Print Friendly, PDF & Email

Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema ‘een reis rond de wereld’. Dit is een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt! Vandaag nemen we je mee op reis naar Afrika. In Afrika kom je veel verschillende culturen tegen en smaken uit verschillende delen van de wereld. Iets wat je vaak op een menukaart zult tegenkomen is pompoensoep. Daarom delen we vandaag het recept voor een heerlijke romige pompoensoep!

Ingrediënten
voor 4 personen
1 witte ui
2 cm gember
2 teentjes knoflook
1 flespompoen
400 ml kokosmelk
800 ml water
1 blokje groentebouillon
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
0,5 tl cayennepeper
zout en peper

Garnering
pompoenpitten*
plantaardige kookroom

Bereidingswijze
1. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en snijd de pompoen (met of zonder schil) in kleine blokjes.
2. Pel en snipper de ui, pers de knoflook. Verhit olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg daarna kurkuma, paprikapoeder, komijnpoeder en cayennepeper toe en bak dit kort.
3. Voeg de gember en pompoen toe en bak ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg het bouillonblokje en het water toe en laat ongeveer 10 minuten koken of totdat de pompoen zacht is.
4. Voeg kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken. Pureer de soep totdat deze glad is. Proef de soep en voeg peper en zout (of andere kruiden) toe naar smaak.
5. Serveer in kommen en garneer met de pompoenpitten. Schenk wat druppeltjes plantaardige room in de soep. Voor een extra feestelijk effect kun je er daarna met een satéprikker doorheen gaan in het midden van het rondje zodat er een hartje ontstaat. Daarna is je soep klaar om te serveren!

*Tip: de pompoenpitten kun je zelf in de winkel kopen, maar je kunt natuurlijk ook de pitten uit de pompoen zelf gebruiken. Spoel deze goed af nadat je ze uit de pompoen hebt gehaald zodat al het vruchtvlees eraf is. Kook ze 10 minuten in een pan met water. Giet daarna af en dep droog met een theedoek. Meng ze daarna met wat olie en kruiden (bijv. paprikapoeder, komijn en zout) en bak ongeveer 20 minuten op 160 graden zodat ze knapperig en bruin zijn.

Vegan tip: als je een blokje plantaardige bouillon gebruikt is deze soep helemaal vegan!

Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit de reeks? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kerst voorgerecht (warm): romige pompoensoep uit Afrika
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 7 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!