Arabische tajine
Mariëlle van Stek

Arabische tajine

maandag 25 februari 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Arabische tajine, helemaal vegan!

Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze Arabische tajine nu zelf! "De mix van groenten, peulvruchten en heel veel specerijen zorgt ervoor dat je hele huis heerlijk zal ruiken."

Ingrediënten
Voor 2 grote eters of 3-4 kleine eters
1 flespompoen
2 el olijfolie, om in te bakken
2 rode uien
2 teentjes knoflook
4 el gewelde blanke rozijnen
1 tl kaneel
1 tl ras el hanout
200 g parelcouscous
400 g kikkererwten, uit pot, uitgelekt

Topping
geroosterd sesamzaad
krulpeterselie
amandelen

Extra benodigdheden
tajine
tip: Je kunt deze tajine ook in een diepe pan maken.

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snijd hem in kleine stukjes.

  2. Verwarm de olie in een tajine. Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel en pers de knoflook. Fruit ze samen 2 minuten in de tajine.

  3. Voeg de pompoen, rozijnen, kaneel en ras el hanout toe, roer alles goed door elkaar en bak het nog 4 minuten. Giet er 750 ml water bij en breng dat aan de kook.

  4. Zet het vuur laag, leg het deksel op de tajine en laat het gerecht ongeveer 25 minuten zachtjes stoven; roer het elke 5 minuten even door.

  5. Bereid intussen de couscous volgens de instructies op de verpakking.

  6. Rooster het sesamzaad in 2 minuten goudbruin.

  7. Roer de kikkererwten door de tajine en stoof ze 10 minuten mee op laag vuur. Schep de couscous door de tajine en serveer met de peterselie, het sesamzaad en de amandelen.


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Easy Vegan 2
Living The Green Life
Kosmos Uitgevers
€20,99

5 Reacties

Nee, dit is niet zo'n goed recept. Te nat, te smakeloos (en ik maakte het wel degelijk in een tajine, dat maakt natuurlijk niets uit), met de helft van het water. Smaakmakers erbij, mensen! Peper, zout, extra ras el hanout en voor de broodnodige umami deed ik er een scheutje zoute ketjap bij (niet om het indonesisch te maken, wel om dat broodnodige oempf erbij te krijgen).

11:53 19 januari 2024

Bij mij werd het gerecht een natte plons. Op de foto zie je een vrij droog gerecht. Toch staat er in de gebruiksaanwijzing niets over afgieten. Moet die 750 ml niet worden veranderd in 75 ml?

11:53 19 januari 2024

Goedemiddag! Bedankt voor je opmerking. Jammer dat het gerecht niet naar wens was, dit receptuur komt uit Easy Vegan dus als het goed zou het moeten kloppen. Natuurlijk kan je zelf de volgende keer kijken of bijvoorbeel rondom de 600 ml kan worden gebruikt i.p.v. 750 ml. Succes! Groetjes, Daniëlle

11:53 19 januari 2024

Hallo, Quick tip, misschien even dat Arabische van je titel halen. De tajine is Noord Afrikaans en is dus een Berber gerecht. Alvast vriendelijk bedankt.

11:53 19 januari 2024

Hi Redouan, fijn dat je meedenkt! De naam van het gerecht komt uit het kookboek zelf, vandaar dat wij deze naam dus ook gebruiken! :)

11:53 19 januari 2024

Ik heb dit recept in een diepe pan gemaakt omdat ik geen tajine heb, nadat ik het hele recept gevolgd had zat er nog heel veel water in de pan. Ik begreep niet wat de bedoeling is, afgieten ? Ik heb dat niet gedaan omdat ik bang ben dat ik dan ook alle smaak weggooi. Uiteindelijk maar gewoon opgeschept en dan zo min mogelijk vocht mee opscheppen. Het zag er heel anders uit dan op het plaatje, omdat het dus heel vochtig was, en er zat helemaal geen smaak aan. De hoeveelheid is enorm, eerder voor 4 personen dan voor 2. Is dit een heel slecht recept of heeft iemand tips?

11:53 19 januari 2024

Hoi Geertje, jemig wat vervelend! Als ik kijk naar de hoeveelheden dan zou ik ook denken dat dit voor 4 kleine eteners prima is en anders 2 hele grote eters. Ik kook zelf op gevoel, maar als je denk dat het te vochtig is, dan zou ik wel wat vocht afgieten. Misschien zit het verschil dan toch echt in het maken in de tajine. Hmm, blijft een lastige!

11:53 19 januari 2024

Ik heb het in de pan gemaakt met 300 ml water. Dat was voldoende en lekker!

11:53 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.