Print Friendly, PDF & Email

Tivall balletjesHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall balletjes!

‘Balletjes’
We beginnen met mijn favoriet: ‘de balletjes’. Degelijk en doodgewoon maar oh zo lekker. De bereiding van deze Tivall balletjes is simpel: klein scheutje olie in de pan, heet laten worden, balletjes erbij, ruim peper en zeezout erop en lekker laten knapperen. Van belang is dat je ze niet te kort bakt want dan hebben ze de neiging sponsig te worden. Ik vind ze op hun best wanneer ze een krokant donkerbruin baklaagje krijgen na ongeveer acht minuten.

Smaak, structuur en toepassing
De balletjes zoals ik ze het liefst eet zijn zacht van binnen en knapperig van buiten wat een smaakvol contrast geeft. Van mijn lief heb ik begrepen dat de balletjes een compacte vlezige structuur hebben die doet denken aan echt vlees. De smaak van de balletjes wordt in mijn geval vooral bepaald door de toevoeging van de peper en het zeezout wat maakt dat ze heerlijk los te eten zijn. Zonder deze toevoeging hebben de balletjes een fijne neutrale smaak die mooi beïnvloed kan worden door de smaak van je gerecht. Dit maakt dat de balletjes geweldig te combineren zijn: met salade, pasta, stamppot of als borrelhapje met een pittige tomatensaus. Koud is het balletje ook lekker op brood!

Voedingswaarde
Mooie bijkomstigheid van de balletjes is dat ze rijk zijn aan vitamine B12, ijzer en eiwitten (belangrijke bestanddelen voor de vegetariër) en tegelijk een verstandige keuze zijn voor je dagelijkse voeding. De balletjes bevatten 175 calorieën en 7 gram vet per 100 gram (een pakje is 210 gram en bevat twaalf balletjes). Dit is relatief weinig in vergelijking met andere vleesvervangers en zelfs minder dan echt vlees. Een aanrader!

Voor de veganist: de Tivall balletjes bevatten helaas naast tarwe- en soja-eiwit ook scharrelei-eiwit. Dus no go.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tivall balletjes
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)