Een goed gevulde bonensoep is een heerlijk en voedzaam gerecht! Deze vegetarische variant zit boordevol bruine bonen: de populairste bonen in Nederland. De bonen zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen. Een goede basis voor een vegetarische maaltijd! Je kunt natuurlijk bonen uit een potje kopen, maar voor het beste en gezondste resultaat kun je beter gedroogde bonen gebruiken. Je vindt hier het recept!
Ingrediënten
Voor 4 personen
300 gram gedroogde bruine bonen
300 gram gesneden soepgroenten
2-3 bouillonblokjes
2-3 laurierblaadjes
1 el plantaardige olie
1,5 l water
zwarte peper naar smaak
fijngehakte peterselie
roomkaas of crème fraîche
Let op: wanneer je gedroogde bonen gebruikt, moeten je deze eerst 12 uur weken.
Bereidingswijze
- Maak de bonen schoon, kijk of er geen steentjes in zitten en was ze in een ruime zeef.
- Week de bonen 12 uur in anderhalve liter water.
- Breng ze aan de kook in een grote soeppan met bouillonblokjes en laurierblaadjes erin.
- Voeg 1 el olie toe, zodat ze tijdens koken minder schuimen.
- Voeg de soepgroenten toe als de bonen halfgaar zijn.
- Laat de soep zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, tot de bonen en de groenten goed gaar zijn.
- Serveer de soep. Breng op smaak met wat zwarte peper en strooi peterselie erop. Garneer de soep met soepstengels en roomkaas of crème fraîche.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram en Twitter. We zijn benieuwd!

Roomkaas en creme fraiche zijn toch niet vegan?
Hoi Corien, dat klopt inderdaad! Het is dan ook een echte ‘vega’ klassieker en geen ‘vegan’ klassieker 🙂 Groetjes, Lieske
Hoeveel liter water moet erbij? vreemd dat het er niet bij staat
Hoi Arda, in dit recept moet je 1,5 liter water toevoegen!