Print Friendly, PDF & Email

Tof nieuws: onze vaste gastblogger & kookexpert Eke van Koken met Kennis is nu ook op de vegan toer en experimenteert erop los met pérfecte vegan recepten. Daar worden wij gelukkig van! Helemaal nu hij zich focust op de ultieme chocolade mousse: deze variant is gemaakt met aquafaba, oftewel het kookvocht van peulvruchten. Eke’s beste vegan choco mousse tot nu toe!

Wat is aquafaba?
Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel gewoon het vocht uit een potje of blikje kikkererwten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord ‘sapo’, dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten. Aquafaba is hierdoor een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.

Ingrediënten
Voor 4-6 porties

  • 1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
  • 150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
  • 25 g agave siroop

Bereidingswijze
Stap 1: Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.
Stap 2: Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
Stap 3: Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.
Stap 4: Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.
Stap 5: Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan choco mousse met aquafaba (kookvocht van peulvruchten)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)