Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall hamburger!
Vegetarische hamburger
Dankzij de 2e gratis-actie kocht ik twee varianten van de ‘burgers’ in de Albert Heijn: Tivall’s vegetarisch hamburger en de biologische groenteburger van de Albert Heijn. De eerste zal ik deze week aan mijn test onderwerpen. De hamburger beschouw ik als de meest basale vleesvariant en zo ziet hij er ook uit: simpel, rond, bruin, plat. Zoals je je een burger voorstelt. De buitenkant is egaal en niet gepaneerd zoals bij sommige andere burgers. De bereidingswijze is wederom simpel: in een koekenpan met een drupje hete olie bak je de hamburger gedurende vijf minuten op matig vuur tot hij iets knapperig wordt en bruin kleurt.
Smaak, structuur en toepassing
De hamburger valt bij mij direct in de smaak. ‘Gewoon lekker’ was mijn eerste reactie. Maar waarom dan? Hij is compact met een fijne, stevige ‘bite’, geeft het gevoel van een volle hap, krokant van buiten en zacht van binnen, droog noch smeuïg en met een fijne neutrale smaak. Mijn lief constateerde dat hij dezelfde functie dient als een echte hamburger: een eenvoudig, goed stukje ‘vlees’. De hamburger is met van alles te combineren, zelf eet ik hem graag bij een salade of als lunch op een broodje. Maar alles is goed. Een blijvertje!
Voedingswaarde
Evenals de andere burgers is de hamburger aangevuld met vitamine B12 en ijzer om in de basisbehoefte van de vegetariër te voorzien. Daarnaast bevat hij 170 calorieën en 7,5 gram vet per 100 gram (een pakje is 150 gram en bevat 2 burgers). Kortom, deze burger is niet alleen lekker maar ook nog eens verstandig! Om blij van te worden.
Voor de veganist: de hamburger bevat helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de hamburger bevat helaas gerst, dus is niet glutenvrij

De Tivall hamburger heb ik al jaren standaard -ingevroren- op voorraad;
hij is qua smaak en structuur nl.multifunctioneel toepasbaar!
– goed te combineren met allerlei gerechten
– bakken (zonder vet) in oven/koekenpan/op barbecue
– te vermalen tot “gehakt”, of in kleine blokjes verwerken in een groentengerecht, pastasaus, ragout, etc.
– overdwars doormiddengesneden kan er tussenin wat je lekker vindt: plakje kaas, rookkaas(!), kruiden naar smaak,
– bedenk maar wat …
Mag ik hieraan toevoegen dat ik de Tivall Cordon Bleu nog steeds verschrikkelijk mis … deze was echt heel goed; wat er nu van andere fabrikanten als Cordon Bleu wordt aangeboden smaakt ronduit slecht in vergelijking met de verdwenen Tivall variant.
Breng hem weer op de markt!
Vriendelijke groet,
Leonoor Platteel
Wat een goede tips Leonoor! En ik heb je verzoek aan Tivall doorgegeven 😉 Wie weet doen ze er iets mee, al is het alleen maar voor kerst!