Zilte salade met seitan, paddenstoelen en zeekraal
5 (100%) 1 vote

Ben je dol op paddenstoelen? Houd je van zilte smaken? Niet bang voor algen en zeekraal? Dan is dit gerecht helemaal jouw ding! Mijn nieuwe favoriet: lauwwarm, voedzaam, heerlijk met de romige smaak van de seitan, gecombineerd met paddenstoelen, zeekraal, 4-algen kruiden en de notenolie die het afmaakt. Dit zou ik elke dag bij de lunch kunnen eten!

Seitan als vervanger voor vis?
In zo’n zilte salade hadden sommige mensen misschien eerder gekozen voor vis dan voor seitan. Gezonde vetten, belangrijke eiwitten, licht verteerbaar… Helaas valt dit tegenwoordig tegen. De zeeën zijn zo vervuild en verzuurd, dat vis allang niet meer zo gezond is. Maar liefst 60.000 chemicaliën komen voor in het water rondom ons, en dus ook in de vissen, inclusief schaaldieren. Waar haal je dan die goede voedingsstoffen vandaag als je geen vis eet? Die goede vetzuren zitten ook in allerlei bladgroenten (postelein!), in walnoten, hennep en lijnzaadolie. En de eiwitten? Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten per kcal als kabeljauw en tweemaal meer dan andere vissoorten, dit is eveneens meer dan het wit van kip en tot tweemaal meer dan vlees. Een perfecte plantaardige en koolhydraatarme vervanger van vis dus, zonder alle gifstoffen en vervuiling. En zeker zo lekker, let maar op!

Kennismaken met seitan: Shoyu Protein Steak
Als je kennis wilt maken met seitan, dan is de Shoyu Protein Steak op basis van tarwe een goede start. Deze wordt gemaakt door Bertyn, de bekendste maker van authentieke seitan in Nederland. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Reeds 25 jaar maakt Bertyn deze Shoyu Protein Steak! Een echte klassieker dus. Hij is vrij neutraal en daardoor ideaal om te verwerken in gerechten en zelf op smaak te brengen. In dit gerecht zorgt de 4-algae Botanico Mix van Amanprana, met een biologische mix van vier zeewieren (nori, zeesla, kombu, dulse), voor de extra zilte belevenis. Doet het heerlijk bij de seitan en de paddenstoelen!

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
300 gram Bertyn Shoyu Tamari Steak
300 gram gemengde paddenstoelen
100 gram zeekraal
2 flinke theelepels 4-algae Botanico Mix (niet noodzakelijk, wél heel lekker!)
2 eetlepels Huile de Noix
snufje Khoisan Fleur de Sel
handje pijnboompitten, geroosterd
handje verse dille

Hoe maak je het?
1. Open de seitan steak, laat hem uitlekken en maak hem los met je handen. Trek hem zachtjes uit elkaar zodat je ruwe, speelse brokjes krijgt.
2. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje (als nodig), haal de kontjes eraf en snij de grote exemplaren vieren of zessen.
3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en roerbak de paddenstoelen en de seitan kort aan, tot de paddenstoelen iets van vocht beginnen te verliezen en het geheel lauwwarm is. Dit duurt enkele minuten.
4. Meng zeekraal door de seitan-paddenstoelen mix en voeg de Botanico Mix, notenolie, Fleur de Sel en dille toe. Mix het geheel.
5. Verdeel de salade over twee bakjes en maak af met vers geroosterde pijnboompitten.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zilte salade met seitan, paddenstoelen en zeekraal
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!