Vegan oliebollen uit de oven
Isabel Boerdam

Vegan oliebollen uit de oven

dinsdag 26 december 2017
Jullie voelden hem natuurlijk al aankomen! Na de vegan & suikervrije pepernoten en de verantwoorde(re) gevulde speculaas, vandaag vegan oliebollen uit de oven. Lekker dat ze zijn! En als je het appel-rozijnenbolletjes noemt kan je ze gewoon het hele jaar door eten ;-) 

Wat heb je nodig?
Voor circa 12 oliebollen

  • 250 gram bloem

  • 250 gram plantaardige kwark (of magere kwark als het niet vegan hoeft te zijn)

  • 1 flinke eetlepel Becel met walnootolie

  • 4 eetlepels aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten)

  • 1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop

  • 1 eetlepl bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 50 gram rozijnen, geweekt

  • 1 elstar appel, geschild en in kleine blokjes gesneden

  • Poedersuiker en sterretjes :-)


Hoe maak je het?



  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  2. Doe de plantaardige kwark samen met de Becel, aquafaba en de siroop in een keukenmachine en mix tot een geheel.

  3. Weeg in een beslagkom de bloem af, voeg de bakpoeder en de kruiden toe en mix.

  4. Doe het kwarkmengsel bij de bloem en mix tot er een deeg ontstaat.

  5. Voeg de geweekte rozijnen en de kleine blokjes appel toe en kneed erdoorheen.

  6. Beleg een bakplaat met bakpapier, maak balletjes van het deeg en verdeel over de bakplaat. Uit dit deeg haal je ongeveer 12 oliebollen.

  7. Bak de oliebollen in 30 minuten gaar en goudbruin.

  8. Serveer natuurlijk met poedersuiker en sterretjes!



Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Zou je ook alpro soya yohurt kunnen gebruiken i.p.v. kwark of is dat te vloeibaar?

12:03 19 januari 2024

Bedankt voor het recept voor veganistische oliebollen! Ik heb ze net gemaakt en ze zijn erg lekker. Het deeg was heel plakkerig, dus het was moeilijk om mooie balletjes te maken, maar het gaat ook meer om de smaak. Je hebt twee tijden vermeld voor de oven, 20 en 30 minuten. Ik heb ze 30 minuten in de oven gehad. Kan je ze invriezen?

12:03 19 januari 2024

Beste Joke, Bedankt voor je bericht, wat leuk om te horen dat je de vegan oliebollen hebt gemaakt. De oliebollen zijn ook in te vriezen. Vers smaken ze op hun best, maar invriezen is ook een optie :-)

12:03 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.