Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Naturli plantaardig gehakt.
Naturli plantaardig gehakt
Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van gehakt. Niet het vegetarische gehakt dat eruit ziet alsof het al gebakken is, maar Naturli plantaardig gehakt om precies te zijn. Wij kenden Naturli in eerst instantie nog niet, deze nieuwkomer op de vleesvervangermarkt is van Deense oorspong. Naturli foods is niet gespecialiseerd in vleesvervangers, zo vinden wij in hun assortiment o.a. ijs, boter, kookroom en burgers. Wat deze producten allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat deze allemaal 100% plantaardig zijn. Benieuwd wat wij vinden van de vleesvervangers van Naturli? We beginnen bij het gehakt.
Smaak, structuur en toepassing
Het uiterlijk van Naturli plantaardig gehakt is zeker voor de vleeseters heel herkenbaar, het ziet er namelijk precies uit als ‘normaal’ gehakt. In het vleesvervangerschap waren we deze look nog niet eerder tegen gekomen. Zelf ben ik super enthousiast over deze vleesvervanger! Hoewel ik vegetarisch geruld gehakt erg fijn vind en vaak gebruik in lasagnes, noedelgerechten en vegetarische tagliatelle al ragù, kun je er geen burgers of balletjes van draaien. Heel fijn dat dit met het plantaardig gehakt van Naturli wel mogelijk is om vega gehaktballen, soepballen en burgers te maken die je zelf kunt kruiden en door de fijne structuur met de hand kunt rollen. Je hoort het, ik ben fan van de strucuur en toepassingsmogelijkheden! De smaak is zonder kruiden niet heel indrukwekkend. Nu is dit natuurlijk ook het geval met niet-vegetarisch gehakt. Dat heeft van nature ook weinig smaak en pas je aan met een mengsel van kruiden en specerijen, een gebakken uitje en wat mosterd. Een mooie eigenschap van dit product is dat het geheel plantaardig is en dus uitermate geschikt voor veganisten. Natuurlijk ook als je gewoon wilt minderen met het gebruik van dierlijke producten in het algemeen.
Voedingswaarde
Naturli plantaardig gehakt is gemaakt op basis van gerehydrateerd soja-eiwit/isolaat (58%), water, kokosolie, soja-meel, tarwe gluten, amandel, stuiverbrood-paddenstoel, tomaat, gefermenteerde dextrose, tapiocazetmeel, zout moutextract (gerst), kleurstof uit rode biet, natuurlijke smaakstof, maltodextrine en een stabilisator. Een hele lijst waar geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen, dat is zeker positief. De kleurstof uit natuurlijke biet herkennen wij ook, alleen de laatste ingrediënten in de lijst zijn onbekend. Als we kijken naar de voedingswaarden van Naturli plantaardig gehakt leren wij het volgende: één verpakking (400 gram) bevat per 100 gram 202 kcal, 8 gram verzadigd vet, 1,2 gram zout en 18 gram eiwitten. Waar de 8(!) gram verzadigde vetten in dit gehakt vandaan komen, geen idee! Wanneer je het verzadigd vet vergelijkt met vegetarisch ‘gebakken’ gehakt, zie je dat deze naamgenoten eerder richting de 0,1 gram verzadigd vet bevatten. Echt gehakt bevat echter nog meer verzadigd vet, namelijk 10,5 gram per 100 gram (rundergehakt). Wanneer gehakt gebakken wordt, laat dit veel vet los. Ik verwacht dan ook dat de hoeveelheid verzadigd vet in de plantaardige variant alles te maken heeft met de ‘real deal’ bakervaring.
Voor de veganist: YES! Naturli plantaardig gehakt is helemaal VEGAN, dus een go!
Voor de glutenallergie: Naturli plantaardig gehakt bevat gluten, helaas een no-go!
Naturli plantaardig gehakt – €3.79 – exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en natuurlijk via AH.nl
Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Zojuist het gehakt gekocht van Naturli en bereid als rul gehakt. Ik weet niet of het nieuw is, maar het produkt is sojavrij en gemaakt van erwtenproteine. Verzadigd vet is nu 4,4 gram per 100 gram. Voordeel is dat je geen vet meer hoeft toe te voegen bij de bereiding.
Vind het inderdaad veel te zout zoals iemand al eerder zei, maar dat is bij alle kant en klare vleesvervangers zo. Daarom eet ik ze eigenlijk nooit, maar was gewoon even nieuwsgierig naar dit gehakt. Vooral omdat het sojavrij is.
Eet smakelijk!
Liefs,
Jitske
Kun je Naturli plantaardig gehakt invriezen? Er zit 400 g in en dat is te veel voor 2 personen
Hi Erica,
Ik zie geen redenen waarom dit niet moet kunnen!
Zo kun jij er lekker twee keer van genieten :).
Liefs,
Karlijn
Het verzadigde vet komt van de kokosolie.
Sinds AH hun eigen ‘AH Ruig gehakt’ heeft geintroduceerd verschenen de bordjes in de AH dat de Naturli vega gehakt binnenkort ging verdwijnen. Inmiddels is dat gebeurd en is de Naturli vega gehakt niet meer te verkrijgen bij de AH bij mij in de buurt (Amsterdam West). Bovendien is de prijs online ook nog is verhoogd van 3,79 naar 3,99 (wat per kg nog steeds goedkoper is dan de AH huismerk variant). Probeert AH ons hiermee in de richting van hun eigen merk te duwen? Erg jammer!
Tip: bij de Dirk is ook vegan gehakt te verkrijgen voor 7.95/kg.
Hi David,
Bedankt voor je opmerking! Vragen over de prijsverschillen in de producten bij de Albert Heijn kunnen beter beantwoord worden door de werknemers van het hoofdkantoor AH. Waarom het AH vega gehakt in verhouding met het gehakt van Naturli wat duurder is kan wellicht te maken hebben met de ingrediënten of andere manier van produceren. Ik zou zeker een poging wagen om hen te benaderen met jouw vraag, want die is zeker interessant!
Groetjes,
Daniëlle
Ik heb gisteren voor het eerst het vegetarisch gehakt voor Naturli gehakt gekocht. Tot mijn grote frustratie kon ik nergens de wijze van bereiding vinden. Met behulp van een vergrootglas kon ik met veel moeite in de kleine letters op de achterkant ontdekken dat het gehakt verwarmd moet worden. Hoe lang?
Mijn vraag is om met duidelijk leesbare letters de bereidingswijze te vermelden op de voorzijde.
Hoi Carla, wat leuk dat het het Naturli gehakt gekocht hebt, ik ben heel benieuwd naar je ervaring 🙂 Lastig dat de lettertjes zo klein zijn, dit hebben wij helaas zelf ook niet bedacht, dit is een keuze geweest van Naturli zelf ben ik bang. Ik heb de gebruiksaanwijzing die op Albert Heijn staat er even voor je bijgepakt, dan kan je alsnog aan de slag: “Koekenpan: verhit margarine en/of (olijf)olie en laat de gehakt steak op middelhoog vuur garen tot ze mooi bruin zijn ( 5-7 minuten per kant). Zout en peper toevoegen naar smaak.” Veel kookplezier!
Helaas is de receptuur van dit gehakt onlangs (in maart) veranderd. Begin er niet aan. Het stinkt en de smaak is hetzelfde als de geur…
Verzadigd vet uit vegan gehakt komt waarschijnlijk van kokosolie. En 8 gram is echt wel veel.
Calorisch gerekend komt dat overeen met 35% vet. Terwijl gezonde voeding voor volwassenen maar uit 10 to maximaal 15% vet per calorie mag bestaan.
Voor de eiwitten geldt eenzelfde regel en die 18 gram telt voor 35%, waarvan we maar een 8-10% opnemen. De rest wordt door onze lever ook naar verzadigd vet omgezet.
Tel je dit nog eens bij die 35% dan ben je misschien wel een goeie vegan, maar geen gezonde.
Naturli plantaardig gehakt is prima, ik ben zelf nog meer fan van de plantaardige gehakt van Next level meat van de Lidl. Sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Deze is iets grover van structuur! Sowieso mijn favoriete vleesvervanger en ook de burgers zijn heerlijk en stukken goedkoper dan de Beyond Meat.
Hoi Esther, wij hebben het plantaardige gehakt van Next Level nog niet geprobeerd maar ik ben wel nieuwsgierig geworden. Klinkt alsof wij deze ook moeten testen! Wat fijn trouwens dat deze een leuker prijskaartje hebben dan de Beyond Meat 🙂 Dankjewel voor de tip!
Getest: Naturli plantaardig gehakt wij vinden het geweldig lekker, heb een lekker recept gevonden
om het te mengen.
Het is stevig gehakt , het valt niet uit elkaar, en het bakt mooi bruin, je kan de ballen makkelijk keren.
Hi Jannah, wat leuk om te horen dat je het zo lekker vindt! Wat is dat lekkere recept? Ik ben heel benieuwd Groetjes, Mariëlle
Dit is echt heel erg lekker. Paar weken geleden lasagne mee gemaakt voor vriendinnen en dochter en niemand had door dat er geen vlees in zat. Alleen maar complimenten! Kon het alleen in mijn eigen AH niet meer vinden. Hoop niet dat het uit het assortiment is genomen, want alle andere producten die op gehakt moeten lijken zijn redelijk smerig.
Naturli gehaktal 2x geprobeerd. De eerste keer gewoon gehaktballen van gemaakt. Waren super lekker!! Later stiekem toen,de kinderen kwamen eten, het door de macroni gedaan. Ze zaten er allemaal heerlijk van te smullen. Niemand merkte dat het geen gewoon gehakt was. Superblij met dit gehakt. Top!!
ik vind het een erg mooi product. Prima voor door pastasauzen. Ik heb er ook gehaktballen van gemaakt. Mijn vegetarische overtuigde dochter vond het prima. En dat is ook zo, maar ik vond ze wat flauw. Veel meer kruiden erin (uitje) of zijn er andere trucs.
Het vet komt van de toegevoegde kokosolie. Helaas een toevoeging met veel verzadigd vet.
Verder is het product erg zout: 1,2 g/100 g.
Deze twee elementen maken het product voor mij minder aantrekkelijk, ondanks dat je het zo makkelijk kunt kneden. Jammer!
Je zegt dat je deze variant nog niet tegengekomen bent in het vleesvervangersschap, zelf gebruik ik al een hele tijd het gehakt van Goodbite wat nagenoeg hetzelfde is. Verkrijgbaar bij de Jumbo: https://www.jumbo.com/goodbite-vega-vers-gehakt-250-g
Wel wat minder in de verpakking en dus wel een stuk duurder
Hoi Bas, deze variant kende ik inderdaad nog niet. Bedankt voor de tip! Ik ben wel benieuwd geworden. De link die je stuurt, doet het niet maar ik denk dat je deze vleesvervanger bedoeld: https://www.jumbo.com/goodbite-vegetarisch-vers-gehakt-250g/162660STK/?gclid=EAIaIQobChMI57W0nOvH4QIVQ-J3Ch3ulwDMEAAYASAAEgJhnPD_BwE
Ziet er erg goed uit! Deze zet ik op het lijstje van producten om te proberen 🙂
Hoi Lieske,
Puntje van algemene aard; de “gclid” die je mee kopieert in de url is een zogenaamde Google Cloud Id, daarmee kan google volgen wie er jouw linkje klikken, in het kader van privacy zou ik die dus van een url af halen, de url ervoor is voldoende! Groetjes Daniel
Ps leuk food blog hebben jullie!
Hoi Daniel, bedankt voor je tip! ik kan even niet goed vinden in welke URL de “gclid” staat, zou je dit kunnen aangeven? Dan pas ik dit aan 🙂 Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee had van dit bestaan, goed om te weten. Dankjewel!
Ik heb de vegetarische gehakt verleden week gekocht en gemaakt, en ik was er echt blij mee.
Er is alleen een klein probleempje…
Ik ben vergeten, welke supermarkt dit verkoopt.
Bij welke supermarkten is dit verkrijgbaar?
Hii Eddyo, wat leuk om te horen dat je enthousiast bent! Wij kwamen Naturli tegen in de Albert Heijn. Groetjes, Lieske
De kokosolie zorgt voor de verzadigde vetten: https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=729
Vorige week heb ik dit gegeten en het gehakt met veel kruiden, tomatenketchup en geraspte kaas aangemaakt en gehaktballetjes van gedraaid en het was lekker, echt voor herhaling vatbaar.
Het advies (volgens verpakking) is om zout en peper toe te voegen, mijn advies is kruid het net zo als je dat deed met gewoon gehakt, het heeft echt wel kruiden nodig om het op smaak te brengen.
Inhoud 400 gram, best veel voor een vega-verpakking.
Wij hebben hier 2 dagen van gegeten, 1 keer op een broodje als hamburger, en 1 keer bij het diner.
Wil er ook nog een keer kleine gehaktballetjes van draaien voor in de soep.
Kan je dit ook in een andere supermarkt kopen dan AH? ik koop uit principe niet bij AH.
Ik denk het niet.
Google er eens op of ga naar een andere supermarkt waar je wel altijd je boodschappen doet, en typ in het zoekveld dit product, dan zie je vanzelf of het daar te koop is.
Top, ga ‘m binnenkort eens proberen!