Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (13 stemmen)

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Naturli plantaardig gehakt.

Naturli plantaardig gehakt
Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van gehakt. Niet het vegetarische gehakt dat eruit ziet alsof het al gebakken is, maar Naturli plantaardig gehakt om precies te zijn. Wij kenden Naturli in eerst instantie nog niet, deze nieuwkomer op de vleesvervangermarkt is van Deense oorspong. Naturli foods is niet gespecialiseerd in vleesvervangers, zo vinden wij in hun assortiment o.a. ijs, boter, kookroom en burgers. Wat deze producten allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat deze allemaal 100% plantaardig zijn. Benieuwd wat wij vinden van de vleesvervangers van Naturli? We beginnen bij het gehakt.


Smaak, structuur en toepassing
Het uiterlijk van Naturli plantaardig gehakt is zeker voor de vleeseters heel herkenbaar, het ziet er namelijk precies uit als ‘normaal’ gehakt. In het vleesvervangerschap waren we deze look nog niet eerder tegen gekomen. Zelf ben ik super enthousiast over deze vleesvervanger! Hoewel ik vegetarisch geruld gehakt erg fijn vind en vaak gebruik in lasagnes, noedelgerechten en vegetarische tagliatelle al ragù, kun je er geen burgers of balletjes van draaien. Heel fijn dat dit met het plantaardig gehakt van Naturli wel mogelijk is om vega gehaktballen, soepballen en burgers te maken die je zelf kunt kruiden en door de fijne structuur met de hand kunt rollen. Je hoort het, ik ben fan van de strucuur en toepassingsmogelijkheden! De smaak is zonder kruiden niet heel indrukwekkend. Nu is dit natuurlijk ook het geval met niet-vegetarisch gehakt. Dat heeft van nature ook weinig smaak en pas je aan met een mengsel van kruiden en specerijen, een gebakken uitje en wat mosterd. Een mooie eigenschap van dit product is dat het geheel plantaardig is en dus uitermate geschikt voor veganisten. Natuurlijk ook als je gewoon wilt minderen met het gebruik van dierlijke producten in het algemeen.

Voedingswaarde
Naturli plantaardig gehakt is gemaakt op basis van gerehydrateerd soja-eiwit/isolaat (58%), water, kokosolie, soja-meel, tarwe gluten, amandel, stuiverbrood-paddenstoel, tomaat, gefermenteerde dextrose, tapiocazetmeel, zout moutextract (gerst), kleurstof uit rode biet, natuurlijke smaakstof, maltodextrine en een stabilisator. Een hele lijst waar geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen, dat is zeker positief. De kleurstof uit natuurlijke biet herkennen wij ook, alleen de laatste ingrediënten in de lijst zijn onbekend. Als we kijken naar de voedingswaarden van Naturli plantaardig gehakt leren wij het volgende: één verpakking (400 gram) bevat per 100 gram 202 kcal, 8 gram verzadigd vet, 1,2 gram zout en 18 gram eiwitten. Waar de 8(!) gram verzadigde vetten in dit gehakt vandaan komen, geen idee! Wanneer je het verzadigd vet vergelijkt met vegetarisch ‘gebakken’ gehakt, zie je dat deze naamgenoten eerder richting de 0,1 gram verzadigd vet bevatten. Echt gehakt bevat echter nog meer verzadigd vet, namelijk 10,5 gram per 100 gram (rundergehakt). Wanneer gehakt gebakken wordt, laat dit veel vet los. Ik verwacht dan ook dat de hoeveelheid verzadigd vet in de plantaardige variant alles te maken heeft met de ‘real deal’ bakervaring.

Voor de veganist: YES! Naturli plantaardig gehakt is helemaal VEGAN, dus een go!
Voor de glutenallergie: Naturli plantaardig gehakt bevat gluten, helaas een no-go!

Naturli plantaardig gehakt – €3.79 – exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en natuurlijk via AH.nl

Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. 

Summary
Vleesvervanger getest: Naturli plantaardig gehakt
Article Name
Vleesvervanger getest: Naturli plantaardig gehakt
Description
Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermark! Zodat jij direct weet welke jouw favoriet is. Vandaag getest: Naturli plantaardig gehakt!
Author