten altijd de best opneembare vitaminen, mineralen en nutriënten van de hoogste kwaliteit. Speciaal ter aanvulling op de westerse leefstijl en voor een optimale ondersteuning van jouw gezonde leven. Naast dat de supplementen in een nieuw jasje zitten, zijn ze nu tijdelijk extra voordelig!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tofu bereiden als een expert
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 52 Review(s)