Getest: ProViand maaltijdblokjes
Isabel Boerdam

Getest: ProViand maaltijdblokjes

woensdag 07 mei 2014
De komende weken test ik iedere woensdag een vleesvervanger uit de Albert Heijn net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor dat schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan.

ProViand
Vorige week introduceerde ik ProViand al, maar bij deze nog even voor de achterblijfers: ProViand maakt vleesvervangers met een basis van vezels uit peulvurchten, wortelen, uien, aardappelen, water en zonnebloemolie. Naar eigen zeggen ontstaat er door de toevoeging van natuurlijke aroma’s (zonder E-nummers) een product dat smaakt naar rund, kip of varken. Het grote voordeel van ProViand is dat er niet gewerkt wordt met soja omdat bij soja de kans bestaat dat Amazoneregenwouden worden gekapt om het te verbouwen. Daardoor boekt ProViand met zijn project veel meer winst voor het milieu. Dit is overigens niet nieuw want Quorn en Valess gebruiken ook geen soja, maar in tegenstelling met deze merken gebruikt ProViand ook geen zuivel en concentreren zij zich op streekproducten. Door de unieke vleessensatie die ProViand hoopt te bereiken, willen zij mensen verleiden het vlees te laten staan en een of meermaals per week te kiezen voor deze plantaardige variant. Dit zou een grote stap voorwaarts zijn voor mens, dier en milieu.

Plantaardige maaltijdblokjes
ProViand heeft nu drie varianten op de markt. Vorige week testte ik de kipachtige ‘wokstukjes’ en deze week is het de beurt aan de spekachtige ‘maaltijdblokjes’. Dit zijn naargeestig uitziende, gummy-achtige, donkerrose vierkante blokjes. Ze worden verkocht onder het Albert Heijn-huismerk maar zijn herkenbaar aan de slogan “Vandaag wat anders” en het plantaardige kenmerk. De blokjes zijn zeer snel en eenvoudig te bereiden: in een koekenpan met wat hele olie bak je ze in slechts 5 minuten gaar. Zout en peper is niet nodig, want de blokjes zijn voldoende gearomatiseerd van zichzelf.

Smaak, structuur en toepassing
In tegenstelling tot mijn lovende woorden van vorige week over de wokstukjes vallen deze maaltijdblokjes mij enorm tegen. Het zijn rokerige blokjes met een structuur die doet denken aan plastic, rubber en kauwgom. De smaak is onnatuurlijk en in combinatie met de structuur smaken ze ronduit raar. Het zijn van die blokjes die je later op de avond nog proeft in je mond omdat ze gewoon zo vreemd zijn. Misschien is het heel persoonlijk, aangezien ik de spekblokjes van Tivall ook al niet lekker vond, maar mijn oordeel over deze maaltijdblokjes is: vies. Als je ze toch wilt eten zou ik ze combineren in een saus of een rijkgevulde pasta. De blokjes op zichzelf zijn niet aan te raden, super beter wanneer ze gecombineerd zijn met andere sterke (lekkere) smaken. Not my cup of tea!

Voedingswaarde
Enige voordeel is dat de maaltijdblokjes, evenals de wokstukjes, slechts 160 calorieën en 4 gram vet per 100 gram bevatten (een pakje is 175 gram en bevat een grote hand vol blokjes). Als je dit vergelijkt met de 225 calorieën en 13 gram vet per 100 gram van Tivall, zou ik als je van deze smaken houdt toch zeker voor ProViand kiezen. Deze voedingswaarde is namelijk ook in vergelijking met andere vleesvervangers zeer mager en de maaltijdblokjes vullen goed. Wat mij betreft op basis van de voedingswaarde dus de beste spekjes die op vegetarisch gebied te krijgen zijn, maar ik hoef ze nooit meer!

Voor de veganist: de maaltijdblokjes zijn wel geheel veganistisch!
Voor gluten-allergie: de maaltijdblokjes zijn wel geheel glutenvrij!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.