VEGA(N) Kerstmenu: dumplings uit Azië
Sanne Romp

VEGA(N) Kerstmenu: dumplings uit Azië

woensdag 09 december 2020
Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema 'een reis rond de wereld'. We delen een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt. We beginnen met een reis naar een favoriete bestemming van veel mensen, namelijk Azië! Er is geen betere manier om een diner te beginnen dan met kleine kunstwerkjes gevuld met groente op je bord. Het eerste recept dat wij delen is voor dumplings!

Ingrediënten
voor 16 stuks

Voor de dumpling
2 cm gember
3 stengels bosui
0,5 rode peper
1 winterpeen
100 g paddenstoelen
150 g Chinese kool
1 kleine ui
15 gyoza vellen
peper en zout
0,5 el sesamolie

Dipsaus
2 el sojasaus
0,5 el rijstazijn
1 tl sesamolie
0,5 el sesamzaad

Bereidingswijze
1. Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de bosui in ringen en rasp de gember.
2. Schil en snijd de winterpeen in kleine blokjes en snijd de paddenstoelen, Chinese kool en rode peper heel fijn.
3. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg daarna ook de winterpeen, paddenstoelen, Chinese kool, gember en rode peper toe. Bak dit mengsel ongeveer 5 minuten, totdat de kool wat geslonken is en de paddenstoelen gebakken zijn. Voeg sesamolie en peper en zout toe naar smaak en laat het mengsel wat afkoelen.
4. Maak alvast de dipsaus. Pak een pan en rooster de sesamzaadjes totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Doe nu sojasaus, rijstazijn en sesamolie in een kommetje en roer dit door elkaar. Je kunt eventueel nog wat gesneden rode peper toevoegen. Daarna voeg je de geroosterde sesamzaadjes toe.
5. Nu ga je de dumplings vouwen. Het is handig om een bakje water neer te zetten zodat je je vingers nat kunt maken tussendoor. Pak een gyoza vel en leg deze in je hand. Schep nu een kleine eetlepel van het groentemengsel in het midden van het vel. Maak de randen van het vel nat met je vinger. Je kunt de dumplings nu dichtvouwen door de ene helft van het vel over de andere helft te vouwen, zoals een taco. Druk dit goed aan. Je kunt er ook voor kiezen om wat plooien te maken. Dan pak je de dumpling in je hand en druk je de linkerhoek samen. Daarna pak je steeds met duim en wijsvinger een klein stukje van het voorste stukje vel en dit vouw je dubbel, zodat er een plooitje ontstaat, en duw je het tegen de achterkant aan. Dit herhaal je totdat het hele gyoza vel aan elkaar vast zit. Dit kan op het begin wat lastig zijn, dus als dat niet lukt is de eerste optie ook goed!
6. Voor het bakken heb je een pan nodig met hoge randen en een deksel. Giet wat olijfolie in de pan en bak de dumplings kort op laag vuur totdat ze bruin beginnen te worden aan de onderkant. Giet dan ongeveer 50 ml water in de pan en zet de deksel erop, stoom ze gaar in ongeveer 5 minuten. Daarna is het velletje zacht en kun je ze serveren met de dipsaus!

Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit de reeks? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.