Dit recept is afkomstig uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan. In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis. Vorige keer deelden wij het recept van de linzen kofta, vandaag is het de beurt aan Khichuri! Het is een typisch Bengalees lunchgerecht dat goed vult en populair is in de moessontijd, wanneer het veel regent. Dit kruidige gerecht wordt normaal gesproken gegeten met omelet.

Ingrediënten
Voor 4 personen
60 minuten bereidingstijd
75 g gedroogde moong dhal (of gele linzen)
1 grote ui, in dunne ringen
3 kaneelstokjes
1⁄2 theelepel kardemompeulen
2 gedroogde rode chilipepers
5 laurierblaadjes
1⁄2 theelepel zwart mosterdzaad
1⁄2 theelepel shahi jeera (ook te vervangen door komijn)
1 eetlepel gemalen chilipeper
11⁄2 theelepel gemalen kurkuma
11⁄2 eetlepel gemberpasta
1 eetlepel knoflookpasta
1 theelepel grove mosterd
3 groene piripiri’s of rawits
2 theelepels zout
160 g basmatirijst, 3 uur geweekt
80 g gedroogde rode linzen, gespoeld
koolzaadolie om te bakken
mosterdolie om te bakken
ghee om te bakken

Garnering
gefrituurde ui
koriander, fijngehakt
1 eetlepel ghee

Bereidingswijze
1. Rooster de moong dhal circa 1 minuut in een droge koekenpan. Leg alle specerijen in hoopjes klaar op een bord. Verhit een braadpan met koolzaad- en mosterdolie en ghee. Bak de ui 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de kaneel, kardemom, gedroogde chilipeper, laurier, mosterdzaad en shahi jeera toe en fruit al roerend 1 minuut.
2. Voeg de gemalen chilipeper, kurkuma, gemberpasta, knoflookpasta en mosterd toe en fruit al roerend nog 1 minuut. Voeg wat water toe tegen het aanbranden.
3. Voeg de piripiri’s en het zout toe en bak al roerend nog 2 minuten.
4. Doe de rijst en linzen erbij. Zet het vuur lager. Blijf 8 minuten roeren. Voeg 1 liter water toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zonder deksel sudderen.
5. Maak gaatjes in de rijst met de punt van een mes, bestrooi met gefrituurde ui en koriander en besprenkel met de ghee. Laat 4 minuten afgedekt sudderen. Haal het deksel weg en laat het laatste vocht verdampen.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Vega curry van Nahid Hassan gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Vega curry
Nahid Hassan
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016120
Prijs: €19,99

 

Print Friendly, PDF & Email
Summary
Recipe Name
Vega curry: Khichuri
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!