Print Friendly, PDF & Email
3.1/5 - (13 stemmen)

Aquafaba is de ideale veganistische vervanger van eiwit, dat net zo stijf kan worden. Als je nu denkt: aqua-wat? Geen paniek! Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. Weggooien is dus zonde! Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelt met ons dit recept voor vegan chocomousse. Volgens hem de lekkerste plantaardige chocolademousse die hij ooit heeft geproefd!

Ingrediënten
1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
25 g agave siroop
Extra nodig
Handmixer of staande mixer
Kom met koud water of (natte) theedoek

Bereidingswijze
Stap 1: Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.
Stap 2: Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
Stap 3: Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.
Stap 4: Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.
Stap 5: Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. Laat ook weten wat je ervan vond. We zijn benieuwd!
 

Summary
Vegan chocomousse
Article Name
Vegan chocomousse
Description
Aquafaba is de ideale veganistische vervanger van eiwit, dat net zo stijf kan worden. Als je nu denkt: aqua-wat? Geen paniek! Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. Weggooien is dus zonde!
Author