Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van maximaal 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een hartige taart met witlof en geitenkaas voor 1,75 euro per persoon EN alles over eten volgens de seizoenen.
Eten volgens de seizoenen
Wanneer je bezig bent met vegetarisch budget koken is het het meest aantrekkelijk om gebruik te makken van groenten en fruit van het seizoen. Seizoensgebonden groenten en fruit zijn gemakkelijk verkrijgbaar, verser, goedkoper en beter voor het milieu: geen vervoerskosten vanuit het buitenland, geen verwarmingskosten omdat ze in een kas geteeld moesten worden, geen kosten voor het bewaren in een koelpakhuis. Daar loop ik nou warm voor!
Welke groenten zijn wanneer verkrijgbaar:
Januari
savooikool, rode kool, Wortelen, witte kool, witlof, uien, spruiten, rode biet, knolselderij, boerenkool, aardappelen, koolraap, prei
Februari
Witte kool, Aardappelen, Rode biet, Boerenkool, Spruiten Groene selderij, Knolselderij, Prei, Koolraap, Rode kool, Savooikool, Wortelen, Uien, Witlof
Maart
Bloemkool, Aardappelen, Prei, Broccoli, Groene selderij, Koolraap, witlof, Knolselderij, Uien, Raapstelen, Koolraap, Radijs, Rode biet, Savooikool, Spinazie, Uien, Witte kool, Wortelen
April
Wortelen, Bloemkool, Aardappelen, Rode biet, Koolraap, Andijvie, Broccoli, Groene selderij, Prei, Rabarber, Uien, Raapstelen
Mei
Wortelen, Aardappelen, Uien, Veldsla, Andijvie, Koolrabi, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Doperwten, Tomaten, Groene Selderij, Raapstelen, Spitskool, Rabarber, Radijs, Spinazie, Tuinbonen
Juni
Rode biet, Andijvie, Bloemkool, Broccoli, Groene selderij, Koolrabi, Rabarber, Radijs, Asperges, Savooikool, Spinazie, Doperwten, Spitskool, Tomaten, Uien, Venkel, Wortelen, Aardappelen, Komkommer, Veldsla, Tuinbonen
Juli
Aardappelen, Artisjok, Bloemkool, Courgette, Doperwten, Komkommer, Paprika, Rode biet, Aubergine, Rode kool, Savooikool, Groene selderij, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Wortelen, Spitskool, Tomaten, Postelein, Tuinbonen, Uien, Veldsla, Witte kool, Chinese kool, Andijvie
Augustus
Veldsla, Aubergine, Bleekselderij, Chinese kool, Courgette ,Groene selderij, Knolselderij, Aardappelen, Komkommer, Postelein, Raapstelen, Rode biet, Snijbonen, Paprika Sperziebonen, Spinazie, Tomaten, Savooikool, Tuinbonen, Uien, Witte kool, Wortelen, Bloemkool, Spitskool
September
Tomaten, Spitskool, Aardappelen, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Bleekselderij, Komkommer, Paprika, Koolraap, Raapstelen, Artisjok, Rode biet, Savooikool, Sperziebonen, Chinese kool, Spinazie, Uien, Veldsla, Aubergine Venkel, Witte kool, Wortelen Snijbonen
Oktober
Aardappelen, Bleekselderij, Chinese kool, Groene selderij, Knolselderij, Paprika Aubergine, Postelein, Raapstelen, Rode biet, Courgette, Rode kool, Savooikool, Snijbonen, Venkel, Spitskool, Uien, Witte kool, Wortelen, Artisjok
November
Aardappelen, Uien, Groene selderij, Knolselderij, Postelein, Rode biet, Courgette, Rode kool, Savooikool, Venkel, Witte kool, Koolraap, Wortelen, Chinese kool
December
Aardappelen, Spruiten, Boerenkool, Knolselderij, Witte kool, Postelein, Koolraap, Witlof, Rode biet, Rode kool, Savooikool, Groene selderij, Uien, Wortelen
Recept: hartige taart met witlof en geitenkaas
Witlof is op dit moment helemaal in het seizoen en een perfecte groente om een lekkere, hartige taart mee te maken in combinatie met geitenkaas en walnoten. Echt comfy food! Deze hartige taart is voor 4 personen met een totaalprijs van 7 euro.
Ingrediënten (voor vier personen)
Voor de bodem:
200 gram bloem
100 gram boter
20 ml ijskoud water
1 ei
mespunt zout
Voor de vulling:
5 witlofstronken
25 gram roomboter
0,5 eetlepel suiker
150 gram crème fraîche
180 gram geitenkaas
50 gram walnoten
zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met een mespunt zout in een kom. Snijd de boter er met 2 messen doorheen tot het er als broodkruimels uitziet. Klop een ei los en meng dit met 20 ml ijskoud water. Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en vorm er snel een samenhangend deeg van. Laat 30 minuten afgedekt in de ijskast rusten. Snijd ondertussen de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Bak deze in de roomboter 15 minuten met de snijkant onder tot die zacht en goudgeel is. Draai ze om in de pan en bestrooi ze met de suiker. Bak de witlof nog 10 minuten. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het nog even ‘wakker’. Rol het uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Smeer de crème fraîche over de bodem, leg de witlof hierop met de snijkant boven. Strooi er zout en peper over naar smaak en verdeel de geitenkaas erover samen met de walnoten. Bak de taart gedurende 20-25 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Door gastblogger Chantal Pleune






De bodem werd bij mij echt niet gaar… Op gegeven moment toch maar gaan eten omdat de bovenkant wel erg donker werd. Hoe kan dit? Hij stond in het midden van de oven op 200 graden.
Groeten Ingrid
Hoi Ingrid, wat zou kunnen helpen is het bladerdeeg voorbakken. De quichevorm vullen, gaatjes prikken in het deeg, beleggen met een bakpapiertje, vullen met steunvulling om te zorgen dat het deeg niet rijst (rijst, gedroogde bonen) en even een paar minuutjes de oven in gooien. Daarna steunvulling en bakpapier verwijderen en de quiche vullen met de vulling en afbakken.
Heerlijk! In plaats van deeg heb ik bladerdeeg gebruikt en in plaats van suiker honing ….. ideetje?
Zeker Elisabeth!! Dank voor de tips 🙂