Print Friendly, PDF & Email

IMG_1210Regelmatig test ik op woensdag een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Tivall tot Valess, van Maza tot De Vegetarische Slager en van Koolen1981 tot Vivera. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor dat schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan.

Vegetarische groenteballetjes van Vivera
Vorige maand besteedde ik voor het eerste aandacht aan de vleesvervangers van Vivera. Een merk dat ik tot nu dan nog helemaal niet aan bod had laten komen, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, als biologisch en op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag de groenteballetjes van Vivera, interessant want deze heb ik inmiddels ook al getest van Tivall. De oplettende lezers weten dat ik daar niet zo over te spreken was, dus heel benieuwd hoe het Vivera zal vergaan. Qua uiterlijk en bereidingswijze zijn de groenteballetjes in ieder geval identiek!

Smaak, structuur en toepassing
De groenteballetjes van Vivera zijn een stuk steviger dan die van Tivall. Volgens mij door de aanzienlijke toevoeging van soja-, tarwe- en kippeneiwit, hetgeen je ook proeft in de smaak en structuur. Dit geeft ze een lekkere bite en structuur. De balletjes bevatten 25% groenten: wortel, doperwten, mais, rode paprika, ui en tomaat. De ui proef ik duidelijk, de andere stukjes groente zijn te klein om te onderscheiden qua smaak. Hoewel ik deze groenteballetjes al een enorme verbetering vind, blijft dat wel jammer. Misschien is dat technisch onmogelijk, maar als de stukjes groenten meer en groter zouden zijn geweest dan ben ik echt verkocht. Lekker te combineren met een frisse salade of GVA-tje: groente, vleesvervanger en aardappeltjes. En perfect voor kinderen!

Voedingswaarde
Ook deze groenteballetjes zijn weer aangevuld met vitamine B12 en ijzer, belangrijke voedingsmiddelen voor vegetariers! Als we verder kijken naar de voedingswaarde van de groenteballetjes zijn deze niet de allerbeste keuze: een pakje is 200 gram, gevuld met 12 balletjes en bevat 275 calorieen en 18,6 gram vet per 100 gram. Dit is behoorlijk wat als je je herinnert dat bijvoorbeeld de kipstukcjes van Vivera slechts 125 calorieën bevatten per 100 gram. Toch ben ik heel benieuwd wat jullie van de groenteballetjes vinden! Misschien ben ik te kritisch? Ik hoor het heel graag!

Voor de veganist: de groenteballetjes bevatten helaas kippen-eiwit, dus no go. Vivera heeft speciale 100% plantaardige producten, die zijn wel geschikt en herkenbaar aan de verpakking.
Voor gluten-allergie: de groenteballetjes bevatten helaas tarweproducten, dus no go.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
recipe image
Recipe Name
Groenteballetjes Vivera
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!