...

Vleesvervanger getest: Tivall fijngehakt

door | 9 okt 2013 | gehakt, Tivall, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall fijngehakt!

Vegetarisch gehakt
Terug bij Tivall testte ik deze week hun ‘gehakt’. Een unieke variatie binnen het segment gezien de diverse burgers en balletjes. Van de ‘gehakt’ bestaat er maar eentje. Geen kruiden, sausjes, marinades of andere toevoegingen: simpel, to the point en gewoon goed. Bovendien zeer zorgeloos te bereiden. Gehakt in de koekenpan, eventueel beetje peper en zout en af en toe een beetje schudden terwijl de korreltjes binnen vijf minuten warm en ietsjes krokant worden. Als je vaak genoeg in de koekenpan bakt is hij voldoende vettig en zou ik adviseren geen olie meer toe te voegen, zo voorkom je dat de fijne korreltjes dit absorberen.

Smaak, structuur en toepassing
Het fijngehakt van Tivall is een goede replica van echt gehakt (volgens mijn lief). De korrel is fijner maar heeft wel dezelfde stevige ‘feel’ en ‘bite’. In tegenstelling tot echt gehakt is de Tivall fijngehakt niet vet van zichzelf maar juist mager en een tikje droog. Hierdoor is de gehakt bij uitstek geschikt om te mengen door een pastasaus, chili con carne of te gebruiken als Mexicaanse wrapvulling of op een pizza. Ik zou niet adviseren om het los te eten, dan mist het ieder effect dat het juist wel heeft wanneer verwerkt in een gerecht. De fijngehakt voegt een unieke structuur toe aan je maaltijd die met groente alleen niet mogelijk was geweest. Daarom is het een goede toevoeging aan je kookrepertoire: pastasaus was zelden zo lekker.

Voedingswaarde
Mooie bijkomstigheid van de Tivall fijngehakt is dat het rijk is aan vitamine B12, ijzer en eiwitten (belangrijke bestanddelen voor de vegetariër) en tegelijk een verstandige keuze is voor je dagelijkse voeding. Het gehakt bevat 145 calorieën en 4 gram vet per 100 gram (een pakje is 175 gram en bevat twee handjes korreltjes). Dit is de meest magere vleesvervanger tot nu toe besproken, dus op alle fronten een aanrader!

Voor de veganist: goed nieuws! Tivall fijngehakt is volledig vegan proof.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tivall fijngehakt
Published On
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt