Print Friendly, PDF & Email

IMG_1901Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: ProViand wokstukjes!

ProViand
Ik kondigde het al een tijd geleden aan: vleesvervangers uitsluitend gemaakt van groente door ProViand. Ik kreeg een testpakket en zou informatie toegestuurd kregen, maar dat bleef uit en toen heb ik het een tijdje laten liggen. Aangekomen tegen het einde van mijn reeks vleesvervangers vond ik het toch tijd om hier opnieuw in te duiken, dus dat heb ik gedaan. ProViand maakt vleesvervangers met een basis van vezels uit peulvurchten, wortelen, uien, aardappelen, water en zonnebloemolie. Naar eigen zeggen ontstaat er door de toevoeging van natuurlijke aroma’s (zonder E-nummers) een product dat smaakt naar rund, kip of varken. Het grote voordeel van ProViand is dat er niet gewerkt wordt met soja omdat bij soja de kans bestaat dat Amazoneregenwouden worden gekapt om het te verbouwen. Daardoor boekt ProViand met zijn project veel meer winst voor het milieu. Dit is overigens niet nieuw want Quorn en Valess gebruiken ook geen soja, maar in tegenstelling met deze merken gebruikt ProViand ook geen zuivel en concentreren zij zich op streekproducten. Door de unieke vleessensatie die ProViand hoopt te bereiken, willen zij mensen verleiden het vlees te laten staan en een of meermaals per week te kiezen voor deze plantaardige variant. Dit zou een grote stap voorwaarts zijn voor mens, dier en milieu.

Plantaardige wokstukjes
ProViand heeft nu drie varianten op de markt. Deze week testte ik de ‘wokstukjes’. Dit zijn beige gekleurde kip-look-alikes met een zichtbaar gelaagde structuur. De stukjes worden verkocht onder het Albert Heijn-huismerk maar zijn herkenbaar aan de slogan “Vandaag wat anders” en het plantaardige kenmerk. Ze zijn zeer snel en eenvoudig te bereiden: in een koekenpan met wat hele olie slechts 3 minuten verhitten tot ze goudbruin zijn. Zout en peper is niet nodig, want de stukjes zijn smaakvol van zichzelf.

Smaak, structuur en toepassing
Leuk om te merken is dat de wokstukjes van ProViand vanaf de eerste hap duidelijk anders zijn dan de vleesvervangers die ik tot nu toe getest heb. De smaak is heel natuurlijk, de bite echt vlezig en met een heuse kipassociatie. Ze zijn stevig met een goede structuur, absoluut niet sponsig en bovendien zeer voedend. Dat ze van groente zijn gemaakt daar merk je niets van, des te bijzonderder dat uit groente zo’n product kan ontstaan! Dankzij de neutrale smaak en de stevigheid zijn ze met van alles te combineren, vergelijkbaar met kip. In een salade, pasta, saus of wokgerecht, alles is mogelijk!

Voedingswaarde
Dankzij de bereiding op basis van groente zijn de vleesvervangers van ProViand enorm aan te bevelen voor een gezond eetpatroon. Zo bevatten de wokstukjes slechts 160 calorieën en 4 gram vet per 100 gram (een pakje is 175 gram en bevat een grote hand vol stukjes). Dat is in vergelijking met andere vleesvervangers zeer mager en bovendien zijn de stukjes erg vullend dus een pakje is in het geval van een rijke maaltijd makkelijk met z’n 4en te delen. Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ik de wokstukjes van ProViand een super aanrader vind! Ik ben benieuwd naar de andere varianten.

Voor de veganist: de wokstukjes zijn geheel veganistisch!
Voor gluten-allergie: de wokstukjes zijn geheel glutenvrij!

Summary
Vleesvervanger getest: ProViand wokstukjes
Article Name
Vleesvervanger getest: ProViand wokstukjes
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: ProViand wokstukjes!
Author