Vegan party is het nieuwe kookboek van Gaz Oakley. In dit boek deelt hij fantastische veganistische alternatieven voor de traditionele feestgerechten die we allemaal kennen. Vandaag gaan we aan de slag met een veganistische boeuf Wellington: het ultieme winter gebraad. Een pronkstuk voor op tafel. Heerlijk mals en smakelijk!
Ingrediënten
Voor 6 personen
2 uur en 30 minuten bereidingstijd
Natte ingrediënten
2 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
1 prei, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl zeezout
1 tl gekneusde zwarte peper
1 snufje kaneel
1 snufje piment
1 snufje nootmuskaat
1 snufje paprikapoeder
1 el gedroogde salie
2 tl gedroogde rozemarijn
30 g gedroogde cranberry’s
50 g gedroogde abrikozen
100 g gepelde en gekookte kastanjes
240 ml cider, uit een fles van 500 ml
240 ml groentebouillon
1 el misopasta
Droge ingrediënten
250 g glutenpoeder
3 el kikkererwtenmeel
Rub
1 tl cayennepeper
1 tl piment
1 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde dragon
Braden
resterende 260 ml cider
1 sinaasappel, in plakjes
500 ml groentebouillon
1 ui, in partjes
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1 hand verse takjes tijm en rozemarijn
1 el misopasta
2 el balsamicoazijn
Korst
4 el cranberry-sinaasappelsaus
320 g koelvers veganistisch bladerdeeg
Glazuur
3 el ahornsiroop
3 el zuivelvrije melk
4 el plantaardige olie
Jus
2 el maizena
4 el water
Bereidingswijze
- Bereid het ‘vlees’-deeg. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de ui, prei, knoflook, specerijen en kruiden met zout en peper 2-3 minuten.
- Maal ondertussen de cranberry’s, abrikozen en kastanjes in een blender tot stukjes van gelijke grootte. Bak ze 3-4 minuten mee in de koekenpan tot alles zacht is. Voeg de cider, bouillon en misopasta toe. Roer alles door elkaar en stoof het mengsel nog 2 minuten. Zet het vuur uit.
- Meng de droge ingrediënten. Laat het natte mengsel even afkoelen en meng het met de droge ingrediënten. Je moet nu een mooi deeg krijgen. Voeg wat extra kikkererwtenmeel toe als het te nat is. Leg het deeg op een schoon werkvlak en kneed het 10 minuten. Laat het rusten.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de ingrediënten voor de rub in een kom. Vorm een worst van 10 cm doorsnede van het deeg. Strooi de rub op het werkvlak en rol het deeg erdoor.
- Wikkel het deeg in een stuk kaasdoek en zet de uiteinden vast met keukentouw. Leg de deegrol met de ingrediënten voor het braden in een hoge braadslede en zet het geheel 2 uur onder in de oven. Keer de deegrol halverwege de braadtijd om zodat hij gelijkmatig gaart. Haal de gare rol uit de braadslede en bewaar het stoofvocht. Laat de rol even afkoelen en verwijder de kaasdoek. Leg de rol nu ingepakt maximaal 3 dagen in de koelkast of ga direct verder. Als je nu niet verdergaat, kun je het best de jus (hieronder) maken en ook in de koelkast bewaren. Verwarm hem voor gebruik.
- Rol het bladerdeeg 1 uur voor het serveren uit tot een 3 mm dikke rechthoek ter grootte van een theedoek. Snijd aan elke kant repen tot een derde van de breedte van het bladerdeeg; die kun je dan tot een raster vlechten. Verdeel de cranberry-sinaasappelsaus over het braadstuk, leg het midden op het bladerdeeg en pak het ‘vlees’ in het bladerdeeg. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de glazuuringrediënten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de Wellington in 15-20 minuten goudbruin op 170 °C.
- Zeef ondertussen het kookvocht in een pan; druk daarbij zoveel mogelijk vocht uit de ingrediënten. Kook de jus 10 minuten op laag vuur, tot hij indikt. Meng de maizena met wat water tot een papje en klop dat beetje bij beetje door de jus tot deze de gewenste dikte heeft. Haal de Wellington uit de oven, snijd hem in plakken en serveer met de rijke jus.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Vegan party gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Vegan party
Gaz Oakly
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045217444
Prijs: €19.99

Hoi hoi Lauren,
Vorig jaar hebben we dit recept gemaakt,het was super lekker. We willen het dit jaar weer maken, maar we hebben geen kikkererwtenmeel in huis.
Kun je de kikkererwtenmeel ook vervangen door bijvoorbeeld tarwemeel of amandelmeel, of kan dat niet zomaar?
Groeten,
Jennifer
Hi Jennifer,
Goed om te horen dat jullie dit recept lekker vinden.
Je kunt kikkererwtenmeel zeker vervangen door tarwe- of amandelmeel. Dit zou wel de structuur iets kunnen veranderen dan je gewend bent van de vorige keer.
Eet smakelijk alvast!
Liefs,
Karlijn
Ziet er heerlijk uit! Ik wil het maken met Kerst
Volgens mij moet je de cranberry sinaasappelsaus zelf maken, maar er staat niet uitgelegd hoe dit moet. Kunnen jullie dit toevoegen?
Hi Eefje,
Excuses, dit hebben we helemaal over het hoofd gezien. Dit recept staat in het boek Vegan Party en kunnen we helaas niet zomaar toevoegen aan het artikel. Wel hebben we laatst zelf een recept voor sinaasappelsaus geplaatst, mogelijk kun je die maken! https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/vegan-kerstmenu-cheesecake-met-sinaasappelsaus/
Groetjes,
Mariëlle
Lijkt me een super lekker een mooi (!) gerecht. IK ga het zeker maken voor onze Kertsdis. Lees alleen dat jullie 250 gr. glutenpoeder toevoegen. Vraag me echter af of dat niet heel erg veel is op 3 eetlepels meel…?
Hoi Els, wat een goede vraag! Dit recept komt uit het kookboek Vegan Party, dus wij gaan er van uit dat de receptuur door en door getest is. Ik denk dat het in dit geval veilig is om het recept te volgen maar je kan altijd even kijken hoe dit in de praktijk werkt. Misschien beginnen met iets minder en kijken wat er gebeurd? Veel kookplezier!
We zitten met een kleddernat massa, waar geen deeg van te maken is. Blijkbaar te veel vocht, maar we hebben de ingrediëntenlijst strak gevolgd.
Tips om het toch nog op de rails te krijgen?
Hi Jan,
Wat vervelend! Onze receptontwikkelaar komt zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord!
Groetjes,
Mariëlle
Hallo! Ik zie hier geen antwoord op en heb hetzelfde probleem. Kunnen jullie mij verder helpen?
Dankjewel!!
Groetjes Mieke
Hi Mieke,
Als het deeg te nat is, zou je wat extra kikkererwtenmeel kunnen toevoegen.
Hopelijk helpt dit om het deeg stevig te krijgen.
Laat je weten of het is gelukt? 🙂
Groetjes,
Lauren
Met extra kikkererwtenmeel ging het bij mij top! Heb ook het vocht wat langer laten staan op het vuur zodat het wat indikte.
Hi Bart,
Klinkt als een goeie tip!
Liefs,
Karlijn