Print Friendly, PDF & Email

Deze week staat een andere typische wintergroente op het menu: schorseneren. Van de generatie van mijn oma weet ik dat schorseneren regelmatig gegeten werden, en ook wanneer het op het menu staat voor de patiënten in het ziekenhuis waar ik werk, is het vooral een feest van herkenning voor de patiënten van de afdeling Geriatrie. Het wordt daar dan ook met smaak gegeten. Zo vertelde een oudere dame mij dat schorseneren de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ hebben. Een andere dame die het gesprek aanhoorde zei dat haar moeder ze ook wel ‘huisvrouwenleed’ noemde. Maar waarom? De dames vertelden mij dat schorseneren melkachtig kleverig sap bevatten. Bij het schillen heb je hier mee te maken. Het gevolg is plakkende handen en een plakkerig aanrecht…
Ik liet me niet afschrikken door het verhaal en ging op zoek naar schorseneren. Een groenteboer bij mij om de hoek verkoopt ‘groenten van vroeger’ zoals hij het zelf graag aanprijst, dus daar vond ik mijn schorseneren. Met een zak vol ging ik naar huis en aan de slag.

De oorsprong van schorseneren
Het blijkt dat vanaf de 16e eeuw tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog schorseneren een populaire groente was. De schorseneren komen oorspronkelijk uit het Middellands zeegebied en hebben daar de naam ‘scorza nera’ of  ‘scorza negra’, wat ‘zwarte schil’ betekent. De smaak van schorseneren doet denken aan een mengeling van asperge en artisjok. Er zijn twee soorten schorseneren: met een bleekbruine/witte schil en de meest bekende: met een zwarte schil. Van mijn oma hoorde ik tot slot dat schorseneren ook wel winterasperges worden genoemd, omdat de smaak lijkt op die van asperge en ze in de winter verkrijgbaar zijn. Een variant hierop is de benaming ‘armeluisasperges’, omdat ze goedkoper zijn dan het zo geliefde ‘witte goud’.

Huisvrouwenleed?
Het schijnt dat de bewerkelijkheid van het schoonmaken van de schorseneren ermee te maken heeft dat ze fors in populariteit zijn gedaald. Ik moet zegen: Het schoonmaken kost wat tijd en eerlijk is eerlijk, je krijgt er kleverige handen van. Maar dat is het dubbel en dwars waard. Schorseneren zijn heerlijk! Dus lang leve deze winterasperge!

TIP! Voor degene die geen zin heeft in schillen: schorseneren zijn ook in pot of blik verkrijgbaar.

Risotto met kastanjechampignons en schorseneren

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
400 gram schorseneren
1 eetlepel bloem
200 gram risottorijst
600 ml tuinkruidenbouillon
1 sjalot
2 teentjes knoflook
250 gram kastanjechampignons
2 eetlepels peterselie
2 eetlepels citroensap
1 theelepel dragon of 1 eetlepel dragonazijn
handje parmezaanse kaas
azijn
olijfolie

Hoe maak je het?
Schil de schorseneren met een dunschiller en spoel ze af. Bewaar de geschilde schorseneren in een kom met koud water met een scheut azijn: dit is om het verkleuren van de schorseneren tegen te gaan. Snijd vervolgens de kastanjechampignons in stukjes en doe ze apart in een schaaltje. Maak een papje van 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepels koud water. Breng 1 liter water aan de kook, voeg het papje hieraan toe. Voeg de afgegoten schorseneren toe en kook ze in ca 25 min. zachtjes gaar. Schil ondertussen de sjalot en de knoflook en snijd fijn. Verhit een scheut olijfolie op in een pan met een dikke bodem en fruit de sjalot. Voeg de knoflook hieraan toe en fruit even mee. Zet het vuur laag en begin aan het maken van de risotto: voeg de rijstkorrels toe en roer totdat de rijstkorrels glazig zijn. Voeg een scheutje groentebouillon toe aan de rijst, roer en breng het aan de kook. Voeg de rest bouillon in gedeelten toe terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg pas een volgende hoeveelheid bouillon toe als het vocht door de rijst is opgenomen. Herhaal dit totdat alle bouillon is toegevoegd. Giet de schorseneren af en doe ze bij de risotto. Bak ondertussen de kastanjechampignons in olijfolie en voeg naar smaak peper toe. Voeg de champignons, het citroensap en de dragon (of de dragonazijn) aan de risotto toe. Voeg als laatste de Parmezaanse kaas en de peterselie toe.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

image

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: schorseneren
Published On
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 6 Review(s)