Ube: paarse zoete aardappel taart
Mariëlle van Stek

Ube: paarse zoete aardappel taart

dinsdag 26 juni 2018
We hebben weer een nieuwe trend gespot! Ken je ube (spreek uit als oo-bae) al? Deze paarse wortel is niet alleen mooi om te zien, hij smaakt ook nog eens erg lekker. In Azië en Amerika wordt de wortel al veel gegeten, maar in Nederland is 'ie nog niet zo bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Wat is ube?
Ube wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. Het heeft namelijk de vorm van een zoete aardappel, maar dan met een intens paarse kleur. Allemaal puur natuur! De smaak is licht zoet en een beetje hartig, maar volgens kenners zit de smaak tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos. Het wordt daarom ook vooral in zoete gerechten verwerkt. Je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken, die ook nog eens prachtig kleurrijk zijn! Ube kun je vinden bij Aziatische winkels en sommige supermarkten. 

Ube taart
De paarse kleur van ube komt helemaal tot zijn recht in een taart waarbij de vulling uit gekookte ube, kokosmelk en specerijen bestaat. Je gasten zullen onder de indruk zijn! Bovendien bevat ube stoffen die je helpen vet verbranden, dus dat is mooi meegenomen.

Ingrediënten
Voor de taartbodem
130 gram amandelmeel
60 gram geraspte kokos
50 gram kokosolie, gesmolten
½ theelepel zeezout
½ theelepel wijnsteenbakpoeder
1 eetlepel honing (optioneel)

Voor de taartvulling
1 kilo ube, geschild en in stukjes gesneden
180 ml kokosmelk
1½ eetlepel tapiocazetmeel
1 eetlepel vers limoensap
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zeezout
½ theelepel piment
¼ - ½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel kruidnagelpoeder
150 ml ahornsiroop (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

  2. Vet de bodem en zijkanten van een springvorm (24 cm) in met kokosolie.

  3. Meng alle ingrediënten voor de taartbodem in een grote kom en doe het deeg in de taartvorm. Maak je handen licht vochtig om te voorkomen dat het deeg eraan blijft kleven en druk dan het deeg in de vorm.

  4. Bak de taartbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Als je de bodem uit de oven haalt, is hij gerezen en licht goudbruin. Gebruik de achterkant van een lepel om de bodem voorzichtig naar beneden te duwen, zodat er ruimte is voor de vulling.

  5. Om de vulling te maken, breng je water aan de kook in een middelgrote pan.

  6. Voeg de stukjes ube toe en laat deze 10 minuten koken, of totdat je er doorheen kunt prikken met een vork. Giet de ube af en doe deze in een blender of keukenmachine.

  7. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en mix het geheel tot een gladde, romige massa.

  8. Giet de taartvulling in de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.

  9. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem serveert.


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op Instagram, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het paarse zoete aardappel taart door Yuda Chen. Je downloadt de foto hier.

3 Reacties

Klopt dit recept wel? De bodem was een drama en heb ik weg moeten gooien. Opnieuw geprobeerd met een ander bodem recept en toen de vulling gemaakt maar de taart is totaal niet zoet? Wel eens eerder een zoete aardappel taart gemaakt maar deze was echt niet lekker. Zo zonde van die kilo paarse zoete aardappel :(

12:00 19 januari 2024

Hi Larissa, wellicht zou je de kokosolie kunnen vervangen door 50 g roomboter en een middelgroot ei. Deze zouden moeten zorgen voor een goede binding, waardoor de bodem stevig wordt. Daarnaast klopt het dat de taart niet heel zoet is. Ube mag dan wel een zoete aardappel zijn, de smaak hiervan is licht zoet en zelfs een beetje hartig. In combinatie met de gebruikte kruiden in dit recept krijg je als het goed is een taart die hartig is van smaak.

12:00 19 januari 2024

volgens mij ontbreekt er bind middel in het deeg-recept. Het deeg blijft los als zand en rijzen doet het zeker niet. Verder wel lekker.

12:00 19 januari 2024

Hoi Eveline, als ik het recept zo lees verwacht ik dat de kokosolie en de honing voor de binden moeten zorgen in de bodem. Wat balen dat het niet gebonden is zoals in dit recept bedoeld is. Jammer! Wel fijn dat het desondanks lekker was :-) Je zou volgende keer kunnen proberen om 1-2 medjool dadels te blenden en deze toe te voegen voor binding, ook kun je ervoor kiezen om iets meer kokosolie te gebruiken. Bedankt voor de feedback in ieder geval!

12:00 19 januari 2024

Geweldig recept maar waar is die ube vers te koop? Via internet is het niet te vinden. Ik ben bereid er ver voor te gaan want vind het een fascinerende groente. Dank voor elke info om hem te vinden.

12:00 19 januari 2024

Hoi Patrick, als je geluk hebt vind je Ube bij een lokale toko bij jou in de buurt. Ook vonden wij het op deze website: https://www.vers-bestellen.nl/a-43649425/exotische-wortel-en-knolgewassen/aardappel-zoet-paars-vruchtvlees-bataat-purple-usa-teelt-regulier-1-kilo/. Hopelijk is ube binnenkort ook beter verkrijgbaar in Nederland!

12:00 19 januari 2024

Bij onze lokale biologische groentekraam vind je hem ook, elke zaterdag op de streekmarkt in Woerden (vlakbij Utrecht).Superlekker inderdaad!

12:00 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.