Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de vegetarische Hamblokjes van Goodbite!

img_1115Vegetarische hamblokjes
Vele lezers attendeerden mij op het merk ‘GoodBite’ en daar wordt natuurlijk naar geluisterd! GoodBite is een Nederlands familiebedrijf, ooit een bakkerij, gevestigd in Noord Brabant, dat vleesvervangers maakt op basis van soja, tarwe en erwten. Eerder testte ik al hun zadenburger, notenburger en bonenburger, en afgelopen maand nog vijf andere verrassende variaties zoals hun ouderwetse ‘gehaktbal in jus’. Tijd voor meer dus, want het assortiment is enorm breed en we zijn nog lang niet klaar! Deze week testte ik de hamblokjes van GoodBite. Zoals de meeste van jullie wel weten zijn de spekjes en dergelijke meestal niet zo aan mij besteed (persoonlijk!), maar ik was redelijk positief verrast.

Smaak, structuur en toepassing
De hamblokjes zijn klein van stuk en hebben een compacte ietwat taaie structuur. Qua smaak zijn ze kruidig, maar niet te zout wat ik heel positief vind, omdat vaak ham- en spekblokjes lekker gemaakt worden door veel zout toe te voegen. Nu niet het geval! Wel belangrijk om ze goed bruin en krokant te bakken, dan vind ik ze het lekkerst. Anders zijn ze zacht en een beetje ‘laf’ dus laat ze lekker lang (langer dan op de verpakking staat) in de pan zitten. Niet te hoog vuur, dan worden ze langzaam bruin en krijgen ze een heel krokant knapperig randje. Daarna kan je ze als laatste toevoegen aan een salade, nog even kort meebakken met je roereitje op zondag of gebruiken in vegetarische pasta carbonara.

Voedingswaarde
De hamblokjes zijn gemaakt op basis van water, plantaardige eiwitten (soja en tarwegluten), zonnebloemolie, kippen-eiwit, zetmeel, kruiden en specerijen. Jammer dat er kleurstof aan toe is gevoegd, dat zou nog verbeterd kunnen worden. Wel zijn de blokjes ook aangevuld met ijzer en vitamine B12 wat dan weer belangrijke voedingsstoffen zijn voor de vegetariër. Qua voedingswaarde is het verstandig een beetje zuinig aan te doen met de hamblokjes: ze bevatten 190 calorieën en 1.3 gram verzadigd vet per 100 gram, en een pakje bestaat uit 175 gram. Eerlijk is eerlijk: hier zitten wel véél hamblokjes in, zeker genoeg voor een gezin. Dus lekker samen delen, dan kan je er onbezorgd van genieten!

Voor de veganist: de hamblokjes bevatten helaas kippen-eiwit, dus no go.
Voor gluten-allergie: de hamblokjes bevatten helaas tarwegluten, dus no go.

Het assortiment van GoodBite wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Jumbo en de Deen.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: vegetarische hamblokjes van GoodBite
Article Name
Vleesvervanger getest: vegetarische hamblokjes van GoodBite
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de vegetarische Hamblokjes van GoodBite!
Author