...

Vleesvervanger getest: champignonburger met geitenkaas, honing, walnoten en tijm

door | 2 jul 2014 | burgers, Koolen1981, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

IMG_2805Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Champignonburger met geitenkaas, honing, walnoten en tijm van Koolen 1981!

Champignonburger Koolen 1981
Twee weken geleden, voor de detox-week, dacht ik dat ik bijna door mijn verzameling vleesvervangers van de Albert Heijn begon heen te raken, toen ik weer een nieuwe variant in het schap zag liggen: een champignonburger van het merk Koolen 1981. Koolen gaat voor oneindige mogelijkheden met Nederlandse champignons, waarvan de champignonburger een nieuwe ontdekking is. Zij staan voor een puur product want werken niet met kleur-, geur- of smaakstoffen. Na een klein onderzoek blijkt Koolen een vijftal varianten te hebben van de champignonburger, allemaal met de champignon als basis aangevuld met alleen pijnboompitten en tijm voor de vegan’s, met Grana Padano, pijnboompitten en oregano, met geitenkaas, honing en walnoten en tot slot als ‘cordon blue’ gevuld met humus of met mozzarella, zongedroogde tomaat en basilicum. Vorige week testte ik de variant met Grana Padano, pijnboompitten en oregano, deze week met geitenkaas, walnoten en honing. Een eenvoudige burger die super snel te bereiden is: in 4 minuten bak je hem goudbruin.

Smaak, structuur en toepassing
Vorige week was ik zeer te spreken over de champignonburger met Grana Padano, pijnboompitten en oregano, dus naar deze variant met geitenkaas (vegetarisch stremsel!), walnoten en honing was ik extra benieuwd. Deze champignonburger is een stuk zachter dan de burger van vorige week door de toevoeging van de zachte geitenkaas. Dit maakt hem een stukje zwaarder en romiger en dankzij de toevoeging van de honing ook een stukje zoeter. Echt comford food dus. Nog steeds zijn de walnoten duidelijk aanwezig, proef je de champignonstructuur en blijft het een pure kwaliteitsburger. Dankzij het zachte, zoete en romige ook zeer geschikt voor kinderen! Heel eenvoudig te combineren met een frisse salade in stukjes gesneden als borrelhapje of zelfs als ‘hamburger’ op een broodje. Omdat ik gek ben op pijnboompitten en de licht pittige smaak van de Grana Padano is de burger van vorige week nog steeds mijn favoriet, maar dit is alsnog een hele mooi aanvulling!

Voedingswaarde
Hoewel ik dat op basis van de romige smaak en de aanwezige geitenkaas en honing niet had verwacht is deze champignonburger nog iets lichter qua voedingswaarde dan de burger van vorige week. Zo bevat hij slechts 134 calorieën en 8,4 gram vet per burger (een pakje is 160 gram en bevat 2 burgers). Dit is dus – hoewel te verwaarlozen – nog net iets minder dan vorige week en binnen mijn geteste varianten mogelijk zelfs de beste keuze voor je dagelijkse voeding. Dus ik zeg opnieuw: Koolen 1981, bedankt!

Voor de veganist: deze champignonburger bevat geitenkaas. Dus no go.
Voor de glutenallergie: deze champignonburger bevat helaas tarwe en is dus niet glutenvrij.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: Champignonburger met geitenkaas, honing, walnoten en tijm
Article Name
Vleesvervanger getest: Champignonburger met geitenkaas, honing, walnoten en tijm
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Champignonburger met geitenkaas, honing, walnoten en tijm van Koolen 1981!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

3 Reacties

 1. Ella

  Ik kan deze burgers helaas niet meer eten i.v.m een graan vrij levenstijl.

  Erg jammer, want ik vind ze erg lekker.

  Antwoord
 2. cor

  en wederom niet glutenvrij, valt het je ook op hoe weinig daar door de fabrikanten rekening mee wordt gehouden?

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Ja enorm! Terwijl het mij niet heel ingewikkeld lijkt om dat wel te verwezelijken… Echt een puntje voor de toekomst!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt