Vegan chocomousse
Eke Mariën

Vegan chocomousse

donderdag 15 februari 2018
Aquafaba is de ideale veganistische vervanger van eiwit, dat net zo stijf kan worden. Als je nu denkt: aqua-wat? Geen paniek! Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. Weggooien is dus zonde! Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelt met ons dit recept voor vegan chocomousse. Volgens hem de lekkerste plantaardige chocolademousse die hij ooit heeft geproefd!

Ingrediënten
1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
25 g agave siroop
Extra nodig
Handmixer of staande mixer
Kom met koud water of (natte) theedoek

Bereidingswijze
Stap 1: Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.
Stap 2: Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
Stap 3: Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.
Stap 4: Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.
Stap 5: Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. Laat ook weten wat je ervan vond. We zijn benieuwd!

 

4 Reacties

Superlekker! Het beste resultaat krijg je als je de opgeklopte aquafaba lepel per lepel onder de chocolade mengt en niet omgekeerd. Zo kan je de aquafaba tussendoor ook nog even bij opkloppen mocht dit nodig zijn. Niet te lang mengen ook, van zodra je geen puur wit meer ziet, er mee stoppen. Zo hou je hem luchtig.

12:02 19 januari 2024

Hi Jolien, zo te horen heb je het vaker gedaan! Bedankt voor je tip :)

12:02 19 januari 2024

Tijdens het toevoegen van de chocola zag het er even prachtig uit, maar toen alle chocola er bij zat zakte het zo erg in, zelfs na heel lang kloppen (en koelen) was er geen lucht meer in te krijgen.. Helaas dus geen mousse geworden, maar wel een heerlijke, fluffy chocoladepasta voor op brood of een cracker of om fruit in te dippen!

12:02 19 januari 2024

Ik heb deze gemaakt met kikkererwtenvocht waaraan geen zout is toegevoegd (AH) en met extra bittere chocolade. Dus zonder de stroop. Het is echt heerlijk en heel licht. De mousse had wel wat meer tijd nodig om op te stijven.

12:02 19 januari 2024

Lijkt mij veel werk.. En niet veel toevoegen.. sorrie. Ik zou dan eerder kiezen voor de chocomouse op basis van banaan, chocolade en avocado. Maar ben benieuwd naar de beleving van iemand die dit recept wel gemaakt heeft!

12:02 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.