Jullie voelden hem natuurlijk al aankomen! Na de vegan & suikervrije pepernoten en de verantwoorde(re) gevulde speculaas, vandaag vegan oliebollen uit de oven. Lekker dat ze zijn! En als je het appel-rozijnenbolletjes noemt kan je ze gewoon het hele jaar door eten ;-)
Wat heb je nodig? Voor circa 12 oliebollen
250 gram bloem
250 gram plantaardige kwark (of magere kwark als het niet vegan hoeft te zijn)
1 flinke eetlepel Becel met walnootolie
4 eetlepels aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten)
1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop
1 eetlepl bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel vanille-extract
50 gram rozijnen, geweekt
1 elstar appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
Doe de plantaardige kwark samen met de Becel, aquafaba en de siroop in een keukenmachine en mix tot een geheel.
Weeg in een beslagkom de bloem af, voeg de bakpoeder en de kruiden toe en mix.
Doe het kwarkmengsel bij de bloem en mix tot er een deeg ontstaat.
Voeg de geweekte rozijnen en de kleine blokjes appel toe en kneed erdoorheen.
Beleg een bakplaat met bakpapier, maak balletjes van het deeg en verdeel over de bakplaat. Uit dit deeg haal je ongeveer 12 oliebollen.
Bak de oliebollen in 30 minuten gaar en goudbruin.
Serveer natuurlijk met poedersuiker en sterretjes!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Lees ook
Recepten
15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
Zou je ook alpro soya yohurt kunnen gebruiken i.p.v. kwark of is dat te vloeibaar?
12:03 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Bedankt voor het recept voor veganistische oliebollen! Ik heb ze net gemaakt en ze zijn erg lekker. Het deeg was heel plakkerig, dus het was moeilijk om mooie balletjes te maken, maar het gaat ook meer om de smaak. Je hebt twee tijden vermeld voor de oven, 20 en 30 minuten. Ik heb ze 30 minuten in de oven gehad. Kan je ze invriezen?
12:03 19 januari 2024
Beste Joke,
Bedankt voor je bericht, wat leuk om te horen dat je de vegan oliebollen hebt gemaakt. De oliebollen zijn ook in te vriezen. Vers smaken ze op hun best, maar invriezen is ook een optie :-)
12:03 19 januari 2024
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
2 Reacties
Zou je ook alpro soya yohurt kunnen gebruiken i.p.v. kwark of is dat te vloeibaar?
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Bedankt voor het recept voor veganistische oliebollen! Ik heb ze net gemaakt en ze zijn erg lekker. Het deeg was heel plakkerig, dus het was moeilijk om mooie balletjes te maken, maar het gaat ook meer om de smaak. Je hebt twee tijden vermeld voor de oven, 20 en 30 minuten. Ik heb ze 30 minuten in de oven gehad. Kan je ze invriezen?
12:03 19 januari 2024Beste Joke, Bedankt voor je bericht, wat leuk om te horen dat je de vegan oliebollen hebt gemaakt. De oliebollen zijn ook in te vriezen. Vers smaken ze op hun best, maar invriezen is ook een optie :-)
12:03 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.