Print Friendly, PDF & Email

Vegan party is het nieuwe kookboek van Gaz Oakley. In dit boek deelt hij fantastische veganistische alternatieven voor de traditionele feestgerechten die we allemaal kennen. Vandaag gaan we aan de slag met een veganistische boeuf Wellington: het ultieme winter gebraad. Een pronkstuk voor op tafel. Heerlijk mals en smakelijk!

Ingrediënten
Voor 6 personen
2 uur en 30 minuten bereidingstijd
Natte ingrediënten
2 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 prei, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl zeezout
1 tl gekneusde zwarte peper
1 snufje kaneel
1 snufje piment
1 snufje nootmuskaat
1 snufje paprikapoeder
1 el gedroogde salie
2 tl gedroogde rozemarijn
30 g gedroogde cranberry’s
50 g gedroogde abrikozen
100 g gepelde en gekookte kastanjes
240 ml cider, uit een fles van 500 ml
240 ml groentebouillon
1 el misopasta

Droge ingrediënten
250 g glutenpoeder
3 el kikkererwtenmeel

Rub
1 tl cayennepeper
1 tl piment
1 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde dragon

Braden
resterende 260 ml cider
1 sinaasappel
500 ml groentebouillon
1 ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1 hand verse takjes tijm en rozemarijn
1 el misopasta
2 el balsamicoazijn

Korst
4 el cranberry-sinaasappelsaus
320 g koelvers veganistisch bladerdeeg 

Glazuur
3 el ahornsiroop
3 el zuivelvrije melk
4 el plantaardige olie

Jus
2 el maizena
4 el water

Bereidingswijze

  1. Bereid het ‘vlees’-deeg. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de ui, prei, knoflook, specerijen en kruiden met zout en peper 2-3 minuten.
  2. Maal ondertussen de cranberry’s, abrikozen en kastanjes in een blender tot stukjes van gelijke grootte. Bak ze 3-4 minuten mee in de koekenpan tot alles zacht is. Voeg de cider, bouillon en misopasta toe. Roer alles door elkaar en stoof het mengsel nog 2 minuten. Zet het vuur uit.
  3. Meng de droge ingrediënten. Laat het natte mengsel even afkoelen en meng het met de droge ingrediënten. Je moet nu een mooi deeg krijgen. Voeg wat extra kikkererwtenmeel toe als het te nat is. Leg het deeg op een schoon werkvlak en kneed het 10 minuten. Laat het rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de ingrediënten voor de rub in een kom. Vorm een worst van 10 cm doorsnede van het deeg. Strooi de rub op het werkvlak en rol het deeg erdoor.
  5. Wikkel het deeg in een stuk kaasdoek en zet de uiteinden vast met keukentouw. Leg de deegrol met de ingrediënten voor het braden in een hoge braadslede en zet het geheel 2 uur onder in de oven. Keer de deegrol halverwege de braadtijd om zodat hij gelijkmatig gaart. Haal de gare rol uit de braadslede en bewaar het stoofvocht. Laat de rol even afkoelen en verwijder de kaasdoek. Leg de rol nu ingepakt maximaal 3 dagen in de koelkast of ga direct verder. Als je nu niet verdergaat, kun je het best de jus (hieronder) maken en ook in de koelkast bewaren. Verwarm hem voor gebruik.
  6. Rol het deeg 1 uur voor het serveren uit tot een 3 mm dikke rechthoek ter grootte van een theedoek. Snijd aan elke kant repen tot een derde van de breedte van het deeg; die kun je dan tot een raster vlechten. Verdeel de cranberry-sinaasappelsaus over het braadstuk, leg het midden op het deeg en pak het ‘vlees’ in het deeg. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de glazuuringrediënten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de Wellington in 15-20 minuten goudbruin.
  7. Zeef ondertussen het kookvocht in een pan; druk daarbij zoveel mogelijk vocht uit de ingrediënten. Kook de jus 10 minuten op laag vuur, tot hij indikt. Meng de maizena met wat water tot een papje en klop dat beetje bij beetje door de jus tot deze de gewenste dikte heeft. Haal de Wellington uit de oven, snijd hem in plakken en serveer met de rijke jus.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Vegan party gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Vegan party
Gaz Oakly
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045217444
Prijs: €19.99

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan party: het ultieme winter gebraad
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!