Print Friendly, PDF & Email

Piccalilly is een mengsel van ingelegde groenten. Het bestaat voornamelijk uit augurken, zilveruitjes en bloemkool en heeft een beetje zurige smaak. Het is een ideale smaakmaker bij winterse gerechten als stamppot. Je kan het gewoon in een potje in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis legt uit hoe het moet.

Ingrediënten
300 ml azijn
200 ml water
25 g bloem
30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder)
10 g suiker
5 g gember (geraspt of fijngehakt)
2.5 g kerriepoeder (kleine tl)
2.5 g kurkuma (kleine tl)
1 el zonnebloemolie
600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.*
Verder nodig
steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1,5 liter)

*Voor piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kijk wat er in het seizoen is. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, meiknol, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.

Bereidingswijze
Stap 1: Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje. Breng de rest van de azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het aan de kook. Laat even goed doorkoken. Roer goed zodat een dikke gebonden saus ontstaat.
Stap 2: Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken. Roer de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.
Stap 3: Vul de schoongemaakte potten tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.
Stap 4: Zet de potjes op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten

Bekijk hier de video van dit recept!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

 

Summary
Zelf piccalilly maken
Article Name
Zelf piccalilly maken
Description
Piccalilly is een mengsel van ingelegde groenten. Het bestaat voornamelijk uit augurken, zilveruitjes en bloemkool en heeft een beetje zurige smaak. Het is een ideale smaakmaker bij winterse gerechten als stamppot. Je kan het gewoon in een potje in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken!
Author