Print Friendly, PDF & Email

IMG_1961Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: ProViand roerbakreepjes!

ProViand
Twee weken geleden introduceerde ik ProViand al, maar bij deze nog even voor de achterblijvers: ProViand maakt vleesvervangers met een basis van vezels uit peulvruchten, wortelen, uien, aardappelen, water en zonnebloemolie. Naar eigen zeggen ontstaat er door de toevoeging van natuurlijke aroma’s (zonder E-nummers) een product dat smaakt naar rund, kip of varken. Het grote voordeel van ProViand is dat er niet gewerkt wordt met soja omdat bij soja de kans bestaat dat Amazoneregenwouden worden gekapt om het te verbouwen. Daardoor boekt ProViand met zijn project veel meer winst voor het milieu. Dit is overigens niet nieuw want Quorn en Valess gebruiken ook geen soja, maar in tegenstelling met deze merken gebruikt ProViand ook geen zuivel en concentreren zij zich op streekproducten. Door de unieke vleessensatie die ProViand hoopt te bereiken, willen zij mensen verleiden het vlees te laten staan en een of meermaals per week te kiezen voor deze plantaardige variant. Dit zou een grote stap voorwaarts zijn voor mens, dier en milieu.

Plantaardige roerbakreepjes
ProViand heeft nu drie varianten op de markt. Twee weken geleden testte ik de kipachtige ‘wokstukjes’, vorige week de spekachtige ‘maaltijdblokjes’ en deze week de rundachtige ‘roerbakreepjes’. Deze reepjes zijn een diepdonkerbruine variant van de wokstukjes. Een bijzondere en enigszins intrigerende kleur die wel leuk matcht met je maaltijd. De reepjes worden verkocht onder het Albert Heijn-huismerk maar zijn herkenbaar aan de slogan “Vandaag wat anders” en het plantaardige kenmerk. De reepjes zijn weer super snel en eenvoudig te bereiden: in een koekenpan met wat hele olie bak je ze in slechts 3 minuten gaar. Goudbruin zullen ze niet worden, maar nog donkerder wel! Zout en peper is niet nodig, want de reepjes zijn smaakvol van zichzelf.

Smaak, structuur en toepassing
Na mijn slechte ervaring met de maaltijdblokjes vorige week kan ik nu gelukkig melden dat de roerbakreepjes weer aan de verwachtingen voldoen! Toch vind ik ze niet zo goed als de wokstukjes, dat blijft mijn favoriet. De roerbakreepjes zijn elastischer en taaier dan de wokstukjes, voornamelijk doordat ze niet gelaagd zijn. Hierdoor is de structuur nog steeds stevig maar wat saaier. De associatie van vlees is vagelijk aanwezig, maar eerder zou ik het gewoon een uniek product noemen. De structuur is origineel en het blijft knap dat dit uit groente vervaardigd kan worden. De smaak is goed kruidig zonder overheersend of onnatuurlijk te zijn. Hierdoor zijn ze wederom goed te combineren met verschillende gerechten. Toch zou ik bij de roerbakreepjes eerder kiezen voor een winterse stamppot, een pittige chili of een pasta, wat bij de lichte maaltijden lijken zullen ze een beetje uit de toon vallen.

Voedingswaarde
Evenals de maaltijdblokjes en de wokstukjes zijn de roerbakreepjes bijzonder licht! Slechts 160 calorieën en 4 gram vet per 100 gram bevatten (een pakje is 175 gram en bevat een grote hand vol reepjes). Deze voedingswaarde is in vergelijking met andere vleesvervangers zeer mager en de roerbakreepjes vullen goed, je kunt ze gemakkelijk met een klein gezin delen. Een unieke aanrader dus, maar mijn favoriet van ProViand blijven de wokstukjes!

Voor de veganist: de roerbakreepjes zijn wel geheel veganistisch!
Voor gluten-allergie: de roerbakreepjes zijn wel geheel glutenvrij!

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: ProViand roerbakreepjes
Article Name
Vleesvervanger getest: ProViand roerbakreepjes
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: ProViand roerbakreepjes!
Author