Vleesvervanger getest: groenteballetjes Vivera
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: groenteballetjes Vivera

woensdag 12 augustus 2015
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Groenteballetjes van Vivera!

Vegetarische groenteballetjes van Vivera
Vorige maand besteedde ik voor het eerste aandacht aan de vleesvervangers van Vivera. Een merk dat ik tot nu dan nog helemaal niet aan bod had laten komen, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, als biologisch en op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag de groenteballetjes van Vivera, interessant want deze heb ik inmiddels ook al getest van Tivall. De oplettende lezers weten dat ik daar niet zo over te spreken was, dus heel benieuwd hoe het Vivera zal vergaan. Qua uiterlijk en bereidingswijze zijn de groenteballetjes in ieder geval identiek!

Smaak, structuur en toepassing
De groenteballetjes van Vivera zijn een stuk steviger dan die van Tivall. Volgens mij door de aanzienlijke toevoeging van soja-, tarwe- en kippeneiwit, hetgeen je ook proeft in de smaak en structuur. Dit geeft ze een lekkere bite en structuur. De balletjes bevatten 25% groenten: wortel, doperwten, mais, rode paprika, ui en tomaat. De ui proef ik duidelijk, de andere stukjes groente zijn te klein om te onderscheiden qua smaak. Hoewel ik deze groenteballetjes al een enorme verbetering vind, blijft dat wel jammer. Misschien is dat technisch onmogelijk, maar als de stukjes groenten meer en groter zouden zijn geweest dan ben ik echt verkocht. Lekker te combineren met een frisse salade of GVA-tje: groente, vleesvervanger en aardappeltjes. En perfect voor kinderen!

Voedingswaarde
Ook deze groenteballetjes zijn weer aangevuld met vitamine B12 en ijzer, belangrijke voedingsmiddelen voor vegetariers! Als we verder kijken naar de voedingswaarde van de groenteballetjes zijn deze niet de allerbeste keuze: een pakje is 200 gram, gevuld met 12 balletjes en bevat 275 calorieen en 18,6 gram vet per 100 gram. Dit is behoorlijk wat als je je herinnert dat bijvoorbeeld de kipstukcjes van Vivera slechts 125 calorieën bevatten per 100 gram. Toch ben ik heel benieuwd wat jullie van de groenteballetjes vinden! Misschien ben ik te kritisch? Ik hoor het heel graag!

Voor de veganist: de groenteballetjes bevatten helaas kippen-eiwit, dus no go. Vivera heeft speciale 100% plantaardige producten, die zijn wel geschikt en herkenbaar aan de verpakking.
Voor gluten-allergie: de groenteballetjes bevatten helaas tarweproducten, dus no go.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

7 Reacties

Hallo Isabel, Sinds gisteravond ben ik je blogs aandachtig aan het lezen, ik ben nu al fan! Nu heb ik een vraag, ik zie bij sommige vlees vervangers kippeneiwit staan, is dat dan van ei? Ik ga er vanuit dat het zo hahaha maar dacht,vraag het toch maar voor de zekerheid. Mvg Jaimy

12:17 19 januari 2024

Dag Jaimy, wat leuk om te horen. En ja dat klopt! Kippeneiwit is gewoon een 'ei' :-) Je hebt natuurlijk ook andere soorten eiwitten (van peulvruchten bijvoorbeeld), vandaar dat het altijd zo op de verpakkingen staat. Groet! Isabel

12:17 19 januari 2024

Geweldige info, vooral voor mensen die besloten hebben om meer vegetarisch te gaan eten. Zelf vind ik de producten van de vegetarische slager heel erg goed smaken . Vooral de visvrije tonijn. En natuurlijk de zelfgemaakte producten altijd erg lekker, maar als je snel iets wil bereiden is het ideaal. succes met je site en nieuwsbrief.

12:17 19 januari 2024

Hoi Isabel, Lekker doorgaan hiermee hoor. Ik vind het wel heel leuk om te lezen hoe anderen de producten vinden! Inderdaad smaken verschillen, maar er wordt meer verteld. (geschreven)

12:17 19 januari 2024

Hi, ik ben dus toch een beetje geschrokken van de nieuwsberichten die je de laatste tijd hoort over soja, dat het eigenlijk niet bedoeld is voor consumptie en dat het de kans op (borst)kanker aanzienlijk vergroot. In bijna alle vleesvervangende producten zit wel soja in en ik eet dit eigenlijk liever niet nu (of maak ik me echt veelste druk om niks??). Ik ben toch op zoek naar een lekker alternatief op vleesvervangende sojaproducten, heeft iemand hier tips voor? Ik geef een bbq feest van het weekend, dus mocht iemand een eigen recept voor sojavrije vleesvervanger hebben wil ik dat GRAAG horen!

12:17 19 januari 2024

Dag Catarina, toevallig staat er vandaag op mijn blog een artikel over de lupine schnitzel van Vivera! Verdiep je eens in de vleesvervangers op basis van lupine, ik denk dat je daar een stuk blijer van wordt :-) Aanrader ook voor dit weekend en Vivera heeft verschillende variaties!

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.