Print Friendly, PDF & Email

De geur van witte rijst is een nieuw kookboek waarin allemaal mooie eet- en kookherinneringen zijn verzameld uit de Indische eetcultuur. Dit bracht ons op het idee om onze eigen vegetarische Indische rijsttafel te maken! De basis van de rijsttafel bestaat uit rijst met een aantal vlees-, vis-, en inze ons geval uitsluitend groentegerechten, begeleid door een aantal passende bijgerechten. Dit kan variëren tot zo’n vijfentwintig verschillende gerechten op één tafel. YUM!

dscn8329De geur van witte rijst
“De nostalgie, de kennis, het plezier en de liefde die bij de echte Indische keuken horen staan aan de basis van dit kookboek”, wordt op de achterflap van De geur van witte rijst verteld door schrijver Han Go, creatief directeur van de bekende Indische Go Tan-productlijn. Het is een boek waar je enorm blij van wordt. Er staan een heleboel persoonlijke verhalen in die de beschreven recepten iets bijzonders meegeven, wat het extra leuk maakt om ze zelf te maken. Zo werden wij door dit boek geïnspireerd om ons eigen Indische rijsttafel te gaan maken!

Nationaal Cultureel Eet-Erfgoed
Geurende rijst, kruidige sausen, gemarineerd vlees en smaakvolle groenten… De rijsttafel is echt een feestelijke maaltijd. Oorspronkelijk is het niet ontstaan vanuit de Indische cultuur, maar dankzij de koloniale periode van Nederlands-Indië, nu Indonesië, is de rijsttafel naar Nederland gekomen. Het heeft sinds kort de status van Nationaal Cultureel Erfgoed. De authentieke Indische rijsttafel bestaat uit een aantal gerechten die zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd om te serveren aan familie, groot gezelschap van vrienden of voor zakelijke relaties.

Vegetarische rijsttafel
Voor onze rijsttafel hebben wij lekker geëxperimenteerd en gekozen voor de extra geurende Basmatirijst van Lassie in combinatie met Green Soy Bean Noodles van Han Go himself. Want bij een rijsttafel gaat het om combineren en experimenteren, dus regels zijn er niet!

Nog een tip: een hele leuke gadget voor jouw Indische rijsttafel is de fijne Bourgini Classic Multiplate. Een soort van bak/grilplaat die je op tafel kan zetten en gebruikt kan worden als gourmetset maar dan gezonder! Dit maakt het nog gezelliger om je Indische rijsttafel á la minute te maken, ieder wat wils en fijn met z’n allen kokkerellen. De hele avond lang!

Wat heb je nodig?

  • 50 gram Lassie geurige Basmati rijst per persoon
  • 50 gram Green Soy Bean Noodles per persoon
  • 50 gram verse tempeh per persoon
  • 200 gram groenten per persoon: lekker veel en gevarieerd zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, paprika, courgette, champignons, radijsjes en (ingelegde) komkommer
  • 1 ei per persoon om te bakken of te scrambelen
  • Saus naar smaak, zoals echte Indische sauzen als atjar en sambal
    Olijfolie om in te bakken, zout en peper

Hier kan je dus een soort van feestelijke ratjetoe van maken, waarmee iedereen zijn eigen gang kan gaan. Of je bereidt van te voren echt een maaltijd zoals een nasi en/of bami goreng, babi ketjap of sajoer lodeh met ei (groentegerecht in milde bouillon-kokossaus). De variatie is zo groot!

Hoe maak je je rijsttafel?

  1. Haal even een doekje over de Bourgini Multiplate om hem schoon te maken. Stop dan de stekker in het stopcontact, kies de gewenste temperatuur en warm de bakplaat op.
  2. Bereid de rijst en de noodles in twee aparte pannetjes, zoals beschreven op de verpakking. Giet af en spoel de noedels even kort na met koud water of gebruik wat olijfolie om te zorgen dat ze niet te veel aan elkaar plakken.
  3. Maak ondertussen de groenten schoon en snij de verschillende soorten in reepjes of in blokjes. Net wat jezelf fijner vindt. Dan kunnen die daarna lekker op de bakplaat gebakken worden.
  4. Snij de tempeh in reepjes en maak desgewenst een lekkere marinade om deze van te voren in te marineren. Maak een marinade van bijvoorbeeld drie eetlepels sojasaus, twee eetlepels koolzaadolie, twee eetlepels sesamolie, een eetlepel rijstazijn, een eetlepel ahornsiroop, een teentje fijngeperste knoflook en een centimeter geraspte gember. Hierna is het alleen nog maar een kwestie van krokant bakken op de plaat!
  5. Dek ondertussen de tafel gezellig op. Alle gesneden groente mogen in aparte kommetjes op tafel gezet worden, zodat iedereen zelf kan kiezen wat hij/zij wilt gaan eten. Ook de eieren, de gemarineerde tempeh en als laatste de gekookte rijst en noodles krijgen een mooi plekje op de tafel.
  6. Zodra het lampje van de bakplaat uit is gesprongen, kunnen de groente erop! Vet de bakplaat licht in met wat olijfolie en verdeel jouw favoriete groenten en tempeh over de bakplaat. Eerlijk delen: ieder z’n eigen hoekje, net als bij gourmetten! Met de bijgeleverde spateltjes kan iedereen z’n eigen eten lekker roerbakken.
  7. Breek een eitje en bak die op de bakplaat. Maak er een spiegelei van, een omeletje met groenten erin of een roerei. Wat jij wil!
  8. Vul je eigen bord met jouw persoonlijke rijsttafel: basmati rijst, noedels, diverse groenten, gemarineerde tempeh reepjes, spiegelei, omeletje en een heerlijke lepel atjar of sambal voor de durfal.

Geniet er samen van. Of selamat makan zoals ze in Indonesië zouden zeggen!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

dscn8347

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarische Indische rijsttafel
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!