Typisch Indiase palak paneer
5 (100%) 1 vote

Deze zomer deelden wij een recept met paneer. Jullie reacties waren super enthousiast, maar tegelijkertijd merkten wij dat nog niet iedereen bekend met paneer is. Paneer is een Indiase kaassoort, die in tegenstelling tot veel andere kazen geheel vegetarisch is. Paneer is namelijk vrij van stremsel. Vandaag delen wij een nieuw recept met paneer én spinazie in de hoofdrol: typisch Indiase palak paneer!

De ideale vleesvervanger!
Paneer is een kaas gemaakt van koemelk. In India wordt paneer veel gegeten bij bijvoorbeeld curry’s. Maar je kunt met paneer ook spiesjes maken voor op de barbecue of marineren en toevoegen aan je favoriete buddha bowl. Door het hoge eiwitgehalte is de kaas ook een goed alternatief voor vlees. Daarnaast bevat paneer relatief weinig vet en zout, wat voor een kaas uniek is! Je kunt paneer zelf maken, maar ook gewoon heel eenvoudig van Apetina in de supermarkt kopen!

Ingrediënten
voor 4 personen
225 g Apetina® Paneer, in blokjes van 2 x 2 cm
800 g verse spinazie
3 aardappelen, geschild en in blokjes
200 ml yoghurt
1 witte ui, geschild en in stukken gesneden
3 teentjes knoflook
3 cm gember, geschild en geraspt
1 gele chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
½ tl kurkuma
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Plaats een pan met kokend water op het vuur en kook hierin de aardappelblokjes in 8-10 minuten gaar. Haal de aardappels met behulp van een schuimspaan uit het water en laat deze afkoelen.
  2. Bereid de spinazie in de pan waarin zojuist de aardappels gekookt zijn. Blancheer de spinazie 10 seconden in kokend water, haal de spinazie uit de pan en verplaats de spinazie naar een kom met koud water. Laat de spinazie een minuut afkoelen en knijp deze vervolgens uit zodat het meeste vocht uit de spinazie is. Snijd de spinazie grof.
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes Apetina® Paneer tot deze aan alle kanten goudbruin zijn geworden. Haal de blokjes uit de pan en laat afkoelen op een keukenpapiertje.
  4. Doe de ui, knoflook, gember en chilipeper in een vijzel of keukenmachine. Maal de ingrediënten fijn tot een gladde pasta. Voeg de chilipeper, komijn, koriander en kurkuma toe en meng alles nog een keer goed door elkaar.
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Voeg de kruidenpasta die je zojuist gemaakt hebt toe aan de pan. Laat het geheel, terwijl je het mengsel af en toe doorroert, bakken totdat het geheel bruin begint te kleuren en de kruidige geuren je tegemoetkomen. Zet het vuur laag en roer de yoghurt door de kruidenpasta. Meng alles goed door elkaar.
  6. Voeg de spinazie toe aan de pan en meng met de kruidenpasta. Voeg de aardappelblokjes en paneer toe aan de pan en serveer met rijst of naan.

Smakelijk!

Ken jij paneer al? Want vind je ervan? We zijn heel benieuwd. Heb jij onze palak paneer gemaakt? Deel dan jouw creatie of Instagram of Facebook!

Summary
recipe image
Recipe Name
Typisch Indiase palak paneer met spinazie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!