Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).
Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.
Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.
Recept: pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen
Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).
Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!
Door gastblogger Chantal Pleune
Kende jij deze vergeten groente al? Heb jij zelf een lekker recept dat je mij wilt aanraden? Of had je er juist nog nooit van gehoord? Laat het mij weten in een reactie!
Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.
Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.
Recept: pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen
Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).
Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!
Door gastblogger Chantal Pleune
Kende jij deze vergeten groente al? Heb jij zelf een lekker recept dat je mij wilt aanraden? Of had je er juist nog nooit van gehoord? Laat het mij weten in een reactie!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
16 Reacties
Hoi, ja ik kende de groente: ik heb een abo op biologisch groentepakket en daar zit deze kool regelmatig tussen. De eerste keer dat ik het tegkwam wist ik niet direct wat er van te maken. Ik ben een grote Ottolenghi fan en heb bijna al zijn boeken. In het boek Simpel staat een gerecht voor palmkool met chorizo en knoflook: heeeerluk! :-) Je kunt het recept ook online vinden: https://culinaireambiance.com/nl/recept/cavolo-nero-met-chorizo-en-ingemaakte-citroen-99. Jouw recept is een stuk slanker; die ga ik beslist eens uitproberen! Dank hiervoor! Klein puntje; vind het zelf ook prettig als er duidelijke hoeveelheden staan vermeld. Want was is nu een blik/pot/struik? Niet dat ik me altijd aan de hoeveelheen houd, maar het is een handige leidraad. :-)
19:21 17 februari 2024Hi Ramona, dat klinkt ontzettend lekker zeg! En dank voor je tip, dat nemen we zeker mee. Liefs, Saar
11:19 20 februari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Leuke recepte. Maar je kook de pasta als de latste, niet de eerste. Eerst saus maken, als dat klaar is, dan pasta koken. Ik italie wij zekken dat de saus wacht op de pasta en niet andersom.
12:18 19 januari 2024Hi Somo, Dankjewel! Ja, je kan de pasta alvast koken en in die tijd alvast beginnen aan de pasta saus, dat scheelt tijd :) Maar op zich maakt het voor het recept niet uit wat je als eerst doet! Liefs, Tessa
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
hoeveel is drie bossen palmkool? Zegt mij niets, want ik haal de bladeren van mijn koolplanten af. Graag dus een duidelijker recept.
12:18 19 januari 2024Hoi Ineke, als ik het recept zo lees dan denk ik dan 200 gram palmkool een goede hoeveelheid is voor dit recept. Eventueel kan je dit ook voorgesneden kopen in de supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn https://www.ah.nl/producten/product/wi395955/ah-cavolo-nero Veel koolplezier!
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dag Chantal, in het recept staat 3 "bossen" palmkool. dat vind ik erg onduidleijk: hoeveel is een bos? Hoeveel bladeren?
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.