De komende weken test ik iedere woensdag een vleesvervanger uit de Albert Heijn net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor dat schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan.

Vegetarische rookworst
Inmiddels zijn we aanbeland bij de vleesvervangers waarvan ik niet denk dat ze mijn favoriet zullen worden. Ik heb ze uitgesteld en nu moet ik er wekelijks aan geloven. De rookworst van Tivall is er daar een van. Sowieso heb ik een lichte aversie tegen worstvarianten, vanaf een meter afstand al en uit eerdere ervaringen weet ik dat ik mijn ‘varkenassociatie’ zelden kan uitschakelen, waardoor ik het liever niet eet. Toch neem ik de rookworst onder de loep, zoals beloofd. Het zijn twee kleine roze worstjes met een onvermijdelijke associatie. LET OP! Je moet de rookworst – in tegenstelling tot de andere vleesvervangers – gedurende vijf minuten koken in heet (niet kokend) water. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik als onervaren worsteneter dit over het hoofd had gezien, dus daarom nu extra aandacht voor deze nieuwe bereidingswijze.

Smaak, structuur en toepassing
De vegetarische rookworst is een bijzondere ervaring. Hij is enorm luchtig, bijna bros. Tegelijk een beetje sponzig maar op een fluweel zachte manier. Eerlijk is eerlijk, de structuur is aangenaam, maar wel een beetje vreemd. Zelden is eten zo zacht. De ietwat zoete, wederom zachte en lichte rokerige smaak doet denken aan de echte rookworst maar kan daar – volgens mijn lief – door die bijzondere structuur toch niet aan tippen. De bite mist en al met al is de smaak uniek maar wel een beetje laf. Zoals je merkt is de vegetarische rookworst qua smaak en structuur lastig te omschrijven, ervaar het zelf is daarom mijn beste advies. De rookworst is natuurlijk bij uitstek te combineren met de Hollandse pot: hutspot, stamppot, boerenkool of zuurkool.

Voedingswaarde
Zoals we inmiddels gewend zijn van Tivall is de rookworst aangevuld met vitamine B12 en ijzer, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Wat betreft de voedingswaarde viel de rookworst mij enorm tegen. Bij zoveel lichte luchtigheid had ik verwacht dat het een verstandige voedingskeuze zou zijn, maar niets is minder waar. Met zijn 295 calorieën en 22 gram vet is de rookworst nog zwaarder dan de kaasschnitzel van de Albert Heijn en dit vind ik echt onvoorstelbaar. Dit is dus een flinke aanvulling van je maaltijd terwijl de rookworst niet snel een verzadigd gevoel zal geven. Daarom raad ik hem op basis van de voedingswaarde helaas af.

Voor de veganist: de vegetarische rookworst bevat helaas ei. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de vegetarische rookworst bevat helaas tarwe, dus is niet glutenvrij.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tivall rookworst
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!