Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de AH granola vijg-geitenkaas schnitzel!

AH granola vijg-geitenkaas schnitzel
Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van een burger, de granola vijg-geitenkaas schnitzel van de Albert Heijn om precies te zijn. Wij kennen de vleesvervangers van AH aan hun eenvoudige verpakking met duidelijk herkenbare inhoud. Aan het assortiment van vegetarische en vegan burgers, schnitzels, balletjes, gehakt, kip, falafel, rondo’s en carré’s zijn de vleesvervangers van Albert Heijn een mooie toevoeging. Momenteel hebben wij een totaal van 23 verschillende vleesvervangers geteld in de (digitale) schappen, waarvan we bij deze schnitzel toch wel erg benieuwd werden naar de smaak. Dit aangezien geitenkaas niet vaak het vleesvervangerschap haalt door zijn duidelijke smaak, waar je van houdt of een hekel aan hebt. Op de redactie zijn de meningen over geitenkaas verdeeld. Het is natuurlijk een gegeven dat als je echt niet van geitenkaas houdt, je deze schnitzel ook niet koopt. Maar mocht je twijfelen, lees dan vooral verder.

Smaak, structuur en toepassing
Ons oordeel over de AH granola vijg-geitenkaas schnitzel is eigenlijk heel neutraal. Wanneer we kijken naar de buitenkant van de burger zie je duidelijk alle pitjes, zaden en havervlokken zitten die de granola voorstellen. Het granola-element is wat mij betreft erg geslaagd in deze schnitzel. De naam schnitzel vind ik persoonlijk iets minder toepasselijk. Dit omdat een schnitzel in de traditionele zin een gepaneerd dun stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees, varkensvlees of tofoe zonder vulling is. Deze vleesvervanger doet eerder denken aan een cordon bleu, gevuld met geitenkaas en jam in plaats van de traditionele vulling van ham en kaas. Niks mis mee natuurlijk, maar geen schnitzel. Terug naar de smaak van de AH granola vijg-geitenkaas schnitzel: de geitenkaas proef je duidelijk terug, de vijgenjam is zoet, maar de vijgensmaak kan ik er niet uit halen. Als je me verteld had dat het een kersen-, frambozen- of bosbessenjam was, had ik het ook geloofd. De smaak van geitenkaas en jam is een gouden combinatie, dus dat is wel lekker! De granola ‘paneer’ laag is knapperig, maar bakt wel snel aan in de pan. De smelttijd van de kaas is langer dan de tijd dat de pitjes bruinen, waardoor deze vleesvervanger erg donker uit de pan komt. De kaas is niet goed verdeeld over de schnitzel, waardoor de buitenste stukjes niet gevuld zijn, maar het midden wel. Eet je één schnitzel per persoon, dan komt het goed als je de kaas zelf uitsmeert. Eet je net zoals wij allemaal een stukje om te proeven, dan is het wat minder geschikt. De structuur is cordon bleu-achtig met een knapperige buitenkant, erg herkenbaar. De toepassing van de granola schnitzel is een uitdaging als je buiten je aardappel-groenten-vleesvervanger maaltijd kijkt, want geitenkaas en vijgenjam zijn heel erg specifiek en combineren niet altijd met andere smaken in een maaltijd. Tip! Kies voor een eenvoudige maaltijd zonder extreme smaken en serveer hier de AH granola vijg-geitenkaas schnitzel bij.

Voedingswaarde
De AH vijg-geitenkaas schnitzel is gemaakt van water, geitenmelk, vlokken (haver, gerst, tarwe, rogge), zonnebloemolie, soja-eiwit (6,5%), zetmeel (aardappel, tarwe), tarwebloem, vrije-uitloopei-eiwitpoeder, gedroogd fruit (1,5% vijg, kokos), tarwegluten, verdikkingsmiddel (carrageen [E407], guarpitmeel [E412]), suiker, zonnebloempit, pompoenpit, tarwevezel, 1% vijg, specerijen, zout, natuurlijke aroma’s, voedingszuur (citroenzuur [E330]), gemodificeerd maïszetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), appelextract, zuursel, vegetarisch stremsel, ijzer en vitamine B12. Wat mij direct opvalt aan deze ingrediëntenlijst is hoe de E-nummers ook onder hun daadwerkelijke naam genoemd worden. Daardoor zie je duidelijk wat het E-nummer inhoudt, zonder dat je je af hoeft te vragen waar het E-nummer nou precies voor staat. Daarnaast is de lijst erg overzichtelijk en is de schnitzel inderdaad geitenkaas met vijgen, omhuld in een jasje van haver, gerst, tarwe en rogge. Dit was ook onze voorstelling, dus wat je ziet, is ook wel echt wat je koopt. Wanneer we inzoomen op de voedingswaarden blijkt dat één schnitzel van 100 gram per stuk 250 kcal bevat, 3 gram verzadigd vet, 1 gram zout en 13 gram eiwitten.

Cijfer AH granola vijg-geitenkaas schnitzel: 6,5

Voor de veganist: Helaas! De AH granola schnitzel vijg-geitenkaas is niet plantaardig, dus een no-go!
Voor de glutenallergie: de AH granola schnitzel vijg-geitenkaas bevat gluten, helaas een no-go!

AH granola vijg-geitenkaas schnitzel – €3.19 – exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en via ah.nl

Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

 

Summary
Vleesvervanger getest: AH granola vijg-geitenkaas schnitzel
Article Name
Vleesvervanger getest: AH granola vijg-geitenkaas schnitzel
Description
Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt waar wij benieuwd naar zijn. Vandaag getest: AH granola vijg-geitenkaas schnitzel!
Author