Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Dit recept voor een netflixplank voor twee komt uit het kookboek ‘Vegan op de plank’ van Kate Kasbee. Deze plank met zelfgemaakte zoete aardappel brownies en een artisjokbonendip is perfect voor een avondje op de bank! De combinatie tussen zoet en zout zorgt voor een goede balans. Lees hier hoe je deze vrolijke plank maakt. 

Ingrediënten
voor 2 personen
6 (Italiaanse) broodstengels
500 g groene olijven uit blik, uitgelekt
240 g druiven
140 g geroosterde amandelen
100 g rijstcrackers
75 g pistachenoten
120 ml marinarasaus, opgewarmd
olijfolie
zout en peper

voor de zoete aardappel brownies
250 g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1,5 cm
60 g volkorenmeel
50 g kokosbloesemsuiker
45 g vegan chocolate chips
30 g cacaopoeder
8 g gemalen lijnzaad
2 el havermelk
1½ el water
1 el kokosolie
1 tl vanille extract
1 tl zout
½ tl bakpoeder
bakspray

voor de artisjokbonendip
425 g witte bonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
350 g gemarineerde artisjokharten uit blik of een potje, uitgelekt
3 el citroensap
2 tl olijfolie
1 tl gedroogde oregano
¼ tl zout

Bereidingswijze
Zoete aardappelbrownies
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en breng een kookpan met water aan de kook. Doe de blokjes zoete aardappel in het water en kook ze 15 minuten tot ze gaar zijn. Giet de zoete aardappelblokjes af en doe ze in een keukenmachine.
2. Roer het gemalen lijnzaad en het water in een kom tot een geheel en laat het even stollen, zodat je een ‘flax egg’ krijgt.
3. Voeg het cacaopoeder, meel, bakpoeder, vanille, zout, kokosbloesemsuiker, kokosolie en havermelk bij de zoete aardappelblokjes in de keukenmachine en meng tot een egale massa. Doe het flax egg erbij en zet de machine nog 10 seconden aan. Roer als laatste de chocolate chips erdoor.
4. Vet twee ovenbestendige ramekins in met bakspray. Verdeel het beslag over de schaaltjes, strijk het oppervlak glad en strooi er eventueel nog wat chocolate chips over.
5. Bak de brownies in 30 minuten gaar in het midden van de oven. Zet ze op een rooster en laat ze minstens 20 minuten afkoelen.
6. Leg eventueel twee onderzetters of viltjes op de plank als de brownies nog heet zijn om het oppervlak te beschermen en zet de kommen erop.

Artisjokbonendip
1. Doe de artisjokharten, de bonen, het citroensap, de oregano en het zout in een keukenmachine. Zet de machine aan en giet de olijfolie er in een dun straaltje bij tot de dip glad en romig is. Proef en breng op smaak met zout en peper.
2. Schep de dip in een kom en zet hem op de plank. Sprenkel er eventueel nog een scheutje olijfolie over.

Opmaak
1. Doe de olijven, pistachenootjes, amandelen en marinarasaus in iets kleinere kommen en zet ze verspreid op de plank. Leg stapeltjes rijstcrackers tussen de kommen in.
2. Vul de lege plekken op met druiven en leg aan beide kanten van de plank een paar broodstengels.

Heb jij dit recept geprobeerd voor een avondje op de bank? Laat het ons weten in een reactie op het blog of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd! 

Vegan op de plank
Bol.com | Libris.nl
Kate Kasbee
€22,99 | Terra
ISBN 978 90 898 9877 7

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan op de plank: Netflixplank voor twee
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time