Het is zaterdag, tijd voor een borrelplank! Wil jij dit weekend lekkere hapjes op tafel zetten? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe kookboek Van de plank. Dit boek is geschreven door Sabrina Fauda-Rôle en bevat zo’n 30 verschillende soorten borrelplanken. Voor iedere gelegenheid heeft Sabrina een plank samengesteld, vol met mooie en lekkere gerechtjes. Vandaag delen wij recepten van wel 3 gerechtjes. Ga aan de slag en stel je eigen veganistische plank samen!
Vegan mayonaise
Ingrediënten
voor 6-8 personen
150 ml druivenpitolie
6 el kikkererwtenvocht (uit blik)
1 el citroensap
1 tl mosterd
1 snufje gemalen kurkuma
1 snufje zout
1 snufje zwarte peper
Bereidingswijze
1. Klop met een elektrische mixer het kikkererwtenvocht en het citroensap, de mosterd, de kurkuma, het zout en de zwarte peper door elkaar.
2. Voeg beetje bij beetje en heel langzaam de druivenpitolie toe terwijl je blijft kloppen. Klop door wanneer alle olie is toegevoegd om een mooie dikke mayonaise te krijgen.
3. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Hummus van zoete aardappel
Ingrediënten
voor 6-8 personen
1 zoete aardappel (500 g)
250 g gekookte kikkererwten, uitgelekt
2 el hazelnootpasta
2 el olijfolie
1 snufje kaneel
1 snufje gemalen kurkuma
1 snufje zout
1 snufje versgemalen zwarte peper
het sap van 2 limoenen
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
2. Leg de zoete aardappel in een ovenschaal en zet 45 minuten in de oven. Laat de zoete aardappel afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd hem door en schep het vruchtvlees eruit.
3. Meng in een blender het vruchtvlees van de zoete aardappel met de kikkererwten, de hazelnootpasta, het limoensap, de kaneel, de kurkuma, het zout, de zwarte peper en de olijfolie.
4. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Groenteloempia’s
Ingrediënten
voor 6-8 personen
12 muntblaadjes
4 slabladeren
4 rijstvellen met een doorsnee van 20 cm
2 wortels, geraspt
1 komkommer
40 g geraspte rodekool
4 el hummus
Bereidingswijze
1. Was de komkommer, sla en munt. Snijd de komkommer in staafjes van 0,5 cm. Scheur de slabladeren in reepjes.
2. Leg een rijstvel op een schone theedoek en bevochtig het tot het soepel is. Leg onderaan het vel de hummus en daarboven de geraspte wortel, de geraspte rodekool, slabladeren en staafjes komkommer.
3. Vouw de zijkanten van het vel over alle groenten. Begin het vel strak van onderen naar boven op te rollen. Leg na de eerste slag rollen 3 muntblaadjes naast elkaar op het rijstvel en rol dat verder op.
4. Maak zo nog drie rollen. Bewaar ze in de koelkast en snijd ze vlak voor je serveert in vieren.
Heb jij één van deze recepten gemaakt? Of misschien wel allemaal? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Van de plank
Sabrina Fauda-Rôle
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432216
Prijs: €12.50






Reactie verzenden