We hebben weer een nieuwe trend gespot! Ken je ube (spreek uit als oo-bae) al? Deze paarse wortel is niet alleen mooi om te zien, hij smaakt ook nog eens erg lekker. In Azië en Amerika wordt de wortel al veel gegeten, maar in Nederland is ‘ie nog niet zo bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Wat is ube?
Ube wordt ook wel de paarse zoete aardappel genoemd. Het heeft namelijk de vorm van een zoete aardappel, maar dan met een intens paarse kleur. Allemaal puur natuur! De smaak is licht zoet en een beetje hartig, maar volgens kenners zit de smaak tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos. Het wordt daarom ook vooral in zoete gerechten verwerkt. Je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken, die ook nog eens prachtig kleurrijk zijn! Ube kun je vinden bij Aziatische winkels en sommige supermarkten. 

Ube taart
De paarse kleur van ube komt helemaal tot zijn recht in een taart waarbij de vulling uit gekookte ube, kokosmelk en specerijen bestaat. Je gasten zullen onder de indruk zijn! Bovendien bevat ube stoffen die je helpen vet verbranden, dus dat is mooi meegenomen.

Ingrediënten
Voor de taartbodem
130 gram amandelmeel
60 gram geraspte kokos
50 gram kokosolie, gesmolten
½ theelepel zeezout
½ theelepel wijnsteenbakpoeder
1 eetlepel honing (optioneel)

Voor de taartvulling
1 kilo ube, geschild en in stukjes gesneden
180 ml kokosmelk
1½ eetlepel tapiocazetmeel
1 eetlepel vers limoensap
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zeezout
½ theelepel piment
¼ – ½ theelepel cayennepeper
¼ theelepel kruidnagelpoeder
150 ml ahornsiroop (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet de bodem en zijkanten van een springvorm (24 cm) in met kokosolie.
  3. Meng alle ingrediënten voor de taartbodem in een grote kom en doe het deeg in de taartvorm. Maak je handen licht vochtig om te voorkomen dat het deeg eraan blijft kleven en druk dan het deeg in de vorm.
  4. Bak de taartbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven. Als je de bodem uit de oven haalt, is hij gerezen en licht goudbruin. Gebruik de achterkant van een lepel om de bodem voorzichtig naar beneden te duwen, zodat er ruimte is voor de vulling.
  5. Om de vulling te maken, breng je water aan de kook in een middelgrote pan.
  6. Voeg de stukjes ube toe en laat deze 10 minuten koken, of totdat je er doorheen kunt prikken met een vork. Giet de ube af en doe deze in een blender of keukenmachine.
  7. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en mix het geheel tot een gladde, romige massa.
  8. Giet de taartvulling in de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen voordat je hem serveert.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op Instagram, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het paarse zoete aardappel taart door Yuda Chen. Je downloadt de foto hier.

Summary
Ube: paarse zoete aardappel taart
Article Name
Ube: paarse zoete aardappel taart
Description
Ken je ube (spreek uit als oo-bae) al? Deze paarse wortel is niet alleen mooi om te zien, hij smaakt ook nog eens erg lekker. Maak eens deze taart!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!