VEGA(N) Kerstmenu: worteltartaar uit Europa
Sanne Romp

VEGA(N) Kerstmenu: worteltartaar uit Europa

woensdag 09 december 2020
Het zal voor iedereen een vreemde kerst zijn. We hebben een bijzonder jaar achter de rug en we willen graag dat kerst dit jaar toch nog een feestje wordt. Nu een vakantie met kerst geen optie is, willen we jullie graag meenemen op een culinaire reis. Wij hebben een diner samengesteld met als thema 'een reis rond de wereld'. Dit is een 6-gangendiner waarvan iedere gang uit een ander continent komt! Bij dit recept blijven we dicht bij huis en nemen we je mee op reis in Europa. Om precies te zijn naar Frankrijk, waar de steak tartaar is ontstaan. Natuurlijk hebben wij een heerlijke vegetarische variant gemaakt met ingrediënten die ze in de Franse keuken ook veel gebruiken. Het recept dat we vandaag delen is een heerlijke worteltartaar!

Ingrediënten
voor 4 personen
420 g winterpeen
15 appelkappertjes
1 witte ui
4 tl grove mosterd
15 g verse peterselie
2 el plantaardige room
peper en zout

Bereidingswijze
1.
Schil de winterpenen. Weeg 240 gram af en snijd dit deel van de winterpenen in ronde plakjes. Kook ongeveer 20 minuten of totdat de winterpenen zacht zijn in een pan met water op middelhoog vuur. Laat daarna afkoelen.
2. Pel en snipper de ui zo klein mogelijk en hak de peterselie fijn.
3. Doe de wortelen in een kom of hoge beker en voeg mosterd, ui, kappertjes en plantaardige room toe. Meng dit met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg op het einde de gehakte peterselie toe. Proef het mengsel en voeg peper, zout en eventueel nog wat meer mosterd of peterselie toe.
4. Rasp het overige deel van de wortelen. Meng de geraspte wortel door het wortelmengsel.
5. Gebruik een ronde steekvorm, zet deze in het midden van het bord en vul met de worteltartaar. Mocht je geen steekvorm hebben, dan kun je ook een klein rondje glaasje gebruiken. Vul deze en stort het daarna op een bord. Het kan een beetje blijven plakken aan het glaasje. Als dat gebeurt kun je met een mesje de zijkanten een beetje losmaken. Mocht dat niet lukken, dan kun je het mengsel natuurlijk ook gewoon op het bord scheppen.
6. Garneer met een appelkappertje en wat peterselie.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander favoriet kerstrecept? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.