Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Gehacktbal van De Vegetarische Slager
Gehacktbal van De Vegetarische Slager
De Vegetarische Slager is een vleesvervangermerk dat in 2010 werd opgericht. Sindsdien heeft het merk hard aan de weg getimmerd en telt het inmiddels 40 verschillende producten. Van vegetarisch broodbeleg tot burgers en borrelhapjes, de Vegetarische Slager maakt het allemaal! Vandaag testen wij voor jullie de vegetarische gehacktbal.
Smaak, structuur en toepassing
Voordat we beginnen met de smaaktest, beginnen we met wat we zagen: een tartaarvormig product. Geen bal, wat we wel hadden verwacht van een ‘gehaktbal’. De verpakking bevat 2 ‘ballen’ van ieder elk 90 gram. De instructies voor het bereiden luiden: ‘Verwarm (niet laten koken) 15 minuten of langer in een vegetarische jus of bouillon. Goed verhitten tot in de kern voor consumptie’. Wij besloten echter de ballen op te bakken in olie, om zo echt de smaak van het product zelf te kunnen testen en beoordelen. Dit bleek een verkeerde beslissing. De jus of bouillon bleek namelijk essentieel voor het product, aangezien deze nu nogal droog was. De behoorlijk grote gehacktbal is goed gekruid, maar erg zout. Qua smaak kwam hij volgens velen hier redelijk overeen met een echte gehaktbal. Wij zien dit product terug in een stamppot, in een lekkere saus of op een broodje (met saus).
Voedingswaarde
De Vegetarische Slager Gehacktbal is gemaakt van 70% SOJA STRUCTUUR (water, SOJA-EIWIT, TARWE-EIWIT), ui, palmolie, zetmeel (o.a. TARWE), VRIJE-UITLOOPKIPPENEI-EIWIT, tomatenpuree, kruiden en specerijen (SELDERIJ), zonnebloemolie, knoflook, glucosestroop, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), natuurlijk aroma, kleurstof: karamel, dextrose, zout, gistextract, ijzer en vitamine B12. Wat betreft de voedingswaarden, 1 bal van 90 gram bevat 216 kcal, 4,1 gram verzadigd vet, 1,62 gram zout en 15,21 gram eiwitten.
Cijfer De Vegetarische Slager Gehacktbal: 6.8
Voor de veganist: Helaas, De Vegetarische Slager Gehacktbal is niet plantaardig, dus een no-go!
Voor de glutenallergie: de Vegetarische Slager Gehacktbal bevat gluten, een no-go dus!
De Vegetarische Slager Gehacktbal – €3.89 – verkrijgbaar bij verschillende supermarkten o.a. Albert Heijn en Jumbo.
Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Waarom hebben jullie de receptuur veranderd?
Het was een verfijnd product, goed van smaak en structuur.
We waren er dol op. Ook de niet vegetariërs wisten deze bal zeer te waarderen.
En nu is het een grove gehacktbal met een zeer vreemde nasmaak.
Van super favoriet naar nooit meer!
(Behalve wanneer u op uw schreden terugkeert naar de ‘oude’ gehacktbal.)
Gelukkig hebben we een mooi alternatief gevonden: we maken nu zelf onze vega gehaktballen naar een recept van De Liberije.
Hi!
Wat jammer om te horen dat je de Gehacktbal niet meer lekker vindt. Deze vleesvervanger is van De Vegetarische Slager, niet van onszelf. Hier kun je contact opnemen met De Vegetarische slager!
Lieve groet,
Jitske
Een paar maanden geleden heeft een vriendin deze vegetarische gehactballen gekocht. Dat er eiwit in zit was voor mij geen bezwaar. Ik heb ze volgens voorschrift in een vegetarische bouillon warm gemaakt. Hij was zo groot dat ik de eerste bal in 2en heb gesneden voor ik die in de bouillon verwarmde,
Als Lacto vegetariër heb ik nooit gehaktballen gegeten. Dus ik kan de smaak niet vergelijken. Maar ik vond ze erg lekker.
Ondanks een zoektocht en navraag bij verschillende AH en zelfs Jumbo filialen, ben ik deze ballen niet meer tegengekomen. En dat vind ik jammer.
Ik heb ze onlangs voor het eerst gekocht (bij de Jumbo). Wij hadden ze in plantaardige boter net wat rode wijn opgewarmd en gegeten met rode kool en frites. We vonden ze niet voor herhaling vatbaar vanwege de toch te zeer aanwezige smaak van soja. Wellicht op stukjes door een stamppotje zou nog kunnen maar niet als echt alternatief voor de gehaktbal
In een stoombakje boven rijst of groenten verwarmen werkt ook heel goed, daar komt ie heel smeuig uit. Zie deze bal helaas nergens meer in de winkels. Jumbo levert vergelijkbare bal in een bakje jus, ook heel lekker en makkelijk.
Lekkere vegga ballen alleen niet meer te verkrijgen. Jammer