Vleesvervanger getest: pulled pork Vivera
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: pulled pork Vivera

woensdag 01 maart 2017
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de pulled pork van Vivera!

Plantaardige pulled veggie van Vivera
Vivera is een vleesvervangermerk dat al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maakt! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch en op basis van lupine. Vorig jaar hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Goed nieuws is dat ze op dit moment hard bezig zijn hun hele assortiment plantaardig te maken. Geweldig voor de vegans onder ons dus (maar als vegetariër word ik daar ook heel blij van)! Vanaf 2017 zal je dus géén dierlijke producten meer aantreffen in hun vleesvervangers, en dat dit niets hoeft uit te maken voor de smaak zal ik de komende tijd gaan ontdekken. Vandaag test ik hun nieuwe pulled veggie, Vivera’s interpretatie van de pulled pork!

Smaak, structuur en toepassing
Pulled pork is in mijn beleving echt zo’n product dat je vooral als doorgewinterde vleeseter kent en graag eten. In mijn vegetarische bubbel had ik er misschien weleens van gehoord, maar ik zou zweren dat ik het nog nooit iemand heb zien eten. Om eerlijk te zijn staat de pulled veggie hierdoor al 1-0 achter, want het ziet er weinig aantrekkelijk uit en ik heb geen enkel referentiekader. Daarnaast bestaat de pulled veggie voor 65% uit soja-eiwit en voor 30% uit saus. Ik ben zelf niet zo’n enorm saus-mens, dus dit helpt niet. Want door de saus mist de pulled veggie een beetje bite, het 'draadjesvlees' blijft nat in de pan en wordt niet knapperig (maar dit hoort waarschijnlijk ook niet). De saus is voor mijn smaak wat aan de zoete kant. Wel merkt mijn lief terecht op dat dit erg lekker is als je witte rijst mee roerbakt met de veggie en de saus. Wat groente erbij en je hebt een supersnelle smakelijke maaltijd. Want daar ben ik dan wel weer dol op: rijst in saus. Nog een pluspunt: de pulled veggie is weer 100% veganistisch!

Voedingswaarde
Als ik naar de voedingswaarde van de pulled veggie kijk word ik daar behoorlijk blij van! Een pakje bevat 240 gram pulled veggie, en moet genoeg zijn voor 2-3 personen, Per 100 gram bevat de pulled veggie 119 calorieën, 0,1 gram verzadigd vet, 13,9 gram eiwitten en 1,49 gram zout. Het enige nadeel blijft voor mij de saus die naast water, tomaten, azijn en zetmeel, ook bestaat uit suiker en suikerstroop. Dat maakt dat hij erg zoet is en liever minimaliseer ik de suiker in een saus. Maar voor de vegetarische of veganistische lover van pulled pork, is dit ongetwijfeld een echte uitkomst!

Voor de veganist: de pulled veggie is helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: de pulled veggie bevat tarwe in de aroma, dus is helaas niet (helemaal) glutenvrij.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

1 Reacties

Hè en ik maar denken dat ik origineel was met het testen van de diverse vegetarische vleesvervangers. Die Pulled pork ben ik nog niet tegengekomen maar ga er eens naar op zoek. Ben wel benieuwd! (Ben sinds twee weken overgegaan op vegetarisch eten dus...)

12:10 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.