...

Vleesvervanger getest: Tivall falafel burger

door | 18 sep 2013 | burgers, Falafel, Tivall, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

Falafel Burger AHHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall falafel burger!

Falafel Burger
Dankzij de 2e gratis-actie kocht ik vorige week twee varianten van de ‘burgers’ in de Albert Heijn: een Burger Royaal die toch niet zo royaal bleek en een Falafel Burger die ik deze week aan mijn test zal onderwerpen. Dit is een andere type vleesvervanger doordat hij niet gemaakt is op basis van soja- en tarwe-eitwit zoals bijvoorbeeld de Tivall balletjes en de Burger Royaal, maar op basis van kikkererwten. Dit levert een grote, ronde, platte burger op met de mosterdgele kleur van kikkererwten en groene stipjes dankzij de kruiden. De buitenkant is egaal en niet gepaneerd zoals bij veel andere burgers. Ondanks deze verschillen is de bereiding vergelijkbaar: in een koekenpan met een drupje hete olie bak je de Falafel Burger gedurende vijf minuten op matig vuur tot hij goud kleurt.

Smaak, structuur en toepassing
De Falafel Burger valt bij mij direct in de smaak. Hij is lekker compact met een fijne, stevige ‘bite’, een licht pittige, kruidige smaak en je proeft de structuur van de erwten. Hij is anders dan andere burgers en een hele lekkere afwisseling. Een perfecte toevoeging aan een couscous of Oosterse salade, daarnaast lijkt hij me heerlijk op een stevig broodje met wat sla en zelfgemaakte knoflook-yoghurtsaus. Een smulburger!

Voedingswaarde
Evenals de andere burgers is de Falafel Burger aangevuld met vitamine B12 en ijzer om in de basisbehoefte van de vegetariër te voorzien. Daarnaast bevat hij 205 calorieën en 10 gram vet per 100 gram (een pakje is 150 gram en bevat 2 burgers). Dit zijn dus hogere aantallen dan de tot nu toe besproken vleesvervangers, door de toevoeging van de koolhydraatrijke kikkererwten, maar daar moet tegenovergesteld worden dat de Falafel Burger ook een stukje lichter is (75 gram per burger) en dat het dus per saldo meevalt. Zeker wanneer je de burger beschouwd als de koolhydraten in de maaltijd en dus geen verdere pasta, aardappelen of granen meer toevoegt is het een verantwoorde keuze. En los van alles, deze smulburger mag je gewoon niet laten staan, het is een toppertje!

Voor de veganist: de Falafel Burger bevat helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.

Summary
recipe image
Recipe Name
Falafel Burger
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

1 Reactie

  1. José Guit

    Dit is één van mijn favorieten! Hij is volgens mij wel omgedoopt tot Marokkaanse burger.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt