Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de vega paté van Kips!
Kips Vega paté
‘Liever kips leverworst dan gewone leverworst!’. Vandaag testen wij voor het eerst een product van Kips. Niet al te lang geleden introduceerde dit merk voor het eerst 100% veganistische producten, 4 om precies te zijn: Kips vega snijworst, Kips Vega kleintje smeerworst, Kips Vega kleintje filet a l’americain en tot slot de Kips Vega paté. Gemaakt op basis van soja, erwten, tarwe en groenten. Wij zijn benieuwd!
Smaak, structuur en toepassing
Ik moet zeggen dat wij bij het testen van de Kips Vega paté aangenaam verrast waren! Qua smaak komt dit product zeker overeen met paté. Overigens zijn er wat betreft structuur wel een aantal verschillen op te noemen. Ten eerste is de paté minder smeuïg dan echte paté. De paté is smeerbaar, maar steviger en ietwat droger dan het ‘origineel’. Daarnaast bevat de paté een laagje rood vocht, afkomstig van rode groenten, wat nogal raar oogt. Niet iets wat een negatieve invloed heeft op smaak en structuur, maar het product er wel minder lekker uit laat zien. Toch blijven wij enthousiast over dit product! Lekker voor op de boterham of op een rijstwafel!
Voedingswaarden
Kips Vega paté is gemaakt van gerehydrateerd soja-eiwit 33%, plantaardige oliën (kokos, zonnebloem), gerehydrateerd erwteneiwit 16%, groenten (ui, rode bieten,wortelpuree, rode paprika puree), water, maltodextrine, aardappelzetmeel, gemodificeerd zetmeel (mais, tapioca), zout, tomatenpuree, specerijen, gehydrolyseerd maïs eiwit, dextrose, antioxidanten: E300, E301, champignonextract en gistextract. 1 verpakking (125 g) bevat 327,5 kcal, 13,5 g verzadigde vetzuren, 2,04 g zout en 8 g eiwitten.
Cijfer Kips Vega paté: 7
Voor de veganist: De Kips paté is veganistisch, een go dus!
Voor de glutenallergie: Yess! De Kips paté bevat geen gluten en is tevens een go!
Kips Vega paté – €1.90 – verkrijgbaar bij Albert Heijn
Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Heerlijk!
Ik eet eigenlijk leverproducten vanwege de vitamine A die erin zit. Zit dit ook in de vegan paté?
Hi Jacqueline!
In de meeste vegan paté zit helaas geen toevoeging van vitamine A. Wel zit in veel plantaardige margarine en bak- en braadproducten de toevoeging van vitamine A. Ook zou je het kunnen suppleren!
Lieve groet,
Jitske
Ik vind de vegapate lekker smaken maar veel te zout. Zou wel wat minder kunnen. En waar komt de soya vandaan is ook een vraag.
Beste Gerda,
Bedankt voor je opmerking! Wellicht zou je je vraag bij Kips kunnen neerleggen betreft herkomst van het Soja-ingrediënt in de vega pathé. Zij kunnen je vast verder opweg helpen! 🙂
Groetjes,
Daniëlle
We vinden de Kips pate vegetarisch heerlijk op brood. Zelfs de kinderen nemen het op brood. Prima alternatief voor pate uit vlees wat vaak voor 80% uit varkensvet bestaat.
Neen, geen dieren en neen, geen gluten. Jammer dat je het astronomische percentage verzadigde- en transvetten weglaat die er wèl inzitten. Met een verhoogd cholesterol is dit zo ongeveer dodelijk.
Hi Mischa, bedankt voor je reactie. Zoals je kan lezen hebben wij de voedingswaarden ter informatie genoteerd, zodat onze lezers kunnen beslissen of dit een juiste keuze is voor hun eigen voedingspatroon. Het klopt inderdaad dat de vega paté, net als normale paté, geen product is wat in de Schijf van Vijf staat. Dat wil zeggen dat zij beiden niet voldoen aan alle richtlijnen van een gezonde keuze. De aanbeveling van het Voedingscentrum is dan ook om deze niet al te vaak te eten.
De vleesvervanger test rubriek is er om mensen te laten zien welke plantaardige alternatieven er zoal zijn. Wij testen deze uit nieuwsgierigheid op smaak, structuur en toepasbaarheid, waarbij wij ons niet al te veel uitlaten over de voedingswaarden. De interpretatie hiervan laten wij graag over aan de lezer, omdat niet iedereen hier dezelfde waarde aan hecht 🙂