Dit weekend ging ik weer op pad voor mijn vergeten-groente-gerecht. Bij dezelfde groenteman op de markt (ja die man de van de aardperen) vond ik de groente die ik nodig had: winterpostelein. Ik had in een ver verleden wel eens bij mijn oma postelein gegeten, maar ik kan me weinig meer herinneren van de smaak. Daarom is het tijd om het weer eens op tafel te zetten.
Zomer- en winterpostelein
Voor dit recept heb ik de variant ‘winterpostelein’ gekocht, maar wat is het verschil tussen zomerpostelein en winterpostelein? Naslagwerk leerde mij dat zomerpostelein niet het hele jaar verkrijgbaar is. In de periode dat het er niet is, is er winterpostelein voor handen. Tevens las ik dat er aan postelein een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. Zo werd het in de Arabische en Chinese geneeskunde gebruikt als geneesmiddel bij kanker, is het heilzaam bij verstopping en ontsteking aan de urinewegen, werkt het koortsverlagend, geeft het verlichting bij brandend maagzuur en het zou een goed middel zijn tegen darmparasieten…
De oorsprong van winterpostelein
Winterpostelein komt van oorsprong uit Noord-Amerika en Groenland. Ook komt het mondjesmaat voor in de hogere gebieden langs de middelbare zee. De naam komt van het Franse woord ‘porcelaine’, dat ontleend is aan het Italiaanse woord ‘porcellana’, hetgeen ‘groente’ betekent. Het is een plantje dat tegen de koudje kan, want het is bestand tegen vorst. Voor de Grieken, Romeinen en Egyptenaren, maar ook de Indianen en de Amerikanen werd deze groente in het vroege voorjaar gegeten als bestrijdingsmiddel tegen scheurbuik. Deze groente bevat namelijk een relatief hoog gehalte aan vitamine C, hetgeen weerspiegelt wordt door de friszure smaak.
Winterpostelein-stamppot
Of die geneeskrachtige werking nu waar is of niet, ik vind het gewoon een smakelijke en verrassende groente. Onderstaand recept is een leuke afwisseling op de andijviestamppot.
Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
300 gram winterpostelein
600 gram aardappelen
scheutje halfvolle melk
1 teentje knoflook
1 middelgrote ui
1 eetlepel mosterd
groentenbouillonpoeder naar smaak
40 gram Pittenmix (bijvoorbeeld pompoen- en pijnboompitten)
150 gram geraspte oude kaas
Hoe maak je het?
Was de winterpostelein. Kook de aardappels en stamp ze fijn met een stamper, voeg een scheutje halfvolle melk toe. Snijd de ui in kleine stukjes en bak totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook toe en fruit de knoflook. Voeg hierna een eetlepel mosterd toe en breng op smaak met bouillonpoeder. Rooster de pittenmix in een pan en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. Doe het ui-knoflook-pittenmixmengsel door de puree en warm de puree even op. Voeg de winterpostelein toe en roer als laatste de geraspte kaas er doorheen.
Eetsmakelijk!
Door gastblogger Chantal Pleune
Wat is de middelbare zee? Is dat als de basiszee, maar dan voor grotere vissen?
Haha ik zat vast ergens anders met mijn hoofd toen ik dat opschreef 😉 De middellandse zee!