...

Een lesje tofu, tempeh, seitan

door | 25 jul 2020 | Gezondheid, Vleesvervangers, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Tofu, tempeh en seitan zijn klassieke vleesvervangers. Ondanks dat ze al een eeuwigheid in onze keukens circuleren, blijven het drie vreemde vogels waarmee niet veel mensen uit de voeten lijken te kunnen. Ik snap dat wel, want ze zien er onaantrekkelijk uit en daarbij ruiken ze ook nog eens nergens naar. Maar… als je even door leest zul je zien dat je er heel veel leuke en creatieve dingen mee kunt doen! Ik daag je uit: bereid ze op basis van m’n tips en vervolgens mag je oordelen. Wedden dat zeker een van de drie regelmatig op je boodschappenlijstje komt te staan?

Tofu
Tofu (of tahoe in het Indonesisch) is een Aziatische uitvinding van meer dan 2000 jaar geleden. Het wordt gemaakt op basis van sojamelk, vaak gestremd met calciumsulfaat, wat het een soort kaasachtige structuur geeft. Een zeer eiwitrijk en vetarm product dat bovendien veel vitamine B, calcium, kalium en natrium bevat. Tofu is bijzonder neutraal van smaak, wat het in de keuken juist extra interessant maakt omdat je er alle kanten mee op kunt en het andere smaken makkelijk overneemt. Handig om te weten is dat er, afhankelijk van de hoeveelheid calciumsulfaat die erin zit, zowel zachte als stevige tofu bestaat.

Probeer eens:

1. Snij de tofu in blokjes en bak gedurende 10-15 minuten in een koekenpan met een flinke scheut sojasaus tot alle zijden goudbruin en een beetje krokant zijn. Heerlijk in een Aziatische salade of noedelgerecht!
2. Maal 100 gram tofu in de keukenmachine samen met 150 gram rauwe, geweekte cashewnoten, een teentje knoflook, sap en rasp van een citroen en zout en peper naar smaak tot een gezonde vegan roomsaus voor je pasta!

Tempeh
Tempeh is net als tofu afkomstig uit Azie, van Indonesische afkomst. Tempeh heeft een stevige, koekachtige structuur. Die komt tot stand door hele sojabonen te pellen, te weken, te koken en vervolgens met behulp van een schimmel gedurende twee dagen te fermenteren. Doordat bij tempeh gebruik wordt gemaakt van de hele sojaboon is het product rijk aan vezels, ijzer, mangaan, calcium en vitamine B. Ook is tempeh bijzonder vet- en cholesterolarm en gemakkelijk te verteren. Omdat tempeh zo stevig is past hij zich minder makkelijk aan het gerecht aan dan tofu, en maak je hem pas echt lekker met een marinade.

Probeer eens:

  1. Snij de tempeh in plakjes en marineer gedurende een uur in een lekkere marinade met bijvoorbeeld drie eetlepels sojasaus, twee eetlepels zonnebloemolie, twee eetlepels sesamolie, een eetlepel rijstazijn, een eetlepel ahornsiroop, een teentje fijngeperste knoflook en een centimeter geraspte gember. Klaar!
  2. Bak de tempeh nadat hij gemarineerd is in een koekenpan aan beide zijden knapperig en goudbruin. Heerlijk op een Aziatische salade of noedelgerecht.

Seitan
Seitan is een geheel andere soort vleesvervanger dan tofu en tempeh. Het is niet gemaakt op basis van sojabonen, maar simpelweg op basis van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen met een speciale techniek blijft het tarwe-eiwit over, oftewel de gluten. Deze glutenmassa wordt vervolgens gekookt in water of groentebouillon tot er een sponzige structuur ontstaat met een – afhankelijk van wel of geen bouillon – hartige smaak. Je kunt de seitan laten zoals die is of nog extra smaak geven met een marinade of saus. Bijzonder aan seitan is dat het een eiwitgehalte heeft van maar liefst 20-25%.

Probeer eens:

  1. Als je seitan hebt die bereid is met bouillon of een andere smaakmaker kun je ‘m prima rauw eten.
  2. Snij de seitan in blokjes en kook hem mee in een kruidige curry of soep.

Heb jij nog tips voor een speciaal tofu, tempeh of seitan recept? Wij zijn altijd benieuwd naar nieuwe inspiratie! Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram.

 

Summary
Een lesje tofu, tempeh, seitan
Article Name
Een lesje tofu, tempeh, seitan
Description
Tofu, tempeh en seitan zijn heel makkelijk en lekker te bereiden als je weet hoe. Isabel Boerdam deelt hier haar beste tips en recepten!
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

9 Reacties

  1. Helma

    Gek genoeg marineer ik Tofu altijd met vleeskruiden: Mexicaanse mix, Argentijnse mix, gehaktkruiden, alles wat maar wat pittige smaak kan opleveren en vegan is. Ik maak er een vloeibaar geheel van met water of ketjap. Laat minimaal en dag intrekken en en klaar is kees!

    Antwoord
  2. deluievegetarier

    Dag Isabel, net zelf een recept gemaakt met krokante tempeh. Als je even wil piepen: hier het recept: http://deluievegetarier.com/tempeh/.
    Maar aangezien jij ze ook heel krokant bakt én er nog eens een lekkere marinade bijdoet: ga ik zeker eens proberen, klinkt evenzeer superlekker!

    Antwoord
  3. Monique

    Besef wel dat seitan een tarweproduct is en dus een graan. Daarmee heeft het een incompleet aminozuurprofiel en moet je om het eiwit te kunnen benutten dit nog wel aanvullen met peulvruchten of vlees/vis. Ondanks het hoge eiwitgehalte is het dus geen eiwitbron.

    Antwoord
  4. marion goedhart

    Ik frituur de stukjes tempeh altijd eerst in een beetje kokosolie en daarna marineren in shoyu, mirin en wat water. Deze marinade is dan ook meteen eenbasis voor de groentesaus

    Antwoord
  5. Claudia

    Tip: tegenwoordig kun je tarwegluten kant-en-klaar kopen (bv. Seitan Fix) zodat je niet moeilijk hoeft te doen met spoelen

    Antwoord
  6. Faz

    Ik dacht dat seitan geen vleesvervanger is

    Antwoord
  7. Hanneke de Jonge

    Ik heb een keer frites gemaakt van tempeh. Gefrituurd en daarna bestrooid met gerookte paprikapoeder en geserveerd met zelfgemaakt aioli. Lekkerrr

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt