Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Tamatin falafel MazaHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Tamatim falafel van Maza!

Falafel Tamatim van Maza
De komende weken wil ik stilstaan bij de vleesvervangers van Maza. Maza is een Nederlands bedrijf, ook te vinden in De Foodhallen, gespecialiseerd in Mediterrane lekkernijen geïnspireerd op de receptuur uit het Midden-Oosten: van falafel en mezze tot hoemoes, salades en sauzen. Alle Maza producten zijn vegetarisch, kosher en halal, met zoveel mogelijk verse ingrediënten, bijzondere kruiden en specerijen en op traditionele wijze bereid. De Tamatim falafel van Maza bestaat uit mooi geproportioneerde, half platte rondjes die je in enkele minuten in de koekenpan goudbruin bakt. Let op: deze falafel had wel de neiging in de pan te blijven plakken, dus een goede anti-aanbaklaag gebruiken of voorzichtig keren!

Smaak, structuur en toepassing
Falafel is dé snack van het Midden-Oosten. Dit zijn balletjes van kikkererwten (60%), spinazie, raapolie, peterselie, ui, knoflook, kruiden en specerijen. Ze zijn al kort voorgebakken door Maza, dus je hoeft ze alleen nog maar krokant af te bakken. In tegenstelling tot de authentieke falafel van Maza en de hot ’n spicy variant bevat deze falafel tomaat, paprika, Spaanse peper en aubergine als toevoeging. Ook is dit de eerste keer dat ik ‘suiker’ op de ingrediëntenlijst zie staan en dit vind ik toch altijd een beetje jammer en onnodig. De Tamatim falafel is niet zo uitgesproken, erg toegankelijk en vermoedelijk een echte kindervriend. De tomaat en de paprika springen er niet uit, maar geven de falafel wel een net andere smaak die ik persoon als een beetje gekunsteld ervaar: een Europese falafel variant. Al met al vind ik de falafel een beetje laf van smaak, zeker in vergelijking met de hot ’n spicy. Dit maakt hem wel te combineren met een Europees getinte maaltijd zoals een pasta of aardappels met groente.

Voedingswaarde
De Tamatim falafel van Maza bevat 250 gram per pakje, met ongeveer 18 falafel balletjes. Dit is voldoende voor 4 personen. De balletjes bevatten 204 calorieën en 10,7 gram vet per 100 gram, oftewel 510 calorieën en 27 gram vet per pakje. Dit zijn meer calorieën en meer/evenveel vet dan zowel de authentieke falafel als de hot ’n spicy variant, terwijl er minder kikkererwten in zitten. Mede om deze reden gaat mijn voorkeur zowel qua smaak als qua voedingswaarde uit naar het authentieke recept of de hot ’n spicy variant. Deze laatste twee raad ik in het falafel assortiment der vleesvervangers echt van harte aan. Good job Maza!

Voor de veganist: de Tamatim falafel van Maza is helemaal veganistisch, dus good to go!
Voor gluten-allergie: de falafel bevat helaas tarwebloem, dus is niet glutenvrij.

Wil jij weten waar Maza verkocht wordt bij jou in de buurt? Kijk hier voor de verkooppunten.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
Tamatim falafel Maza
Article Name
Tamatim falafel Maza
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Tamatin falafel van Maza!
Author