...

Vleesvervanger getest: Tivall rookworst

door | 22 jan 2014 | Tivall, Vleesvervangers, worst

Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag getest: Tivall rookworst!

Vegetarische rookworst
Inmiddels zijn we aanbeland bij de vleesvervangers waarvan ik niet denk dat ze mijn favoriet zullen worden. Ik heb ze uitgesteld en nu moet ik er wekelijks aan geloven. De rookworst van Tivall is er daar een van. Sowieso heb ik een lichte aversie tegen worstvarianten, vanaf een meter afstand al en uit eerdere ervaringen weet ik dat ik mijn ‘varkenassociatie’ zelden kan uitschakelen, waardoor ik het liever niet eet. Toch neem ik de rookworst onder de loep, zoals beloofd. Het zijn twee kleine roze worstjes met een onvermijdelijke associatie. LET OP! Je moet de rookworst – in tegenstelling tot de andere vleesvervangers – gedurende vijf minuten koken in heet (niet kokend) water. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik als onervaren worsteneter dit over het hoofd had gezien, dus daarom nu extra aandacht voor deze nieuwe bereidingswijze.

Smaak, structuur en toepassing
De vegetarische rookworst is een bijzondere ervaring. Hij is enorm luchtig, bijna bros. Tegelijk een beetje sponzig maar op een fluweel zachte manier. Eerlijk is eerlijk, de structuur is aangenaam, maar wel een beetje vreemd. Zelden is eten zo zacht. De ietwat zoete, wederom zachte en lichte rokerige smaak doet denken aan de echte rookworst maar kan daar – volgens mijn lief – door die bijzondere structuur toch niet aan tippen. De bite mist en al met al is de smaak uniek maar wel een beetje laf. Zoals je merkt is de vegetarische rookworst qua smaak en structuur lastig te omschrijven, ervaar het zelf is daarom mijn beste advies. De rookworst is natuurlijk bij uitstek te combineren met de Hollandse pot: hutspot, stamppot, boerenkool of zuurkool.

Voedingswaarde
Zoals we inmiddels gewend zijn van Tivall is de rookworst aangevuld met vitamine B12 en ijzer, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Wat betreft de voedingswaarde viel de rookworst mij enorm tegen. Bij zoveel lichte luchtigheid had ik verwacht dat het een verstandige voedingskeuze zou zijn, maar niets is minder waar. Met zijn 295 calorieën en 22 gram vet is de rookworst nog zwaarder dan de kaasschnitzel van de Albert Heijn en dit vind ik echt onvoorstelbaar. Dit is dus een flinke aanvulling van je maaltijd terwijl de rookworst niet snel een verzadigd gevoel zal geven. Daarom raad ik hem op basis van de voedingswaarde helaas af.

Voor de veganist: de vegetarische rookworst bevat helaas ei. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de vegetarische rookworst bevat helaas tarwe, dus is niet glutenvrij.

Summary
Vleesvervanger getest: Tivall rookworst
Article Name
Vleesvervanger getest: Tivall rookworst
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag getest: Tivall rookworst!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

11 Reacties

 1. Frans Mensink

  Ben vegetariër geworden op mijn 17e (nu 59) en toen waren er geen vleesvervangers moest je alles zelf uitvinden en maken. Kostte veel tijd toen. In de retaurants hadden ze ook nooit van vegetatriërs gehoord dus wat laffe groente en een gebakken kaasplak kon je krijgen als je tenminste zuivelprodukten at. Verder werden vaak deze vragen gesteld en kip dan of vis eet je dat ook niet? Nu naar de worst ik vind deze worst lekker zeker met zuurkool of een andere stamppot. Dat vies van die andere mensen kan ik mij niet in vinden. Ik mag graag altijd zelf vers bereiden (niet koken met de schaar) maar zo nu en dan een vleesvervanger erbij vind ik wel lekker en makkelijk. Ben blij dat er nu wat keuze is. En deze worst mits goed warm gemaakt een toppertje.

  Antwoord
 2. Manuela

  Ik heb deze rookworst gegeten met zuurkoolstamp. De zuurkool was voortreffelijk, maar deze vervanger deed me een beetje denken aan gebakken lever, dezelfde textuur. Niet zo lekker. Op naar de volgende.

  Antwoord
 3. Tegen dierenmishandeling

  Hoe kan je nou iets koken in niet kokend water…

  Antwoord
 4. Judith

  Al bij de eerste hap uitgespuugd.
  Wat is deze ‘rookworst’ vies!!! Daarna nog heerlijk van mijn bordje vega erwtensoep genoten.
  Tivall rookworst: nooit meer.

  Antwoord
 5. Dick

  Het enigste vegetarisch product wat ik wel redelijk vond van tivall (de rest vooral vegetarische balletjes vind ik niet te eten van tivall, eerder hondenvlees zo zacht en smakeloos), prima bij boerenkool. Veel producten van tivall vind ik niet te eten, vaak te zacht en geen bite. Er zitten duidelijk laagjes in de worst na opwarmen, maar de smaak vond ik redelijk gelukt. Echte rookvlees smaak zul je nooit terugvinden in vegetarisch product. Dat moet je ook niet willen, het gaat erom of je smaak lekker vind. Vaak vallen kant en klare vegetarische producten behoorlijk tegen, weinig smaak, te zout, geen wonder dat zo weinig mensen ovestappen op vegetarisch. Ik eet vegetarisch vooral vanwege de dieren en niet vanwege de smaak.

  Antwoord
 6. peter

  Deze rookworst is zooo smerig! Echt het allersmerigste vleesvervangende product wat ik ooit heb gegeten.

  de gehele familie spuugde het uit, alleen de kat lustte het!

  Antwoord
 7. ABily

  Mijn favorite vleesvervanger tot nu toe.

  Antwoord
 8. wieke

  Ik vind ze vies… De geur is veelste vleesig en smaakt naar mijn mening totaal niet naar een echte rookworst. 15 jaar vegatarier maar ik sla hem de volgende keer over. Ik houd er ook een naar gevoel van over…

  Antwoord
 9. Nathalie

  Ik ben fan van de Rookworst en was ook erg teleurgesteld toen ik mij onlangs besefte hoe enorm ongezond het is. Gelukkig is een stamppotje doorgaans slank, dus het valt nog goed te praten. Ik vind de rookworst het lekkerst met een beetje jus uit een zakje (wel eerst even checken of hij geschikt is voor vegetariers!) en geniet er keer op keer van om een ‘echte’ hollandse maaltijd te eten, want de rookworst heb ik toch altijd een beetje op mijn bordje gemist (niet voor zijn smaak, maar wel voor de balans met de rest van de stamppot). Voor een slankere variant raad ik toch de balletjes aan, die ook zeer goed smaken met een beetje vega jus!

  Antwoord
  • Isabel Boerdam

   Helemaal mee eens Nathalie! De balletjes zijn inderdaad super goed en mijn persoonlijke favoriet. Ik hoop dat Tivall/AH hun best gaan doen een gezondere variant te maken van de rookworst… Trouwens de braadworst is al een stuk gezonder in vergelijking! Misschien ook een goed alternatief? 🙂

   Antwoord
   • Dick

    Als je de balletjes ervan lekker heb je geen smaak, eerder hondevoer zo zacht en smakeloos.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt