...

Vleesvervanger getest: vegan filet Quorn

door | 17 mei 2017 | filets, Quorn, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Vegan filet van Quorn!

Vegan filet van mycoproteïne
Het is jullie misschien opgevallen dat ik vorige maand een aantal recepten heb gemaakt samen met Quorn. Daarom werd het ook tijd om hun producten eens onder de loep te nemen. En dat is interessant, want in tegenstelling tot andere vleesvervangers heeft Quorn een hele unieke samentelling zonder soja! Quorn wordt gemaakt op basis van het eiwit van een schimmel: mycoproteïne. Deze schimmel is familie van de paddenstoel. We hebben het hier dus over een gezonde en natuurlijke bron van eiwitten die groeit in de natuur. Het eiwit wordt verwerkt met behulp van een gistingsproces waarbij de vaste substantie wordt geoogst. Quornproducten bevatten veel eiwit en vezels en vallen op omdat ze, als je kijkt naar de calorische waarde en het vetpercentage, bijzonder mager zijn. Deze week test ik hun nieuwe vegan (!) filet die sinds deze maand in het schap ligt!

Smaak, structuur en toepassing
Eerlijk is eerlijk: toen ik dit product voor de eerste keer los at, moest ik er erg aan wennen. Het is compact, heel neutraal, een beetje ‘melkig’ van smaak. Het smaakt echt alsof je er nog iets mee moet doen, en dat wordt niet direct duidelijk op de verpakking. Misschien dat kids het lekker vinden in z’n eenvoud, maar persoonlijk werd ik er in eerste instantie niet zo blij van. Toen ik de filet echter bakte, in kleine stukjes sneed en door mijn soep gooide alsof het kip zou zijn, gaf het een heerlijke bite. Zo kan ik me ook voorstellen dat het lekker is om hem mee te sudderen in een curry of mooie pastasaus, of te verwerken in een salade met een fijne dressing. Dan komt de compactheid en de structuur enorm van pas en geeft het je gerecht echt een bite, die extreem mager, vetarm, zoutarm en rijk aan eiwitten is! Even doorheen prikken dus, maar dan zeker een waardevolle toevoeging aan het schap.

Voedingswaarde
De filet is gemaakt op basis van 88% mycoproteïne, aardappelproteïne, erwtenvezels en tarwegluten. Super minimalistische ingrediëntenlijst en bijna volledig gemaakt van de Quorn basis mycoproteïne. In tegenstelling tot veel andere vleesvervangers, zijn de Quornproducten niet aangevuld met vitamine B12 en ijzer. Daar staat tegenover dat ze dus uitzonderlijk ‘light’ zijn, zéker in het geval van deze vegan filet! Deze bevat slechts 69 calorieën, 0,2 gram verzadigd vet, 16 gram (!) eiwitten en 0,3 gram zout per filet (een filet is 62 gram, een pakje bevat 2 filets). Ongelofelijk mager dus, rijk aan proteïne, zoutarm en als je hem op de juiste manier verwerkt echt een toevoeging aan je gerecht. Wie gaat hem proberen?

Voor de veganist: de filet is helemaal good to go!
Voor de glutenallergie: de filet bevat tarwegluten, dus is niet geheel glutenvrij.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: vegan filet van Quorn
Article Name
Vleesvervanger getest: vegan filet van Quorn
Description
Benieuwd hoe de nieuwe vegan filet van Quorn smaakt? De Hippe Vegetariër test alle vleesvervangers uit de Nederlandse supermarkten!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt