...

Vleesvervanger getest: lupine worstjes Vivera

door | 18 nov 2015 | Vivera, Vleesvervangers, worst

Print Friendly, PDF & Email

IMG_3589Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Lupine Verse Worstjes van Vivera!

Vegetarische lupine worstjes van Vivera
Vivera is vleesvervangermerk dat al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maakt! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, als biologisch en op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! Onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag een van Vivera’s worstjes (ja, ze hebben verschillende soorten): de lupine worstjes, op basis van een vlinderbloemgewas dat bijzonder rijk is aan eiwitten en daarom een uitstekend plantaardig alternatief is voor vlees. De bloem zit vol gezonde voedingsvezels, bevat nagenoeg alle aminozuren die een mens nodig heeft, en amper vet. Daarnaast wordt deze lokaal geteeld. Een ideale basis voor een goede vleesvervanger dus!

Smaak, structuur en toepassing
De lupine worstjes van Vivera zijn echt een kriem in de pan. Misschien ligt het aan mijn bakkunsten, maar iedere keer blijven ze kleven en daarna zijn ze zwart aan een van de zijden. Een alternatief is om ze in de heteluchtoven te bakken, dat heb ik nog niet geprobeerd, maar is misschien wel de moeite waard. Qua smaak zijn ze niet helemaal mijn favoriet. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik tot nu toe zelden fan ben geweest van een worstje van welk merk of soort dan ook, dus misschien zijn jullie dit helemaal niet met mij eens. Het korstje blijft zacht, niet knapperig, de smaak is neutraal, maar voor mijn gevoel een beetje ongaar (dit kan dus ook liggen aan de bakperikelen). Verder zijn ze absoluut niet vies, maar een beetje vreemd in mijn ogen. Ik kan me wel voorstellen dat ze lekker zijn wanneer je ze door een stamppot snijdt, maar los bij een salade zijn ze niet mijn ding. Je moet ze echt ergens in verwerken, dan geeft het een extra smaak aan je gerecht.

Voedingswaarde
Deze lupine worstjes bestaan voor 57% uit lupine- en erwteneiwit en voor 12% uit kaas, aangevuld met ijzer en vitamine B12. Als we kijken naar de voedingswaarde dan bevat een pakje vier worstjes van ieder 40 gram, met 85 calorieën en 4,3 gram vet per worstje. Dit is een prima voedingswaarde, want afhankelijk van je maaltijd heb je aan één of maximaal twee worstjes wel genoeg. In ieder geval is dit aanzienlijk veel minder dan de braadworst en rookworst die ik eerder testte van Tivall, die tweede bevatte 295 calorieën per worst wat ik echt schrikbarend vond. Dus ik ben heel benieuwd wat jullie van deze lupine worstjes vinden en wat jullie favoriete vleesvervanger-worstje is!

Voor de veganist: de lupine worstjes bevatten helaas kippen-eiwit en kaas, dus no go. Vivera heeft speciale 100% plantaardige producten, die zijn wel geschikt en herkenbaar aan de verpakking.
Voor gluten-allergie: de lupine worstjes bevatten helaas tarwevezels, dus no go.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: Lupine Worstjes Vivera
Article Name
Vleesvervanger getest: Lupine Worstjes Vivera
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Lupine Worstjes van Vivera!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

6 Reacties

  1. Santini

    Deze producten gaan ontzettend goed in de airfryer. Hetzelfde geldt praktisch voor elke andere vleesvervanger.

    Antwoord
  2. Annemiek

    Toevallig heb ik ze gisteravond gegeten, dus voordat ik je recensie las. Wij vonden ze erg lekker!
    Dat ze gauw aanbakken klopt wel, dat gebeurt trouwens met veel van dit soort producten.

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Veel producten bakken inderdaad snel aan. Dan moeten we ze gewoon goed in de gaten houden terwijl ze in de pan liggen!

      Antwoord
  3. athe

    Van soja krijg ik buikpijn, van lupine niet.

    Antwoord
  4. kirst

    Fijne eerlijke recensies! Een opmerking: ik vind veel van je gebakken burgers etc er zo onsmakelijk uitzien, zo droog met een paar kleine bruine korstjes. Zo bakte ik ze 15 jaar terug ook in eerste instantie, maar ze worden veel mooier én veel lekkerder als je ze met veel meer olie/boter/margarine bakt .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt