Print Friendly, PDF & Email

De komende weken test ik iedere woensdag een vleesvervanger uit de Albert Heijn net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor dat schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan.

CordonbleuChampignon cordon bleu Koolen 1981
Deze week weer een burger van mijn nieuwe favoriete merk Koolen 1981. Koolen gaat voor oneindige mogelijkheden met Nederlandse champignons, waarvan de champignonburger een nieuwe ontdekking is. Zij staan voor een puur product want werken niet met kleur-, geur- of smaakstoffen. Na een klein onderzoek blijkt Koolen een vijftal varianten te hebben van de champignonburger, allemaal met de champignon als basis aangevuld met alleen pijnboompitten en tijm voor de vegan’s, met Grana Padano, pijnboompitten en oregano, met geitenkaas, honing en walnoten en tot slot als ‘cordon bleu’ gevuld met humus of met mozzarella, zongedroogde tomaat en basilicum. Deze week testte ik de laatste variant, mijn eerste champignon cordon blue! Een gepaneerde burger die je op middelhoog vuur langzaam goudbruin laat worden terwijl de binnenkant smelt.

Smaak, structuur en toepassing
Zo enthousiast als ik over de drie champignonburgers was, zo teleurstellend in deze cordon blue. Tot nu toe is voor mij nog geen enkele vleesvervanger erin geslaagd de gepaneerde buitenkant op een goede manier te laten samensmelten met de inhoud. Ook nu weer is het meer alsof je paneer eet met kaassaus, en dat is niet mijn ding. Bovendien proef ik in deze cordon bleu de champignons die eerder zo prominent en vers aanwezig waren bijna niet, ik zou vergeten dat het de basis is. Ook proef ik de tomaat en de basilicum amper en smaakt de mozzarella een beetje goedkoop. Misschien ben ik te kritisch op deze cordon bleu, maar door de eerdere burgers heb ik hoge verwachtingen van Koolen en vanuit dat perspectief waar verse producten en kwaliteit voorop staan valt deze burger tegen. Wie weet kan de cordon bleu met humus mij wel verrassen…

Voedingswaarde
Een bijkomend voordeel van de drie champignonburgers die ik hiervoor testte was de voedingswaarde: super lekker en ook nog eens zeer mager, een dubbel goede keuze dus voor je dagelijkse voeding. Bij een gepaneerde burger gevuld met mozzarella weet je van te voren dat die waarden anders zullen zijn. Ook bij deze cordon bleu zijn ze dus, in tegenstelling tot de rest,  behoorlijk hoog: 196 calorieën en 7,7 gram vet per burger (een pakje is 200 gram en bevat 2 burgers). Nog steeds een groot fan van Koolen dus, maar niet van deze variant. Hier valt nog veel aan te verbeteren!

Voor de veganist: deze champignonburger bevat kaas. Dus no go.
Voor de glutenallergie: deze champignonburger bevat tarwe, dus is niet glutenvrij.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
recipe image
Recipe Name
Champignon cordon bleu met mozzarella, tomaat en basilicum
Published On