Vleesvervanger getest: Tivall burger royaal
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tivall burger royaal

woensdag 11 september 2013
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall burger royaal!

Een royale burger?
Regelmatig heeft de Albert Heijn acties met de vleesvervangers waarbij de tweede gratis aangeboden wordt. Geen slechte deal aangezien de meeste vleesvervangers bijna twee weken goed zijn, dat gaat altijd wel op. Zo waren deze week alle ‘burgers’ in de aanbieding en koos ik voor de ‘Burger Royaal’ en de ‘Falafel Burger’ die volgende week aan bod zal komen.
De Burger Royaal bevat vier kleine burgertjes die je in een koekenpan met hete olie rustig aan beide zijden laat bakken met wat zout en peper, totdat de korst goudkleurig en krokant is. Zodra de pan heet is gaat dit vrij snel, dus ongeveer zes minuten is voldoende voor een knapperige Burger Royaal.

Smaak, structuur en toepassing
De Burger Royaal heeft een knapperig korstje en een zachte, malse binnenkant die mij persoonlijk iets te soppig is. Hij heeft geen lekkere ‘bite’ en valt in je mond vrij snel uit elkaar. De smaak is kruidig, op het vreemde af. De burger is bewerkt met peterselie maar mij doet het denken aan spruitjes. Hierdoor vind ik hem ook lastig te combineren, bij pasta of stamppot zou ik hem zeker niet aanraden, enkel bij een salade kan hij van meerwaarde zijn. Al met al zou ik zeggen dat deze burger het gewoon ‘net niet’ is en zeker niet royaal. Laten we hopen dat de Falafel Burger volgende week beter scoort!

Voedingswaarde
Enige plusplunt van deze burgertjes is dat ze rijk zijn aan vitamine B12, ijzer en eiwitten (belangrijke bestanddelen voor de vegetariër) en tegelijk een verstandige keuze zijn voor je dagelijkse voeding. De Burger Royaal bevat slechts 155 calorieën en 5 gram vet per 100 gram (een pakje is 180 gram en bevat 4 burgertjes). Dit is bijzonder weinig en nog minder dan mijn favoriete balletjes van vorige week. Mocht jij hem dus beter vinden smaken dan ik, kan ik hem zeker aanraden op grond van de voedingswaarde.

Voor de veganist: de Royaal Burger bevat helaas naast tarwe- en soja-eiwit ook scharrelei-eiwit. Dus no go.

1 Reacties

Ik ben sowieso niet zo weg van de vleesvervangers van de Tivall.. Goodbite, Valess en Quorn vind ik veel lekkerder! Misschien is het een idee om vleesvervangers van verschillende merken te testen en niet alleen van Tivall?

12:24 19 januari 2024

Hi Laura, dat ga ik zeker doen! Ik ga gewoon het hele schap in de AH af dus Valess en Quorn zullen ook zeker aan bod komen, en wie weet later nog de Vegetarische Slager! Komt helemaal goed :)

12:24 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.