Print Friendly, PDF & Email
3.1/5 - (23 stemmen)

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we kaas, met behulp van het kookboek: Kaas uit Eigen Keuken van Nils Koster.

Kaas
Kaas maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Een paar liter melk en een beetje oefening is alles wat je nodig hebt. Op deze manier maakte Nils Koster in 2013 zijn eerste kaasjes. Puur uit interesse voor hoe kaas eigenlijk gemaakt wordt. Zijn opgedane kennis deelt hij in de kookboek Kaas uit Eigen Keuken, waarover wij eerder een review schreven. Hier vind je onze review over het handboek. Dit recept is de eenvoudigste manier om verse kaas te maken en laat zien dat je dit ook heel gemakkelijk zelf thuis kan doen!

Ingrediënten
1 l volle melk
3 el azijn
1 tl zout
zout en peper

Optioneel:
kruiden, zeewier, vruchten, specerijen

Extra benodigdheden:
tobbe
vergiet
kaasdoek
thermometer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot 75 °C in een kookpan. Voeg de azijn toe en roer zodat de melk gaat schiften. Als de schifting goed gaat, ontstaat er een geel-groene wei met brokjes. De brokjes zijn de wrongel. Gaat de melk niet schiften? Voeg een beetje azijn toe en verwarm de melk verder terwijl je blijft roeren.
  2. Doe het geheel in een vergiet bekleed met een kaasdoek. Het vocht dat vrij komt is de wei. Wat in de theedoek achterblijft is de kaas.
  3. Laat de kaas goed uitlekken. Voeg zout toe en breng op smaak met peper en eventueel de kruiden, zeewier, vruchten of specerijen. Roer alles door elkaar en je zachte kaas is klaar!
  4. Wil je een steviger kaasje? Leg de losse wrongel terug in de kaasdoek en pak de punten bij elkaar. Draai aan de uiteinden van de kaasdoek zodat de lucht uit de kaasdoek verdwijnt. Zo pers je de kaas samen. Bewaar de kaas tot de volgende dag zodat deze steviger wordt.

 

Tip! Kan jij wel een vitamineboost gebruiken? Vitaminstore voedingssupplementen bevatten altijd de best opneembare vitaminen, mineralen en nutriënten van de hoogste kwaliteit. Speciaal ter aanvulling op de westerse leefstijl en voor een optimale ondersteuning van jouw gezonde leven. Naast dat de supplementen in een nieuw jasje zitten, zijn ze nu tijdelijk extra voordelig!

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om kaas te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

 

Kaas uit eigen keuken
Nils Koster
Uitgever: Fontaine Uitgeverij

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: verse kaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 24 Review(s)