Vleesvervanger getest: lupine burger Vivera
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: lupine burger Vivera

dinsdag 03 november 2015
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Lupine burger van Vivera!

Vegetarische lupine burger van Vivera
Vivera is vleesvervangermerk dat al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maakt! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, als biologisch en op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! Onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag een van Vivera’s burgers (ja, ze hebben verschillende soorten): de lupine burger, op basis van een vlinderbloemgewas dat bijzonder rijk is aan eiwitten en daarom een uitstekend (plantaardig) alternatief is voor vlees. De bloem zit vol gezonde voedingsvezels, bevat nagenoeg alle aminozuren die een mens nodig heeft, en amper vet. Daarnaast wordt deze lokaal geteeld. Een ideale basis voor een goede vleesvervanger dus! Let niet op de foto, dit was een dummie, in de winkel ziet hij er gelukkig tiptop uit!

Smaak, structuur en toepassing
De lupine burger van Vivera is bijzonder dun en stevig. Hij heeft een beetje een aparte smaak en structuur. Hij proeft ‘gezond’ en is niet zo gelaagd als sommige andere vleesvervangers van Vivera, eerder een beetje een peulvruchtenstructuur. In de pan krijgt hij niet zo’n knapperig randje als sommige andere burgers, dus dat maakt dat hij als burger niet mijn favoriet is. Mijn lief kwam met het idee om hem in stukjes te snijden en door de sla te doen en dat was een goed idee! Daar kwam hij goed tot z’n recht en gaf een lekkere extra structuur aan de salade.

Voedingswaarde
Deze lupine burger bestaat voor 64% uit lupine- en erwteneiwit, aangevuld met ijzer en vitamine B12. Als we kijken naar de voedingswaarde dan bevat een pakje twee burgers van ieder 80 gram, met 153 calorieën en 7,1 gram vet per burger. Dit is heel netjes voor een vleesvervanger naar mijn idee en de ‘gezonde’ smaak is dan ook niet voor niets. Qua combinatie moet je er dus even over nadenken en ook qua smaak misschien even aan wennen, maar al met al wel een leuke aanvulling in het schap. Ik ben heel benieuwd wat jullie van lupine vleesvervangers vinden!

Voor de veganist: de burger bevat helaas kippen-eiwit, dus no go. Vivera heeft speciale 100% plantaardige producten, die zijn wel geschikt en herkenbaar aan de verpakking.
Voor gluten-allergie: de burger is helemaal glutenvrij!

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

1 Reacties

Beste Isabel, Weet jij waar ik de Lupine burger kan kopen. Ik ben in diverse winkels geweest met een Vivera assortiment, maar helaas zonder de lupine burger.

12:16 19 januari 2024

Hoi Gerrit, ik ben bang dat ik slecht nieuws heb. De lupineburger is uit het assortiment bij Vivera, wel zijn de schnitzel en wortjes van lupine verkrijgbaar. Via de volgende link vind je de lupine producten van Vivera: https://www.vivera.com/nl/assortiment

12:16 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.