De Indiase keuken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! In het kookboek De plantaardige Indiase keuken van Amit & Daniëlle Choudhary laten zij dit zien. Met 70 authentieke Indiase recepten uit het familiearchief van Amit nemen ze je mee in de wondere wereld van Indiaas koken. Vandaag mogen wij het recept voor tofu tikka masala met jullie delen. Lees snel verder.
Ingrediënten
voor 1 tikka masala
voor de marinade:
500 g tofu
350 g sojayoghurt
1 tl kurkuma
1 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1 tl gember- knoflookpasta
voor de curry:
6 middelgrote tomaten
2 middelgrote rode uien
2 handen cashewnoten
500 ml water
2 el sojayoghurt
1,5 el gember- knoflookpasta
1 el zonnebloemolie
2 tl komijnzaad
2 tl zout
1,5 tl garam masala
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl suiker
extra:
verse koriander
sojacréme
Beschrijving
1. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Meng deze samen met 350 gram sojayoghurt, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel garam masala, 1 theelepel chilipoeder en 1 theelepel gember- knoflookpasta in een kom. Zet voor minimaal 1 uur in de koelkast. Laat ook alvast 2 handen cashewnoten weken in warm water.
2. Na 1 uur kun je de gemarineerde tofu over een bakplaat verdelen en voor 30 minuten in de oven bakken op 180 graden. Ondertussen kun je de uien en tomaten in grove stukken snijden.
3. Verwarm vervolgens 1 el zonnebloemolie in een wokpan. Voeg daarna het komijnzaad, de gember-knoflookpasta en de gesneden uien toe. Roer voor 2 minuten goed door, en voeg dan de geweekte cashewnoten toe (zonder het water) en de tomaten. Na 30 seconden kun je de volgende kruiden toevoegen: garam masala, paprikapoeder, chilipoeder, suiker en zout. Bak tot de tomaten zacht zijn geworden. Voeg 2 eetlepels sojayoghurt (gebruik eventueel een restje van de marinade) toe, roer door en zet vervolgens het vuur uit.
4. Laat het eventueel een beetje afkoelen en mix de inhoud vervolgens glad in een blender. Giet de inhoud van de blender terug in de pan, samen met 500 milliliter water. Roer door en voeg de tofu toe. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
5. Voeg eventueel nog wat verse koriander en sojacréme toe, en serveer.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. We zijn benieuwd!
De plantaardige Indiase keuken
Amit & Danielle Choudhary
€26,95
ISBN 9789090362762

Ben nog aan het koken, maar 500 ml water levert me een hele dunne saus op die ik nu moet laten indikken!
Hi Mirjam,
Dankjewel voor je reactie! Dit recept komt uit het kookboek ‘De plantaardige Indiase keuken’ en hebben wij dus niet zelf geschreven. Als jij het idee hebt dat dit teveel water is kun je de volgende keer uiteraard minder water toe voegen! Bedankt voor het doorgeven in ieder geval, dan kunnen andere lezers deze tip meenemen!
Liefs,
Karlijn
Ik vond het echt super lekker. Ik ga dan ook het kookboek kopen.
– ik heb geen water toegevoegd, vond het al goed romig. 500 ml leek me teveel.
– ik heb de tofu ruim een uur in de oven gelaten om het een beetje knapperig te krijgen
– ik heb de tofu daarna op een hoog vuur gebakken met een beetje gembersiroop en wat pica.
– ik heb daarna spinazie en pompoen stukjes (uit de oven) samen met de tofu gebakken
– de curry in het midden van het bord en het andere daarom heen.
Echt heerlijk!
Hi Helen,
Wat fijn dat het recept in de smaak viel en dat je het kookboek gaat kopen!
Leuk dat je je eigen twist op het recept met ons hebt gedeeld 🙂
Liefs,
Isabel